Εκλογές ΗΠΑ: Η Κάμαλα Χάρις πράγματι μπορεί να ανατρέψει τα πάντα

Διαβάζεται σε 3'
Κάμαλα Χάρις
Κάμαλα Χάρις AP Photo Julia Nikhinson

Χαμόγελα στους Δημοκρατικούς δίνει η τελευταία δημοσκόπηση, σύμφωνα με την οποία η Κάμαλα Χάρις διατηρεί σαφές προβάδισμα έναντι του Ντόναλντ Τραμπ.

Η Κάμαλα Χάρις συνεχίζει να κερδίζει έδαφος στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, καθώς οι δημοσκοπήσεις σε εθνικό επίπεδο και σε πολιτείες μάχης την δείχνουν να χτίζει προβάδισμα ή να πιάνει τον Ντόναλντ Τραμπ.

Το πρωί της Παρασκευής, το FiveThirtyEight, ένας κορυφαίος ιστότοπος ανάλυσης δημοσκοπήσεων, τοποθετεί τη Χάρις -την πιθανή υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος για την προεδρία- με διαφορά 2,1 μονάδων έναντι του Ρεπουμπλικάνου αντιπάλου της στον εθνικό μέσο όρο.

Στους μέσους όρους για τις ταλαντευόμενες πολιτείες, όπου εναπόκειται ο έλεγχος του Λευκού Οίκου, η Χάρις προηγείται στο Μίσιγκαν κατά δύο μονάδες, στην Πενσιλβάνια κατά 1,1 μονάδα και στο Ουισκόνσιν κατά 1,8 μονάδες. Ο Τραμπ προηγήθηκε στην Αριζόνα με λιγότερο από μισή μονάδα και στη Τζόρτζια με μισή μονάδα.

Στις πολιτείες-μάχη που δεν υπάρχουν αρκετές δημοσκοπήσεις για τον υπολογισμό των μέσων όρων, ο Τραμπ προηγούνταν με περίπου τρεις μονάδες στη Βόρεια Καρολίνα και οι υποψήφιοι ήταν περίπου ισόπαλοι στη Νεβάδα – όπου πρόσφατες δημοσκοπήσεις του CBS και του Bloomberg έδιναν στη Χάρις προβάδισμα δύο μονάδων.

Η Κάμαλα Χάρις έχει αλλάξει την προεκλογική κούρσα από τα μέσα Ιουλίου, όταν ο Τζο Μπάιντεν άκουσε τελικά τις εκκλήσεις του κόμματός του να κάνει στην άκρη για να αναμετρηθεί ένας νεότερος υποψήφιος με τον Τραμπ, ο οποίος είναι 78 ετών. Υποστήριξε τη Χάρις για να αναλάβει την κορυφή του ψηφοδελτίου των Δημοκρατικών για τον ερχόμενο Νοέμβριο, ενώ ο ίδιος θα εκτίσει τη μοναδική του θητεία.

Το βράδυ της Πέμπτης, η Amy Walter, του μη κομματικού Cook Political Report, δήλωσε στο PBS ότι πριν η Harris μπει στην κούρσα, ο Biden “βρισκόταν πίσω με σημαντικό αριθμό, όχι μόνο στην εθνική λαϊκή ψήφο, αλλά και σε αυτές τις … πολιτείες μάχης. Μπορείτε να δείτε σχεδόν έξι μονάδες σε μια πολιτεία όπως η Τζόρτζια και η Νεβάδα.

“Τώρα, μόνο στο διάστημα που η Χάρις βρίσκεται στην κούρσα, είδατε αυτά τα νούμερα να μετακινούνται αρκετά σημαντικά προς την κατεύθυνση της Χάρις, με μετατοπίσεις τεσσάρων ή πέντε μονάδων σε αυτές τις πολιτείες που δίνουν μάχη, κάτι που αντικατοπτρίζει αυτό που βλέπουμε και στις εθνικές δημοσκοπήσεις.

“Δεν έχει μετατρέψει, όμως, αυτές τις πολιτείες από εκείνες που ευνοούσαν τον Τραμπ σε εκείνες που τώρα ευνοούν τη Χάρις. Σημαίνει απλώς ότι τώρα η κούρσα δεν είναι πλέον τόσο μονόπλευρη υπέρ του Τραμπ όσο ήταν, ας πούμε, στα τέλη Ιουλίου … και γι’ αυτό αποκαλούμε την κούρσα αυτή αμφίρροπη”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα