Ολυμπιακοί Αγώνες: Φαντασμαγορική τελετή λήξης με φόρο τιμής στην Ελλάδα

Διαβάζεται σε 6'
Στιγμιότυπο από την λαμπερή Τελετή Λήξης
Στιγμιότυπο από την λαμπερή Τελετή Λήξης (AP Photo/Natacha Pisarenko)

Με εντυπωσιακά acts, φως και λάμψη ολοκληρώθηκαν οι φετινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι. Όσα έγιναν στην Τελετή Λήξης στο Παρίσι και τα ελληνικά στοιχεία που είδαμε.

Αυλαία έκλεισε το βράδυ της Κυριακής η διοργάνωση των 33ων Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι με μια εντυπωσιακή Τελετή Λήξης.

Αμέσως μετά την είσοδο του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του προέδρου της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ, ακούστηκε ο Ύμνος της Γαλλίας, η περίφημη «Μασσαλιώτιδα»,  από την Orchester Divertimento του μαέστρου Ζάχια Ζιουανί, ενώ η γαλλική σημαία υψώθηκε προς την οροφή του Σταδίου από τη Γαλλία.

Στιγμιότυπο από την τελετή λήξης (AP Photo/David Goldman)

Ενώ εκείνη της Έναρξης των Αγώνων (26/7) έγινε για πρώτη φορά στην Ιστορία εκτός σταδίου, κατά μήκος του ποταμού Σηκουάνα με τη ναυτική παρέλαση των αθλητών, απόψε (11/8) η Τελετή Λήξης- η οποία χρειάστηκε 35 ημέρες πρόβας- επέστρεψε παραδοσιακά σε στάδιο και συγκεκριμένα στο «Stade de France».

Πιο σύντομη από την Τελετή Έναρξης-που ξεκίνησε στις 20:30 και ολοκληρώθηκε μετά τις 00:30-, η Τελετή Λήξης ξεκίνησε στις 22:00 με την «επιστροφή» των αθλητών στο στάδιο, με την ελληνική ομάδα -παραδοσιακά- να μπαίνει πρώτη με σημαιοφόρους την Ευαγγελία Πλατανιώτη και τον Μανώλη Καραλή.

Συνολικά 205 σημαιοφόροι των συμμετεχόντων Ολυμπιακών αποστολών και εκείνοι της Ολυμπαικής ομάδας προσφύγων, εισήλθαν με τη σειρά τους στο στάδιο, παρελαύνοντας σε μια σκηνή που συμβολικά αναπαριστά έναν…επίπεδο κύκλο . Εννέα χιλιάδες αθλητές και συνοδοί βρέθηκαν στο κέντρο του αγωνιστικού χώρου, ως πρωταγωνιστές του προγράμματος.

Τελετή Λήξης
Τελετή Λήξης . (AP Photo/Ashley Landis)

Η τελετή Έναρξης ξεκίνησε με εικόνες από το Παρίσι, την Τελετή Έναρξης, μεγάλες στιγμές από τούς Αγώνες και το τραγούδι «Κάτω από τον ουρανό του Παρισιού»  από την Ζαχό ντε Σαγκαζάν, με τη Χορωδία της Ακαδημίας Handel-Hendrix, στον Κήπο του Κεραμεικού, όπου βρίσκεται το αερόστατο με την Ολυμπιακή Φλόγα.

Ο Λεόν Μαρσάν, ο «βασιλιάς» της κολύμβησης στο Παρίσι 2024, με πέντε μετάλλια, τέσσερα εκ των οποίων χρυσά, νυτμένος με κοστούμι ήταν εκείνος που ανέλαβε να μεταφέρει την Ολυμπιακή Φλόγα στο στάδιο από την καρδιά του Λούβρου.

Μόλις ο Γάλλος κολυμβητής πήρε στα χέρια του το φανάρι με την Ολυμπιακή Φλόγα  το αερόστατο-βωμός σταμάτησε να λάμπει, μέχρι να λάμψει ξανά για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες (28 Αυγούστου-8 Σεπτεμβρίου).

Στη συνέχεια προγραμματίστηκε ένα σόου διάρκειας 40 λεπτών που «σκηνοθέτησε» ο Τομά Ζολί, με την κωδική ονομασία «Ρεκόρ», δίνοντας έμφαση την ενωτική δύναμη του αθλητισμού.

«Είναι μια υπενθύμιση των αξιών του Ολυμπισμού γενικά μοιρασιά, οικουμενικότητα αλλά και η ευθραυστότητα του κόσμου»¸ όπως είπε ο καλλιτεχνικός διευθυντής Τομά Ζολί.

Περισσότεροι από εκατό ερμηνευτές, ακροβάτες, χορευτές, ερμηνευτές τσίρκου μεταμόρφωσαν το στάδιο σε μια γιγάντια αίθουσα παραστάσεων, μία γιγάντια σκηνή συναυλιών.
Μέρος της παράστασης πραγματοποιήθηκε στον αέρα, με πολλά περάσματα «χωρίς δίχτυα ασφαλείας σε σημαντικό ύψος.

Στιγμιότυπο από τα σόου στην Τελετή Λήξης (AP Photo/Martin Meissner)

Τα κοστούμια, εξ ολοκλήρου ανακυκλωμένα από τον Κέβιν Γκερμανιέρ (εκτός από τα ρούχα των σταρ που ντύθηκαν από τον χορηγό Dior), ήταν στην παλέτα χρυσού, μαύρου και στρας.

Υπεύθυνη για τη μουσική συνοδεία της παράστασης ήταν η συμφωνική ορχήστρα Divertimento, με τα παιδιά της σχολής master του Fontainebleau.

Την τιμητική της είχε και η Ελλάδα στην Τελετή Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024. Οι διοργανωτές ετοίμασαν ένα ανατριχιαστικό τελετουργικό, αφιερωμένο στη χώρα μας που γέννησε τη διοργάνωση πριν από 2.800 χρόνια.

Ο Εθνικός Ύμνος της Ελλάδας ακούστηκε στο Stade de France, στο οποίο είχαν σβήσει τα φώτα, ενώ ανυψώθηκε και η ελληνική σημαία.

Σε άλλο σημείο της Τελετής Λήξης, το άγαλμα της Νίκης της Σαμοθράκης δέσποζε σε κεντρική θέση στο Stade de France:

 

Ακολούθησαν ομιλίες και η παράδοση στο Λος Άντζελες, την πόλη που θα φιλοξενήσει τους επόμενους Θερινούς Αγώνες το 2028, 44 χρόνια μετά τη διοργάνωση του 1984.
Μια παράσταση διάρκειας περίπου δώδεκα λεπτών που σχεδίασε ο Μπεν Γουίνστον, Βρετανός παραγωγός και σκηνοθέτης, ο οποίος στα 42 του χρόνια έχει ήδη λάβει 13 βραβεία Emmy στην καριέρα του.

Η τραγουδίστρια Γκαμπρέλα Γουίλσον, γνωστή και ως H.E.R, τραγούδησε τον αμερικανικό ύμνο.

Ο Τομ Κρουζ σε μία νέα «Mission: Impossible» (επικίνδυνη αποστολή) μετέφερε την Ολυμπιακή σημαία από το Παρίσι στο Λος Άντζελες, με βίντεο που έχουν γυριστεί και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Ο "ιπτάμενος" Τομ Κρουζ στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων
Ο "ιπτάμενος" Τομ Κρουζ στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων AP Photo Kin Cheung
Ο Τομ Κρουζ στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων
Ο Τομ Κρουζ στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων AP Photo Ashley Landis

Ο Αμερικανός ηθοποιός εμφανίστηκε μετά να δημιουργεί το σήμα των Ολυμπιακών Κύκλων στην γνωστή πινακίδα του Hollywood, ενώ ακολούθως, σε μια σκηνή που είχε στηθεί μπροστά από την Βένις Μπιτς στο Λ.Α ανέλαβαν δράση οι Red Hot Chili Peppers και η Billie Eilish.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα