Η Μόσχα υπόσχεται αντίποινα μετά την ουκρανική επίθεση με πυραύλους στο Κουρσκ

Διαβάζεται σε 3'
Η Μόσχα υπόσχεται αντίποινα μετά την ουκρανική επίθεση με πυραύλους στο Κουρσκ
AP Photo

Αντίποινα για τα πρόσφατα ουκρανικά πλήγματα στην πόλη Κουρσκ της Ρωσίας υποσχέθηκε η Μόσχα. Τι δήλωσε η Ζαχάροβα.

Η Ρωσία υποσχέθηκε σήμερα, Κυριακή (11/8) ότι θα προβεί σε αντίποινα για τα πρόσφατα ουκρανικά πλήγματα, ιδίως μια νυχτερινή επίθεση με 13 τραυματίες στη ρωσική πόλη Κουρσκ, η περιφέρεια της οποίας βρίσκεται στο στόχαστρο, εδώ και έξι ημέρες, μιας εισβολής των δυνάμεων του Κιέβου.

«Οι χρηματοδότες και οι αυτουργοί αυτών των εγκλημάτων, περιλαμβανομένων των εποπτών τους στο εξωτερικό, θα πρέπει να απαντήσουν. Μια σκληρή απάντηση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων δεν θα αργήσει να δοθεί», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα, σε ανάρτησή της στο Telegram.

Τουλάχιστον 13 τραυματίες, 2 σοβαρά

Τουλάχιστον δεκατρείς άνθρωποι τραυματίστηκαν, οι δυο από τους οποίους διακομίστηκαν σε νοσοκομείο και νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση, εξαιτίας της πτώσης συντριμμιών πυραύλου που εκτόξευσαν οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας σε εννιαώροφη πολυκατοικία στην πόλη Κουρσκ, πρωτεύουσα της ομώνυμης περιφέρειας της Ρωσίας, όπου έχουν εισβάλει ουκρανικά στρατεύματα, ανακοίνωσε ο υπηρεσιακός περιφερειάρχης Αλεξέι Σμίρνοφ τις πρώτες πρωινές ώρες.

Δυνάμεις της Μόσχας προσπαθούν για έκτη συναπτή ημέρα να απωθήσουν ουκρανικά στρατεύματα που εισέβαλαν στην Κουρσκ,πρόκειται για το μεγαλύτερο τέτοιο εγχείρημα των δυνάμεων του Κιέβου από τον Φεβρουάριο του 2022, όταν ο ρωσικός στρατός εισέβαλε στην ουκρανική επικράτεια.

Οι αρχές απομάκρυναν εσπευσμένα δεκάδες χιλιάδες ρώσους πολίτες από περιοχές που κινδυνεύουν.

Οι ένοικοι της πολυκατοικίας που χτυπήθηκε επρόκειτο να μεταφερθούν σε κέντρα προσωρινής υποδοχής, διευκρίνισε ο δήμαρχος της Κουρσκ, ο Ιγκόρ Κούτσιακ, μέσω Telegram. Πρόσθεσε πως στην πόλη κηρύχθηκε νωρίτερα συναγερμός για αεροπορική επιδρομή.

Στο μεταξύ, στη ρωσική πόλη Βαρόνεζ, πρωτεύουσα της ομώνυμης περιφέρειας, συντρίμμια drone της Ουκρανίας που καταρρίφθηκε προκάλεσαν ζημιές σε κτίριο της δημόσιας διοίκησης και σε εγκατάσταση κοινωφελούς οργανισμού, ανέφερε ο περιφερειάρχης Αλεξάντερ Γκούσεφ μέσω Telegram.

Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί, διαβεβαίωσε.

Δεν έχει υπάρξει κανένα σχόλιο από πλευράς Κιέβου μέχρι στιγμής.

Τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία αρνούνται πως βάζουν εσκεμμένα στο στόχαστρο αμάχους στον πόλεμο, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, μετέτρεψε εκατομμύρια άλλους σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες και δεν διαφαίνεται προοπτική να τερματιστεί σύντομα.

Η Ρωσία χρησιμοποίησε βορειοκορεατικό πύραυλο υποστηρίζει ο Β. Ζελένσκι

Οι ρωσικές δυνάμεις πιθανόν χρησιμοποίησαν έναν βορειοκορεατικό πύραυλο κατά τη διάρκεια της αεροπορικής επιδρομής εναντίον της περιοχής του Κιέβου τη νύχτα, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους ένας πατέρας και ο 4χρονος γιος του, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι Ρώσοι χρησιμοποίησαν έναν πύραυλο της Βόρειας Κορέας σε αυτήν την επίθεση, σε ένα ακόμη εσκεμμένο τρομοκρατικό πλήγμα εναντίον της Ουκρανίας», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Ειδικοί πυροτεχνουργοί εργάζονται για να καθορίσουν τα ακριβή δεδομένα σχετικά με αυτόν τον πύραυλο».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα