ΗΠΑ: Προς άρση της απαγόρευσης πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία

Διαβάζεται σε 2'
ΗΠΑ: Προς άρση της απαγόρευσης πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία
AP

Την απόφασής να άρει την απαγόρευση πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία, ανακοίνωσε στο κογκρέσο η κυβέρνηση Μπάιντεν.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν αποφάσισε να άρει την απαγόρευση των αμερικανικών πωλήσεων επιθετικών όπλων στη Σαουδική Αραβία, δήλωσαν την Παρασκευή στο Reuters τρεις πηγές με γνώση του θέματος, αντιστρέφοντας μια πολιτική τριών ετών για να πιέσει το βασίλειο να τερματίσει τον πόλεμο στην Υεμένη.

Η κυβέρνηση ενημέρωσε το Κογκρέσο αυτή την εβδομάδα για την απόφασή της να άρει την απαγόρευση, δήλωσε ένας σύμβουλος του Κογκρέσου. Μια πηγή δήλωσε ότι οι πωλήσεις θα μπορούσαν να επαναληφθούν ήδη από την επόμενη εβδομάδα, ενώ μια άλλη δήλωσε ότι οι διαβουλεύσεις σχετικά με το χρονοδιάγραμμα βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη.

“Οι Σαουδάραβες τήρησαν το δικό τους μέρος της συμφωνίας και εμείς είμαστε έτοιμοι να τηρήσουμε το δικό μας, επαναφέροντας αυτές τις υποθέσεις στην κανονική τάξη μέσω της κατάλληλης κοινοποίησης και διαβούλευσης με το Κογκρέσο”, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία, οι μεγάλες διεθνείς συμφωνίες για τα όπλα πρέπει να εξετάζονται από μέλη του Κογκρέσου προτού οριστικοποιηθούν. Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί νομοθέτες έχουν αμφισβητήσει την παροχή επιθετικών όπλων στη Σαουδική Αραβία τα τελευταία χρόνια, επικαλούμενοι ζητήματα όπως ο φόρος αίματος στους αμάχους από την εκστρατεία της στην Υεμένη και μια σειρά από ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ωστόσο, η αντίθεση αυτή έχει αμβλυνθεί εν μέσω αναταραχής στη Μέση Ανατολή μετά τη φονική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και λόγω των αλλαγών στη διεξαγωγή της εκστρατείας στην Υεμένη.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν διαπραγματεύεται επίσης ένα αμυντικό σύμφωνο και μια συμφωνία για την πολιτική πυρηνική συνεργασία με το Ριάντ στο πλαίσιο μιας ευρείας συμφωνίας που προβλέπει την εξομάλυνση των σχέσεων της Σαουδικής Αραβίας με το Ισραήλ, αν και αυτός παραμένει ένας άπιαστος στόχος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα