Συντριβή αεροσκάφους στη Βραζιλία: Ξεκίνησε η ανάσυρση των σορών – Τα πρόσωπα της τραγωδίας

Διαβάζεται σε 4'
Εικόνα από τα συντρίμμια του αεροσκάφους που συνετρίβη κοντά στο Σάο Πάολο στη Βραζιλία
Εικόνα από τα συντρίμμια του αεροσκάφους που συνετρίβη κοντά στο Σάο Πάολο στη Βραζιλία AP Photo/Andre Penner

Ομάδες της Πολιτικής Προστασίας της Βραζιλίας βρίσκονται στα συντρίμμια του αεροπορικού δυστυχήματος που σημειώθηκε την Παρασκευή (9/8) και ανασύρουν τις σορούς των 62 επιβαινόντων. Εξετάζονται τα αίτια της συντριβής.

Ομάδες της πολιτικής προστασίας της Βραζιλίας βρίσκονταν όλη τη νύχτα στο σημείο που συνετρίβη ένα αεροπλάνο χθες, Παρασκευή (9/8), κοντά στο Σάο Πάολο, προκειμένου να ανασύρουν τις σορούς των επιβατών.

Το τραγικό δυστύχημα στοίχισε τη ζωή και στους 62 επιβαινόντες.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση του Σάο Πάολο, μέχρι το πρωί του Σαββάτου (10/8) είχαν ανασυρθεί τουλάχιστον 21 πτώματα, με δύο από τα θύματα να έχουν ταυτοποιηθεί επιτόπου. Οι σοροί μεταφέρονται στο νεκροτομείο του Σάο Πάολο για περαιτέρω ταυτοποίηση.

AP Photo/Andre Penner

Η τοπική αεροπορική εταιρεία Voepass αρχικά είχε αναφέρει ότι στο αεροσκάφος επέβαιναν 57 επιβάτες και τετραμελές πλήρωμα, αλλά σήμερα επιβεβαίωσε την ύπαρξη ενός επιπλέον επιβάτη, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων στους 62, όλοι τους βραζιλιάνικης υπηκοότητας.

Πρόκειται για το πιο θανατηφόρο αεροπορικό δυστύχημα στον κόσμο από τον Ιανουάριο του 2023, όταν 72 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ένα αεροπλάνο της Yeti Airlines στο Νεπάλ που ακινητοποιήθηκε και συνετρίβη ενώ πλησίαζε την προσγείωσή του. Αυτό το αεροπλάνο ήταν επίσης ένα ATR 72 και η τελική έκθεση κατηγόρησε λάθος πιλότου.

Τα πρόσωπα της τραγωδίας

Ο πιλότος του αεροσκάφους ταυτοποιήθηκε ως ένας 35χρονος με δεκαετή εμπειρία. Ο κυβερνήτης Ντανίλο Σάντος Ρομάνο ήταν το πρώτο θύμα που αναγνωρίστηκε μετά τη φονική συντριβή, σύμφωνα με ρεπορτάζ του βραζιλιάνικου δικτύου Globo TV News.

Ο Ρομάνο εργαζόταν ως πιλότος για πάνω από μια δεκαετία και είχε ενταχθεί στην αεροπορική εταιρεία Voepass από το 2022, σύμφωνα με το προφίλ του στο LinkedIn.

Μεταξύ των άλλων θυμάτων ήταν ο συγκυβερνήτης Ουμπέρτο ντε Κάμπος Αλενκάρ ε Σίλβα, 61 ετών, και η αεροσυνοδός Ντέμπορα Σόπερ Αβίλα, 29 ετών, σύμφωνα με το Globo TV News.

Στο αεροσκάφος επέβαιναν επίσης αρκετοί γιατροί που κατευθύνονταν σε ένα σεμινάριο, καθώς και ένας πατέρας, ο Ραφαέλ Φερνάντο ντος Σάντος, μαζί με την κόρη του, Λιζ Ιμπά ντος Σάντος, ηλικίας 3 ετών.

Βίντεο: Τα δευτερόλεπτα πριν τη συντριβή

 

Τα αίτια της συντριβής

Το Κέντρο Έρευνας και Πρόληψης Αεροπορικών Ατυχημάτων της Βραζιλίας (Cenipa) έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα για να καθορίσει τα αίτια της τραγωδίας.

Το αεροσκάφος, τύπου ATR-72, είχε απογειωθεί από το Κασκαβέλ στην πολιτεία Παρανά με προορισμό το Σάο Πάολο, αλλά συνετρίβη περίπου στις 13.30 τοπική ώρα (19.30 ώρα Ελλάδας) στην κοινότητα Βινιέντου, 80 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Σάο Πάολο.

Το αεροπλάνο συνετρίβη περίπου 80 χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο προορισμού του, σε αυλή σπιτιού. Δεν υπήρξαν θύματα στο έδαφος ενώ σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες δεν είχε εκπέμψει σήμα κινδύνου.

Κατά τις πρώτες εκτιμήσεις των ειδικών, το ηλικίας 14 ετών αεροσκάφος φέρεται να έπεσε σε αυτό που αποκαλούν επίπεδη περιδίνηση.

Το αεροσκάφος ήταν τύπου ATR72-500. Η κατασκευάστριά του, θυγατρική της Airbus και της ιταλικής Leonardo, τόνισε σε ανακοίνωσή της ότι ειδικοί της θα υποστηρίξουν «την έρευνα που διενεργείται».

Τα λεγόμενα μαύρα κουτιά εντοπίστηκαν κι αναμένεται να αναλυθούν.

Οι πρώτες εκτιμήσεις δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να είχε σχηματιστεί πάγος καθώς υπήρχαν προειδοποιήσεις για ιδιαίτερα ψυχρό μέτωπο στη διαδρομή που θα ακολουθούσε το αεροσκάφος ή κάποια μηχανική βλάβη. Επισημαίνουν ότι είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα πάντως οι καιρικές συνθήκες, η κατάσταση των κινητήρων και το σύστημα ελέγχου του αεροσκάφους είναι τα τρία σημεία που θα εξεταστούν ενδελεχώς.

Ωστόσο, ο Βραζιλιάνος ειδικός σε θέματα αεροπορίας Lito Sousa προειδοποίησε ότι οι μετεωρολογικές συνθήκες από μόνες τους μπορεί να μην είναι αρκετές για να εξηγήσουν γιατί το αεροπλάνο έπεσε με τον τρόπο που έπεσε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα