Συνεχίζει την κλιμάκωση το Ισραήλ – Μαζική εντολή εκκένωσης στη Χαν Γιουνίς

Διαβάζεται σε 3'
Λωρίδα της Γάζας
AP Photo/Mahmoud Essa

Το Ισραήλ επέκτεινε τις εντολές εκκένωσης στα νότια της Γάζας, αναγκάζοντας δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους να φύγουν μέσα στο σκοτάδι. Ισχυρές εκρήξεις από πυρά αρμάτων μάχης.

Το Ισραήλ επέκτεινε τις εντολές εκκένωσης στην Χαν Γιουνίς στη νότια Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια της νύχτας, αναγκάζοντας δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους κατοίκους και εκτοπισμένες οικογένειες να φύγουν στο σκοτάδι καθώς οι εκρήξεις από βομβαρδισμούς αντηχούσαν γύρω τους.

Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι επιτίθεται σε μαχητές της Χαμάς που χρησιμοποιούσαν αυτές τις περιοχές για να οργανώσουν επιθέσεις και να εκτοξεύσουν ρουκέτες.

Το Σάββατο, μία ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε σχολείο όπου έβρισκαν καταφύγιο οι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι στην πόλη της Γάζας σκότωσε τουλάχιστον 100 ανθρώπους, σύμφωνα με την υπηρεσία πολιτικής άμυνας, προκαλώντας διεθνή κατακραυγή.

Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι έπληξε ένα διοικητήριο μαχητών της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ, έναν ισχυρισμό που οι δύο ομάδες απέρριψαν ως πρόσχημα.

Η ανακοίνωση αναρτήθηκε στο Χ και σε γραπτά και ηχητικά μηνύματα στα τηλέφωνα των κατοίκων: “Για τη δική σας ασφάλεια, πρέπει να εκκενώσετε αμέσως προς τη νεοσύστατη ανθρωπιστική ζώνη. Η περιοχή στην οποία βρίσκεστε θεωρείται επικίνδυνη ζώνη μάχης”.

Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι έπληξε περίπου 30 στρατιωτικούς στόχους της Χαμάς τις προηγούμενες 24 ώρες, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών δομών, θέσεων εκτόξευσης αντιαρματικών πυραύλων και εγκαταστάσεις αποθήκευσης όπλων.

Δεκάδες χιλιάδες έφυγαν μέσα στη νύχτα

Οι περισσότεροι από τους 2,3 εκατομμύρια ανθρώπους της Γάζας έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, ενώ η στενή λωρίδα γης τους έχει μετατραπεί σε μεγάλο βαθμό σε έρημο από ερείπια.

Παλαιστίνιοι και αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών λένε ότι δεν υπάρχουν ασφαλείς περιοχές στον θύλακα. Περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως ανθρωπιστικές ζώνες, έχουν βομβαρδιστεί πολλές φορές από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Δεκάδες χιλιάδες άφησαν τα σπίτια και τα καταφύγιά τους στη μέση της νύχτας, κατευθυνόμενοι δυτικά προς το Mawasi και βόρεια προς το Deir Al-Balah, ήδη γεμάτο με εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένους ανθρώπους.

“Είμαστε εξαντλημένοι. Αυτή είναι η 10η φορά που εγώ και η οικογένειά μου έπρεπε να φύγουμε από το καταφύγιό μας”, είπε ο Zaki Mohammad, 28 ετών, που ζει στο οικιστικό έργο Hamad στο δυτικό Khan Younis, όπου οι ένοικοι δύο πολυώροφων κτιρίων. διατάχθηκαν να φύγουν.

«Οι άνθρωποι κουβαλούν τα υπάρχοντά τους, τα παιδιά τους, τις ελπίδες και τους φόβους τους και τρέχουν προς το άγνωστο, γιατί δεν υπάρχει ασφαλές μέρος», είπε στο Reuters μέσω μιας εφαρμογής συνομιλίας. «Τρέχουμε από τον θάνατο στον θάνατο».

Το Ισραήλ εξαπέλυσε την επίθεσή του στη Γάζα μετά την εισβολή μαχητών της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώνοντας 1.200 ανθρώπους, κυρίως πολίτες, και αιχμαλωτίζοντας περισσότερους από 250 ομήρους, σύμφωνα με ισραηλινούς καταλογισμούς. Από τότε, σχεδόν 40.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στην ισραηλινή επίθεση στη Γάζα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι της Γάζας λένε ότι οι περισσότεροι από τους θανάτους ήταν άμαχοι, αλλά το Ισραήλ λέει ότι τουλάχιστον το ένα τρίτο είναι μαχητές. Το Ισραήλ λέει ότι έχασε 329 στρατιώτες στη Γάζα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα