H Ουκρανία χτύπησε στρατιωτικό αεροδρόμιο “βαθιά” στη Ρωσία

Διαβάζεται σε 3'
H Ουκρανία χτύπησε στρατιωτικό αεροδρόμιο “βαθιά” στη Ρωσία
Στιγμιότυπο από βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δείχνει τις ρωσικές δυνάμεις να εξαπολύουν πυραυλική επίθεση, με στόχο στρατιωτικό εξοπλισμό των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στη συνοριακή περιοχή κοντά Κουρσκ της Ρωσίας Russian Ministry of Defense/Anadolu via AFP

Συνεχίζονται, για τέταρτη ημέρα, τα ουκρανικά πλήγματα εντός της Ρωσίας, με τη Μόσχα να μάχεται να αποκρούσει τη σπάνια διασυνοριακή εισβολή.

Ο στρατός της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι «συνεχίζει να αποκρούει» μια ουκρανική διασυνοριακή εισβολή στη δυτική περιοχή του Κουρσκ – μια αιφνιδιαστική επίθεση που βρίσκεται τώρα στην τέταρτη ημέρα της.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, η Ουκρανία έχασε πάνω από 280 στρατιωτικούς τις τελευταίες 24 ώρες – ισχυρισμός που δεν έχει επαληθευτεί από ανεξάρτητη πηγή.

Οι αναφορές δείχνουν ότι τα ουκρανικά στρατεύματα επιχειρούν πάνω από 10 χιλιόμετρα (έξι μίλια) εντός της Ρωσίας – η βαθύτερη διασυνοριακή προέλαση του Κιέβου από τότε που η Μόσχα ξεκίνησε την εισβολή, τον Φεβρουάριο του 2022.

Η Ουκρανία δεν έχει παραδεχθεί ευθέως την επίθεση, αλλά ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε την Πέμπτη ότι η Μόσχα πρέπει να «νιώσει» τις συνέπειες για την εισβολή της.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση, ο στρατός της Ουκρανίας ανέφερε ότι έπληξε κατά τη διάρκεια της νύχτας ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο βαθιά μέσα στη Ρωσία.

Σε αυτή γίνεται λόγος για τεράστια πυρκαγιά και πολλαπλές εκρήξεις στο αεροδρόμιο του Λίπετσκ, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση πάνω από 350 χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα με την Ουκρανία. Ουκρανός αξιωματούχος ισχυρίστηκε ότι έως και 700 βόμβες  που ήταν αποθηκευμένες στις αποθήκες υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν. Αρκετές δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων αεροσκαφών Su-34, Su-35 και MiG-31, μαζί με στρατιωτικά ελικόπτερα που έχουν χρησιμοποιηθεί στις επιθέσεις της Ρωσίας εντός της Ουκρανίας, εντοπίστηκαν επίσης στην αεροπορική βάση, δήλωσε το γενικό επιτελείο του στρατού της Ουκρανίας.

«Τα περισσότερα από τα αεροπλάνα που σταθμεύουν στο στρατιωτικό αεροδρόμιο… δεν είχαν χρόνο να απογειωθούν» υποστήριξε.

Οι Financial Times δεν μπόρεσαν να επαληθεύσουν εάν οι βόμβες και τα αεροσκάφη είχαν υποστεί ζημιές ή καταστράφηκαν, ισχυρισμό που αντικρούουν Ρώσοι στρατιωτικοί μπλόγκερ.

Σε κάθε περίπτωση, οι αρχές της περιφέρειας ανακοίνωσαν ότι έχει η περιοχή βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, επιβεβαιώνοντας τις εκρήξεις σε μια «εγκατάσταση ενεργειακής υποδομής».

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, από την πλευρά του, παραδέχτηκε την Τρίτη ότι οι δυνάμεις του αποκρούουν «μια απόπειρα των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων να εισβάλουν στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας». Είπε ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί την αεροπορία και το πυροβολικό, επιχειρώντας να καταστείλει «προσπάθειες επιδρομής από εχθρικές μονάδες».

Νωρίτερα την Τρίτη, κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η περιοχή του Κουρσκ -μια κίνηση που αποτυπώνει πόσο σοβαρή είναι η τρέχουσα κατάσταση.

Σύμφωνα με τη Ρωσία έως και 1.000 ουκρανοί στρατιώτες, υποστηριζόμενοι από άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα, εισήλθαν στην περιοχή του Κουρσκ το πρωί της Τρίτης. «Η Ρωσία έφερε τον πόλεμο στη γη μας και θα πρέπει να αισθανθεί τι έκανε» δήλωσε ο κ. Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του αργά την Πέμπτη.

«Οι Ουκρανοί ξέρουν πώς να επιτύχουν τους στόχους τους. Και η επίτευξη στόχων στον πόλεμο δεν ήταν επιλογή μας» κατέληξε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα