Μπαίνει σε νέα φάση ο πόλεμος στην Ουκρανία – Σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης η μεθόριος στη Ρωσία

Διαβάζεται σε 3'
Μια ηλικιωμένη γυναίκα περπατάει μπροστά από ένα κτίριο που έχει υποστεί ζημιές μετά από βομβαρδισμό στην ουκρανική πλευρά του Κουρσκ,
Μια ηλικιωμένη γυναίκα περπατάει μπροστά από ένα κτίριο που έχει υποστεί ζημιές μετά από βομβαρδισμό στην ουκρανική πλευρά του Κουρσκ, AP Photo

Κλιμακώνονται επικίνδυνα οι εχθροπραξίες στο ρωσο-ουκρανικό μέτωπο με τον πόλεμο να βρίσκεται πλέον σε νέα φάση. ο Ζελένσκι επιβεβαίωσε ότι ουκρανικές δυνάμεις επιχειρούν στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ.

Η σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας συνεχίζει να κλιμακώνεται επικίνδυνα, με δύο ακόμα αμάχους να χάνουν τη ζωή τους στο Κίεβο μετά από μεταμεσονύχτια ρωσική επίθεση. Η ένταση αυξάνεται καθώς οι πολεμικές επιχειρήσεις κλιμακώνονται μετά την εισβολή ουκρανικών δυνάμεων στο Κουρσκ.

Ο πόλεμος έχει περάσει σε νέα φάση, που χαρακτηρίζεται από συνεχείς ανταλλαγές πυραυλικών και drone επιθέσεων.

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία εξαπέλυσε επίθεση με 35 drones και πυραύλους στις περιοχές Κουρσκ, Βαρόνεζ και Μπριάνσκ. Στο Βαρόνεζ, κτήριο της διοίκησης επλήγη, χωρίς αναφορές για τραυματισμούς, ενώ στο Κουρσκ τραυματίστηκαν 13 άτομα από συντρίμμια ουκρανικού πυραύλου που αναχαιτίστηκε.

Ο κυβερνήτης της περιοχής Κουρσκ ζήτησε να επιταχυνθεί η εκκένωση των περιοχών που βρίσκονται σε κίνδυνο από τις ουκρανικές επιθέσεις. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο TASS, τουλάχιστον 76 άτομα έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους και μεταφέρθηκαν σε ασφαλείς περιοχές.

Σε μια σπάνια παραδοχή, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επιβεβαίωσε ότι ουκρανικές δυνάμεις επιχειρούν στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ, δηλώνοντας ότι αυτή η κίνηση είναι μέρος της προσπάθειας του Κιέβου να αποκαταστήσει δικαιοσύνη μετά τη ρωσική εισβολή του Φεβρουαρίου 2022.

Χιλιάδες Ουκρανοί στρατιώτες συμμετέχουν στην εισβολή στη ρωσική περιοχή Κουρσκ, η οποία στοχεύει να διασκορπίσει τις δυνάμεις της Μόσχας και να «αποσταθεροποιήσει» τη Ρωσία, είπε το βράδυ του Σαββάτου (11/8) στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας Ουκρανός υψηλόβαθμος αξιωματούχος του τομέα της ασφάλειας.

Εδώ και ημέρες, οι ουκρανικές αρχές τήρησαν σιγή ιχθύος σχετικά με αυτήν την επιχείρηση, που φαίνεται πως αιφνιδίασε το Κρεμλίνο και επέτρεψε στους Ουκρανούς να διεισδύσουν, σύμφωνα με αναλυτές, σε βάθος τουλάχιστον 15 χιλιομέτρων στη ρωσική επικράτεια.

Επιθέσεις με drone

Η αντιαεροπορική άμυνα της Ρωσίας κατέρριψε 14 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα που εκτοξεύτηκαν από την Ουκρανία, καθώς και τέσσερις τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους Tochka-U πάνω από την περιοχή Κουρσκ, στα σύνορα με την Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Στην περιοχή Βορόνεζ, που βρίσκεται αρκετές εκατοντάδες χιλιόμετρα νότια της Μόσχας, καταρρίφθηκαν 16 drones, ενώ τρία ακόμα μη επανδρωμένα οχήματα καταρρίφθηκαν πάνω από τη συνοριακή περιοχή του Μπιέλγκοροντ.

Επιπλέον, ένα drone καταρρίφθηκε πάνω από την περιοχή Μπριάνσκ και ένα ακόμη στην περιοχή Ορλόφ, σύμφωνα με ανάρτηση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας στο Telegram.

Από την πλευρά της, η Ρωσία εξαπέλυσε αεροπορική επιδρομή στην περιοχή του Κιέβου, με τραγικό απολογισμό δύο νεκρούς παρά την ενεργοποίηση των συστημάτων αεράμυνας. Ένας 35χρονος πατέρας και ο τετράχρονος γιος του βρέθηκαν νεκροί στα συντρίμμια του σπιτιού τους, ενώ άλλοι τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά.

Το Κίεβο και οι γύρω περιοχές βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού.

Η Ρωσία χρησιμοποίησε βορειοκορεατικό πύραυλο στο θανατηφόρο πλήγμα στην περιοχή του Κιέβου

Οι ρωσικές δυνάμεις πιθανόν χρησιμοποίησαν έναν βορειοκορεατικό πύραυλο κατά τη διάρκεια της αεροπορικής επιδρομής εναντίον της περιοχής του Κιέβου τη νύχτα, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους ένας πατέρας και ο 4χρονος γιος του, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι Ρώσοι χρησιμοποίησαν έναν πύραυλο της Βόρειας Κορέας σε αυτήν την επίθεση, σε ένα ακόμη εσκεμμένο τρομοκρατικό πλήγμα εναντίον της Ουκρανίας», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Εκρήξεις στο Κίεβο από ρωσική επιδρομή AP

«Ειδικοί πυροτεχνουργοί εργάζονται για να καθορίσουν τα ακριβή δεδομένα σχετικά με αυτόν τον πύραυλο».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα