Ρωσία: Χιλιάδες πολίτες εγκαταλείπουν το Κουρσκ ενώ οι μάχες συνεχίζονται

Διαβάζεται σε 5'
Κουρσκ
Κουρσκ (Russian Defense Ministry Press Service via AP)

Χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν την ρωσική περιφέρεια Κουρσκ ενώ μαίνονται οι μάχες μεταξύ των ρωσικών και ουκρανικών δυνάμεων.

Περισσότεροι από 76.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από περιοχές που συνορεύουν με την Ουκρανία στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ, κατά την πέμπτη ημέρα των μαχών, όπως ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Παράλληλα και το Κίεβο έδωσε εντολή να απομακρυνθούν από τις εστίες τους περίπου 20.000 κάτοικοι από την περιφέρεια του Σούμι, καθώς συνορεύει με το Κουρσκ, ενώ ήδη το ρωσικό πυροβολικό έπληξε ένα σούπερ μάρκετ στην ουκρανική πόλη.

Σημειώνεται πως ρωσικές δυνάμεις μάχονται εναντίον χιλιάδων ουκρανικών δυνάμεων σε βάθος έως και 20 χλμ εντός της περιφέρειας Κουρσκ, εδώ και πέντε ημέρες, σηματοδοτώντας τη μεγαλύτερη εισβολή ουκρανικών στρατευμάτων στη ρωσική επικράτεια από το ξέσπασμα του πολέμου, στα τέλη Φεβρουαρίου του 2022.

Μάλιστα το Κίεβο φέρεται να έχει καταγράψει σημαντικά εδαφικά κέρδη, φτάνοντας σε βάθος 35 χιλιομέτρων εντός της ρωσικής επικράτειας.

In this photo released by Government of Kursk region of Russia via their telegram channel on Friday, Aug. 9, 2024, relatives carry suitcases of their children from the Kursk region helping them to leave on holiday to the Moscow region of Russia. (Government of Kursk region of Russia telegram channel via AP)

Όπως έγινε νωρίτερα γνωστό, η ουκρανική εισβολή στην παραμεθόρια περιοχή Κουρσκ θέτει σε κίνδυνο έναν τοπικό πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό, σύμφωνα με τον ρωσικό οργανισμό πυρηνικής ενέργειας.

«Οι ενέργειες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων συνιστούν μια άμεση απειλή» για τον πυρηνικό σταθμό του Κουρσκ, ανέφερε η Rosatom σε ένα δελτίο τύπου, όπως μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. «Αυτή τη στιγμή, υφίσταται ένας πραγματικός κίνδυνος πληγμάτων και προκλήσεων εκ μέρους του ουκρανικού στρατού», προστίθεται στο κείμενο, σύμφωνα με το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η Ρωσία ξεκίνησε “αντιτρομοκρατική επιχείρηση”

Την ίδια ώρα, η Ρωσία ανακοίνωσε πως άρχισε να διεξάγεται «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» σε τρεις περιφέρειες οι οποίες γειτονεύουν με την Ουκρανία, μερικές ημέρες μετά τη μεγαλύτερη εισβολή ουκρανικών στρατευμάτων στη ρωσική επικράτεια από το ξέσπασμα του πολέμου, στα τέλη Φεβρουαρίου του 2022.

Όπως ανακοίνωσε η εθνική αντιτρομοκρατική επιτροπή το βράδυ της Παρασκευής ξεκίνησαν «αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις στις περιφέρειες Μπιέλγκοροντ, Μπριάνσκ και Κουρσκ (…) προκειμένου να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια των πολιτών και να λάβει τέλος η απειλή τρομοκρατικών ενεργειών που διαπράττονται από ομάδες δολιοφθορέων του εχθρού».

Γιατί αποφάσισε τώρα η Ουκρανία να εισβάλλει σε ρωσικό έδαφος;

Η απόφαση της Ουκρανίας να χρησιμοποιήσει πολύτιμους -και σε έλλειψη- στρατιωτικούς πόρους πραγματοποιώντας επίθεση σε ρωσικό έδαφος στο Κουρσκ, χωρίς να γνωρίζουμε τον στρατηγικό στόχο, σηματοδοτεί μια στιγμή είτε απόγνωσης είτε έμπνευσης για την Ουκρανία.

Και ίσως προαναγγέλλει μια νέα φάση του πολέμου, αναφέρει σε ανάλυσή του το CNN. Όχι επειδή οι επιθέσεις στη Ρωσία από την Ουκρανία είναι κάτι νέο – συμβαίνουν για πάνω από ένα χρόνο, κυρίως από Ρώσους πολίτες που πολεμούν για την Ουκρανία με προφανή ουκρανική στρατιωτική βοήθεια, αλλά χωρίς επίσημο, δημόσιο ρόλο.

Αλλά, γιατί το Κίεβο χρησιμοποιεί πρώτη φορά τακτικό ουκρανικό στρατό για χτύπημα σε ρωσικό έδαφος.

Όπως αναφέρει το CNN, η Ουκρανία διέπρεψε εδώ και μήνες στο να στοχεύει τις εσωτερικές υποδομές της Ρωσίας, αεροδρόμια, ναυτικές βάσεις και τερματικούς σταθμούς πετρελαίου σε μια προσπάθεια να προκαλέσει μακροπρόθεσμη ζημιά στην οικονομία και τη πολεμική μηχανή της Μόσχας. Αλλά τώρα η κατάσταση είναι διαφορετική: στέλνει μια μεγάλη χερσαία δύναμη μίλια σε εχθρικό έδαφος, όπου οι γραμμές ανεφοδιασμού είναι γεμάτες δυσκολίες και οι στόχοι εξ ορισμού πιο δύσκολο να επιτευχθούν.

Γιατί, λοιπόν, αυτή η κίνηση υψηλού κινδύνου τώρα;

Για πρώτη φορά στον πόλεμο, έχει αρχίσει η συζήτηση για συνομιλίες. Η Ρωσία ενδέχεται να προσκληθεί να συμμετάσχει στην επόμενη ειρηνευτική διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί από την Ουκρανία και τους συμμάχους της. Το ποσοστό των Ουκρανών που εγκρίνουν τις διαπραγματεύσεις, ενώ είναι μειοψηφία, αυξάνεται. Και η πιθανότητα μιας προεδρίας Τραμπ επικρέμεται πάνω από το Κίεβο.

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, μπορεί να διατηρήσει την ίδια σταθερότητα με τον Τζο Μπάιντεν για την Ουκρανία. Αλλά είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η δυτική εξωτερική πολιτική δεν είναι σταθερή και μοιάζει με ένα εύκολα εξουθενωμένο «θηρίο». Και καθώς ο πόλεμος πλησιάζει προς τον τέταρτο χρόνο του, τα ερωτήματα σχετικά με το πώς θα τελειώσει θα γίνουν πιο έντονα.

Στιγμιότυπο από βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δείχνει τις ρωσικές δυνάμεις να εξαπολύουν πυραυλική επίθεση, με στόχο στρατιωτικό εξοπλισμό των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στη συνοριακή περιοχή κοντά Κουρσκ της Ρωσίας Russian Ministry of Defense/Anadolu via AFP

Υπάρχει πραγματική αξία για την Ουκρανία να πολεμά και να πεθαίνει χωρίς πραγματική προοπτική να ανακαταλάβει τα κατεχόμενα εδάφη από τη Μόσχα; Θέλει η Ρωσία μια ασαφή ώθηση προς τα εμπρός, στην οποία χάνει χιλιάδες άνδρες για λίγες εκατοντάδες μέτρα προέλασης και βλέπει την ευρύτερη στρατιωτική της ικανότητα να φθείρεται σιγά σιγά από τα ουκρανικά πλήγματα μεγαλύτερης εμβέλειας;

Με την προοπτική μιας διευθέτησης μέσω διαπραγματεύσεων να είναι πλέον λιγότερο μακρινή, και οι δύο πλευρές θα προσπαθήσουν να βελτιώσουν τη θέση τους στο πεδίο της μάχης πριν καθίσουν στο τραπέζι. Δεν είναι σαφές εάν η κίνηση της Ουκρανίας στο Κουρσκ έχει αυτό το κίνητρο ή αποτελεί μια απλή προσπάθεια πρόκλησης ζημιών όπου ο εχθρός φαίνεται αδύναμος.

Σηματοδοτεί, όμως, ένα σπάνιο και ουσιαστικό στοίχημα για τους περιορισμένους πόρους του Κιέβου, και μπορεί να αποτυπώνει την πεποίθηση των Ουκρανών ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μεγαλύτερες αλλαγές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα