Γιατί υπάρχουν ναυαγοσώστες στις πισίνες των Ολυμπιακών Αγώνων

Διαβάζεται σε 4'
Γιατί υπάρχουν ναυαγοσώστες στις πισίνες των Ολυμπιακών Αγώνων
Ναυαγοσώστης στα προκριματικά των ΗΠΑ για το Παρίσι. AP Photo Michael Conroy

Οι κανονισμοί της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας του υγρού στίβου δεν επιτάσσουν την παρουσία ναυαγοσώστη στους αγώνες των μεγάλων διοργανώσεων. Αχρείαστους όμως, δεν τους λες.

Ένα από τα κλασικά, παραδοσιακά memes που διακρίνονται κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων περιλαμβάνει φωτογραφία ναυαγοσώστη σε πισίνα και το σχόλιο «αν νιώθεις άχρηστος, σκέψου πως υπάρχουν ναυαγοσώστες στους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Στους Crossfit Games που δεν υπήρχε ναυαγοσώστης, ο 28χρονος Λαζάρ Ντούκιτς πνίγηκε.

Θα σκέφτεστε πως άλλο είναι οι ανοιχτές θάλασσες και οι λίμνες και άλλο οι πισίνες.

Μάλλον οι αρχές του υγρού στίβου ξέρουν κάτι περισσότερο που έχουν ναυαγοσώστες σε όλες τις κορυφαίες διοργανώσεις.

Ο συγκεκριμένος αριθμός και οι ακριβείς ρόλοι ενδέχεται να ποικίλλουν ανάλογα με το μέγεθος του διαγωνισμού, τον αριθμό των πισινών και τους ειδικούς κανονισμούς των κυβερνητικών οργάνων.

Δεν υπάρχει η απαίτηση της παρουσίας τους στους κανονισμούς του World Aquatics, αλλά υπάρχει η εξής προτροπή:

«Προκειμένου να προστατευθεί η υγεία και η ασφάλεια των ατόμων που χρησιμοποιούν εγκαταστάσεις κολύμβησης για λόγους αναψυχής, εκπαίδευσης και αγώνες, οι ιδιοκτήτες δημόσιων πισινών ή πισινών που περιορίζονται μόνο στην προπόνηση και τον αγώνα πρέπει να συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις που ορίζει ο νόμος και οι υγειονομικές αρχές της χώρας όπου βρίσκεται η πισίνα».

Στη Γαλλία η νομοθεσία απαιτεί ότι οι πισίνες που ανοιχτές στο κοινό ή με πρόσβαση επί πληρωμή πρέπει να παρακολουθούνται συνεχώς από «ειδικευμένο προσωπικό που κατέχει δίπλωμα που έχει εκδοθεί από το κράτος».

H Alvarez στα χέρια της Fuentes. Zsolt Szigetvary EPA/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εν τω μεταξύ, κάποια συμβάντα δικαιώνουν τους οπαδούς της ιδέας. Ένα ήταν στο αγώνισμα της συγχρονισμένης κολύμβησης στο Πεκίνο το 2008 (ναυαγοσώστες ανέσυραν αθλήτρια της Ιαπωνίας από το βυθό) και ένα άλλο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2022.

Ενώ ήταν σε εξέλιξη το μονό ατομικό της συγχρονισμένης κολύμβησης, η Αμερικανίδα αθλήτρια Anita Alvarez βυθίστηκε στον πάτο της πισίνας. Προς την ολοκλήρωση της εμφάνισης της, έχασε τις αισθήσεις της και εξαφανίστηκε από την επιφάνεια.

H προπονήτρια της και τέσσερις φορές Ολυμπιονίκης, Andrea Fuentes ήταν αυτή που την έσωσε. Για την ακρίβεια, ήταν εκείνη που αντέδρασε πιο γρήγορα από όλους, πέφτοντας στο νερό. Την ανέσυρε στην επιφάνεια και μετά έπιασαν δουλειά οι νοσηλευτές και οι γιατροί.

Η Alvarez είχε λιποθυμήσει και στο προολυμπιακό τουρνουά για το Τόκιο, ενώ εκτελούσε ντουέτο, όπου επίσης την έσωσε η Fuentes.

Και στις δυο περιπτώσεις, οι γιατροί ενημέρωσαν πως επρόκειτο για εξάντληση.

H Anita Alvarez, λιπόθυμη στο Παγκόσμιο του 2022. AP Photo Anna Szilagyi

Οι καθ’ ύλην αρμόδιοι για το σπορ έθεσαν εκ νέου επί τάπητος το θέμα των ναυαγοσωστών, αφού διαπιστώθηκε πως πρέπει να είναι καλά εκπαιδευμένοι.

Σε κάθε περίπτωση, οι αθλητές του νερού δεν παύουν να είναι ευαίσθητοι σε απρόβλεπτες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως μια λιποθυμία, μια κράμπα ή η εξάντληση.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες φιλιξενούνται στους ίδιους χώρους πολλαπλές διοργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων μη αγωνιστικών κολύμβησης και προπονήσεων. Οι ναυαγοσώστες διασφαλίζουν την ασφάλεια για όλους τους χρήστες της πισίνας, ενώ ως οι μόνοι που φορούν μαγιό πέραν των αθλητών είναι σε θέση και να απομακρύνουν αντικείμενο που έχει πέσει στην πισίνα πριν τον επόμενο αγώνα.

Στο Παρίσι ναυαγοσώστης απομάκρυνε ένα σκουφάκι.

O ναυαγοσώστης που έκανε αίσθηση στο Παρίσι. AP Photo Petr David Josek

H Αlvarez πήρε μετάλλιο

Σε ό,τι αφορά την Alvarez, αφότου σώθηκε από πνιγμό συνέχισε να ασχολείται με τη συγχρονισμένη κολύμβηση και στο Παρίσι πήρε στο ομαδικό το ασημένιο μετάλλιο. Είναι η καλύτερη επίδοση αμερικανικής αποστολής στο συγκεκριμένο άθλημα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα