Το breaking για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες – Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Διαβάζεται σε 4'
India Sardjoe, B-Girl India, from the Netherlands
India Sardjoe, B-Girl India, from the Netherlands (AP Photo/Andres Kudacki)

Σε ρυθμούς χιπ χοπ θα κινηθεί σήμερα το Παρίσι, αφού το breaking κάνει για πρώτη φορά την εμφάνισή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Για πρώτη φορά στην ιστορία το breaking  θα κάνει το ντεμπούτο του στους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, με 32 συνολικά breakers να λαμβάνουν μέρος, οι οποίοι υπόσχονται να ξεσηκώσουν την Place de la Concorde με χιπ χοπ ρυθμούς.

Οι πρώτοι αγώνες breaking θα πραγματοποιηθούν σήμερα, Παρασκευή (9/8), στις 17:00 όπου θα διαγωνιστούν οι γυναίκες breakers, b-girls όπως ονομάζονται, και θα συνεχιστούν αύριο, Σάββατο (10/8) την ίδια ώρα, με τους άνδρες breakers (b-boys).

Πριν απ’ όλα όμως πάμε να δούμε λίγα λόγια για το εν λόγω άθλημα.

Αρχικά, τι είναι το breaking

Το breaking γεννήθηκε μαζί με το χιπ-χοπ στους δρόμους Μπρονξ της Νέας Υόρκης από αφροαμερικανικές και λατινοαμερικανικές κοινότητες, στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και 1970. Μαζί τους γεννήθηκαν και το DJ-ing, το γκραφίτι και το MC-ing. Οι breakers την περίοδο εκείνη προσπαθούσαν να κερδίσουν τον σεβασμό στη γειτονιά και να αποκτήσουν “όνομα” επιδεικνύοντας τις σωματικές και χορευτικές τους επιδόσεις.

Πρόκειται για ένα στυλ χορού, με κινήσεις που συνδυάζουν τη δύναμη, την ευελιξία και τον ρυθμό. Αποτελείται από τέσσερα βασικά στοιχεία: το toprock (όρθιος χορός), το downrock (χορός στο έδαφος), τις power moves (δυναμικές κινήσεις όπως στροφές και περιστροφές) και τα freezes (“παγώματα” σε συγκεκριμένες θέσεις).

Συχνά αναφέρεται και ως breakdance αλλά η κοινότητα του breaking δεν έχει υιοθετήσει τον εν λόγω όρο και από αρκετούς θεωρείται αρκετά παρωχημένος.

Οι πρώτοι διαγωνισμοί breaking ξεκίνησαν το 1990, με τα λεγόμενα χορευτικά battles, στα οποία οι breakers χόρευαν διαδοχικά ο ένας μετά τον άλλον, επιδεικνύοντας τις καλύτερες κινήσεις τους.

Συνήθως τους συνόδευαν ένας DJ και ένας MC για να δίνουν τον τόνο και τον ρυθμό τόσο στους breakers όσο και στον κόσμο που παρακολουθούσε.

Είναι το Breaking ολυμπιακό άθλημα;

Πλέον, ναι!

Όλα ξεκίνησαν το 2010, όταν η Παγκόσμια Ομοσπονδία Χορού και Αθλητισμού εργάστηκε σκληρά, προσπαθώντας να ενημερώσει τον χώρο του αθλητισμού για το breaking ως στυλ χορού και να υποστηρίξει την είσοδό του στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Το 2018 σημείωσαν μεγάλη επιτυχία, καθώς το breaking έκανε το ντεμπούτο του στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων στο Μπουένος Άιρες.

Τότε ήταν που η επίσημη ιστοσελίδα των Ολυμπιακών Αγώνων χαιρέτισε τους αγώνες breaking ως “ένα πραγματικά παγκόσμιο άθλημα”, και έτσι φέτος θα δούμε για πρώτη φορά γυναίκες και άνδρες breakers να παλεύουν για το ολυμπιακό έπαθλο.

Ο “αγώνας”

Θα περίμενε κανείς ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα άλλαζαν εντελώς τον τρόπο διεξαγωγής των battles αλλά παραδόξως έχουν προχωρήσει σε μερικές μόνο τροποποιήσεις.

Όπως είπαμε και παραπάνω, στον αγώνα θα συμμετάσχουν συνολικά 32 άτομα, 16 b-girls και 16 b-boys.

16 breakers θα χωριστούν σε τέσσερις ομάδες και θα χορέψουν για ένα λεπτό ο καθένας και η καθεμία, ενάντια σε όλους τους breakers της ομάδας τους.

Οι δύο καλύτεροι από κάθε ομάδα θα προκριθούν στα προημιτελικά και στη συνέχεια στα ημιτελικά, όπου και θα παλέψουν για τα μετάλλια. 

Πώς βαθμολογούνται

Η κριτική επιτροπή, η οποία αποτελείται από επιφανείς breakers του κόσμου, θα βαθμολογήσει τις επιδόσεις των αθλητών με βάση πέντε κριτήρια, καθένα από τα οποία αξίζει το 20% της τελικής βαθμολογίας.

  • Technique: Η βαθμολογία βασίζεται στην τεχνική, στον έλεγχο του σώματος, στη δυναμική, στον έλεγχο του χώρου, στη φόρμα καθώς και στο αν ορισμένες κινήσεις έχουν εκτελεστεί σωστά.
  • Vocabulary: Η ποικιλία και η ποσότητα των κινήσεων
  • Execution: Ουσιαστικά πόσο “καθαρή” είναι μια κίνηση και πόσο ξεχωρίζει είναι από την επόμενη. Οι κινήσεις θα πρέπει να ρέουν, αλλά να μην αναμειγνύονται
  • Musicality: Οι κριτές εδώ κρίνουν πώς ο breaker αισθάνεται και εκφράζει τη μουσική
  • Originality: Τον τρόπο που οι breakers κάνουν το χορό δικό του, στόχος να αφήσουν τους κριτές άφωνους με εντυπωσιακές κινήσεις και ρυθμό

Σε αντίθεση με άλλα αθλήματα που κρίνονται, οι breakers αναμετρώνται σε μάχες ένας προς έναν για να δουν ποιος είναι ο καλύτερος – δεν υπάρχει πίνακας κατάταξης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα