Η Χεζμπολάχ επιτίθεται στο Ισραήλ – Διεθνείς αντιδράσεις για το μακελειό στο σχολείο της Γάζας
Διαβάζεται σε 7'Διεθνείς αντιδράσεις έχει προκαλέσει η ισραηλινή επίθεση σε σχολείο στη Γάζα, που στοίχισε τη ζωή σε 93 Παλαιστίνιους. ΟΙ IDF ισχυρίζονται ότι εξουδετέρωσαν “19 τρομοκράτες της Χαμάς”.
- 10 Αυγούστου 2024 22:11
Η οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου, με την υποστήριξη του Ιράν, δήλωσε ότι το Σάββατο (10/08) εκτόξευσε μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) φορτωμένα με εκρηκτικά σε μια στρατιωτική βάση στο βόρειο Ισραήλ, μετά τη δολοφονία ενός διοικητή της Χαμάς στο νότιο Λίβανο, την προηγούμενη ημέρα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της οργάνωσης, μαχητές της Χεζμπολάχ εκτόξευσαν «σμήνος drones φορτωμένων με εκρηκτικά» σε ισραηλινή βάση κοντά στην πόλη Σαφέντ, «σε απάντηση στην επίθεση και τη δολοφονία που πραγματοποίησε ο ισραηλινός εχθρός στην πόλη Σιδώνα» την Παρασκευή. Η οργάνωση σημείωσε ότι αυτή είναι «η πρώτη φορά» που στοχεύει αυτή τη συγκεκριμένη βάση.
Προηγουμένως, πολλαπλοί συναγερμοί ήχησαν στην περιοχή της Άνω Γαλιλαίας, καθώς δεκάδες drones της Χεζμπολάχ εισήλθαν στον εναέριο χώρο του Ισραήλ, σύμφωνα με ανακοίνωση του στρατού. Επιπλέον, δέκα ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο με στόχο τη Δυτική Γαλιλαία, ωστόσο όλες έπεσαν σε ανοιχτούς χώρους χωρίς να προκαλέσουν τραυματισμούς.
Σε ανακοίνωσή της, η Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε ότι η επίθεση αυτή ήταν απάντηση στη δολοφονία του διοικητή της Χαμάς μία ημέρα νωρίτερα στην πόλη Σιδώνα.
Πολύνεκρος ισραηλινός βομβαρδισμός σε σχολείο στη Γάζα
Τουλάχιστον 93 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους από ισραηλινή επίθεση που σημειώθηκε το Σάββατο (10/8) σε σχολικό συγκρότημα στη Γάζα, όπου είχαν βρει καταφύγιο εκτοπισμένοι, σύμφωνα με την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Γάζας.
Η Πολιτική Άμυνα της Γάζας ανέφερε ότι οι άνθρωποι προσεύχονταν κατά την αυγή στο συγκρότημα Αλ-Ταμπιίν, στη συνοικία Αλ-Νταράζ, όταν δέχθηκαν την επίθεση το βράδυ της Παρασκευής προς Σάββατο. Το Ισραήλ επιβεβαίωσε την επίθεση, υποστηρίζοντας ότι η Χαμάς δραστηριοποιείτο στην περιοχή.
«Ανασύραμε τουλάχιστον 90 ανθρώπους που είχαν σκοτωθεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Πολιτικής Άμυνας της Γάζας, Μαχμούντ Μπασάλ, στο CNN, προσθέτοντας ότι «πολλοί από αυτούς είναι διαμελισμένοι και πολλοί παραμένουν αγνώριστοι».
«Όλοι αυτοί οι άνθρωποι που στοχοποιήθηκαν ήταν άμαχοι, άοπλα παιδιά, ηλικιωμένοι, άνδρες και γυναίκες», δήλωσε ο Φάρες Αφάνα, διευθυντής ασθενοφόρων και επειγόντων περιστατικών στη βόρεια Γάζα.
«Αυτοί ήταν αθώοι άνθρωποι που προσεύχονταν… πού είναι όλος ο κόσμος;» είπε ένας άνδρας, που έχασε την κόρη του, τον γαμπρό του και τα εγγόνια του στην επίθεση.
Διεθνής κατακραυγή για το χτύπημα
Η επίθεση που σημειώθηκε στο σχολείο στη Γάζα έχει προκαλέσει παγκόσμιο σοκ και αντιδράσεις στη διεθνή κοινότητα.
«Άλλη μια μέρα σήμερα φρίκης στη (Γάζα)», κατήγγειλε σήμερα ο γενικός επίτροπος της UNRWA, της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες, ο Φιλίπ Λαζαρινί, αναφερόμενος στην ισραηλινή επίθεση σε σχολείο στη Γάζα. «Το αφόρητο δεν μπορεί να γίνει ο κανόνας», δήλωσε.
Παράλληλα, ο Λαζαρινί τόνισε ότι όλα τα αντιμαχόμενα μέρη στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας «πρέπει πάντοτε να προστατεύουν τους αμάχους και τις μη στρατιωτικές υποδομές» και να μην χρησιμοποιούν «σχολεία και άλλες εγκαταστάσεις πολιτών για στρατιωτικούς ή πολεμικούς σκοπούς».
«Είναι καιρός να τελειώσουν αυτές οι φρικαλεότητες που εκτυλίσσονται μπροστά στα μάτια μας», πρόσθεσε.
Το Ιράν καταδίκασε σήμερα ένα «έγκλημα πολέμου» που διέπραξαν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να στηρίξει τον παλαιστινιακό λαό.
Αυτή η επίθεση «απέδειξε για μία ακόμη φορά ότι το καθεστώς του απαρτχάιντ του Ισραήλ δεν σέβεται κανέναν κανόνα και κανονισμό του διεθνούς δικαίου ούτε τις ηθικές και ανθρωπιστικές αρχές», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νάσερ Κανανί, σε δελτίο Τύπου. Ο Κανανί περιέγραψε αυτήν την επίθεση «ένα βάρβαρο, σαφές παράδειγμα της ταυτόχρονης διάπραξης γενοκτονίας, εγκλήματος πολέμου και εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας» από το Ισραήλ.
«Ο μοναδικός τρόπος να αντιμετωπιστεί αυτό το βίαιο καθεστώς (το Ισραήλ) είναι μια ακλόνητη δράση των μουσουλμανικών χωρών και χωρών που τάσσονται υπέρ της ελευθερίας σε ολόκληρο τον κόσμο για να στηριχθεί με απτό τρόπο το παλαιστινιακό έθνος», υπογράμμισε ο Ιρανός εκπρόσωπος.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν την «έντονη ανησυχία» τους μετά το πολύνεκρο ισραηλινό πλήγμα σε σχολείο στη Λωρίδα της Γάζας. «Αυτό καταδεικνύει τον επείγοντα χαρακτήρα επίτευξης μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και για τους ομήρους, μια συμφωνία για την οποία συνεχίζουμε να εργαζόμαστε ακούραστα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σον Σάβετ, τονίζοντας ότι η Ουάσινγκτον ζήτησε από τους Ισραηλινούς αξιωματούχους «περισσότερες λεπτομέρειες» για αυτό το πλήγμα.
Η Γαλλία «καταδίκασε κατηγορηματικά» το ισραηλινό πλήγμα. «Εδώ και εβδομάδες, σχολικά κτίρια στοχοθετούνται επανειλημμένα, με έναν αφόρητο αριθμό θυμάτων μεταξύ των αμάχων», επισημαίνει το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας σε ένα δελτίο τύπου, σημειώνοντας πως «ο σεβασμός του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου είναι επιβεβλημένος από το Ισραήλ».
Η Τουρκία κατήγγειλε σήμερα ένα «νέο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», μετά το πολύνεκρο πλήγμα εναντίον ενός σχολείου στη Γάζα, σύμφωνα με ένα δελτίο Τύπου που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.
Η Βρετανία δήλωσε σήμερα «σοκαρισμένη» από τον πολύνεκρο ισραηλινό βομβαρδισμό εναντίον ενός σχολείου στη Γάζα, ζητώντας την εφαρμογή «μιας άμεσης κατάπαυσης του πυρός».
«Τρομοκρατημένος από τις εικόνες ενός σχολείου της Γάζα που χρησιμοποιείτο ως καταφύγιο, το οποίο επλήγη από ένα ισραηλινό πλήγμα, που προκάλεσε δεκάδες θύματα μεταξύ των Παλαιστινίων. Τουλάχιστον 10 σχολεία έχουν στοχοποιηθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Δεν υπάρχει δικαιολογία για αυτές τις σφαγές», έγραψε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματία Ζοζέπ Μπορέλ στο Χ.
Η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ κατηγορεί το Ισραήλ για “γενοκτονία” μετά το πολύνεκρο πλήγμα σε σχολείο
Η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα παλαιστινιακά εδάφη, η Ιταλίδα Φραντσέσκα Αλμπανέζε, κατηγόρησε το Ισραήλ για «γενοκτονία» Παλαιστινίων.
«Το Ισραήλ διαπράττει μία γενοκτονία Παλαιστινίων, μία συνοικία τη φορά, ένα νοσοκομείο τη φορά, ένα σχολείο, ένας καταυλισμός προσφύγων, μια ζώνη ασφαλείας», έπειτα από 10 και πλέον μήνες πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε η Αλμπανέζε σε ανάρτησή της στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Χ.
Το Ισραήλ διεξάγει τέτοια πλήγματα εναντίον των Παλαιστινίων χρησιμοποιώντας «αμερικανικά και ευρωπαϊκά όπλα», είπε επίσης η ίδια. «Ας μας συγχωρήσουν οι Παλαιστίνιοι για τη συλλογική ανικανότητά μας να τους προστατεύσουμε, σεβόμενοι την πιο στοιχειώδη έννοια του διεθνούς δικαίου», συμπλήρωσε.
Η Αλμπανέζε, η οποία είναι εξουσιοδοτημένη από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, όμως δεν εκφράζεται εκ μέρους του Οργανισμού, προέβη σε παρόμοια σχόλια τον Μάρτιο, προκαλώντας τις έντονες επικρίσεις του Ισραήλ, την οποία κατηγόρησε για «αντισημιτισμό».
Οι Ισραηλινές δυνάμεις ισχυρίζονται ότι εξουδετέρωσαν “19 τρομοκράτες της Χαμάς”
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου ότι εξουδετέρωσε «τουλάχιστον 19 τρομοκράτες της Χαμάς και της Ισλαμικός Τζιχάντ» στην πολύνεκρη αεροπορική επιδρομή του σε σχολείο της Γάζας.
«Κατόπιν έρευνας των υπηρεσιών πληροφοριών, μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι τουλάχιστον 19 τρομοκράτες της Χαμάς και της Ισλαμικός Τζιχάντ εξουδετερώθηκαν», τόνισε ο στρατός σε ανακοίνωση στην οποία δημοσίευσε τα ονόματα και τις φωτογραφίες που παρουσιάζει ως εκείνα των σκοτωμένων μαχητών. «Οι τρομοκράτες επιχειρούσαν με σκοπό να πραγματοποιήσουν επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών (…) από το εσωτερικό της περιβόλου» του σχολικού κτιριακού συγκροτήματος, πρόσθεσε η ανακοίνωση.
Ο ισραηλινός στρατός επιπρόσθετα ανέφερε ότι η επιδρομή έγινε «με τη χρήση τριών πυρομαχικών ακριβείας» και ότι «ο χώρος στον οποίο βρίσκονταν οι τρομοκράτες δεν υπέστη σημαντικές ζημιές».
Το Ισραήλ δεν έχει καμία πρόθεση να επιδιώξει κατάπαυση του πυρός
Το συγκεκριμένο περιστατικό, λόγω του αριθμού των νεκρών, φαίνεται πως θα αυξήσει την πίεση για κατάπαυση του πυρός. Ωστόσο, η αντίδραση των περιφερειακών μεσολαβητών υποδηλώνει ανησυχία ότι η συγκεκριμένη ισραηλινή επίθεση μπορεί να ανατρέψει τις ήδη δύσκολες προσπάθειες για την επίτευξη εκεχειρίας.
Η Αίγυπτος, ένας από τους μεσολαβητές, δήλωσε ότι η «εσκεμμένη δολοφονία» άμαχων Παλαιστινίων από το Ισραήλ δείχνει ότι η χώρα δεν διαθέτει την πολιτική βούληση να τερματίσει τον πόλεμο.
Το Κατάρ, που επίσης συμμετέχει στις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός, απαίτησε μια επείγουσα διεθνή έρευνα.