Τράπεζες: Στα 5 δισ. ευρώ ο στόχος για καθαρή πιστωτική επέκταση το 2024

Διαβάζεται σε 4'
Τράπεζα (Φωτογραφία αρχείου)
Τράπεζα (Φωτογραφία αρχείου) iStock

Με αιχμή την χρηματοδότηση μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων, οι τράπεζες όχι μόνο αισιοδοξούν ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι πιστωτικής επέκτασης που είχαν τεθεί αλλά σπεύδουν να τους αναπροσαρμόσουν σε υψηλότερα επίπεδα. Οι νέοι στόχοι

Έτοιμοι να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία με καθαρή πιστωτική επέκταση άνω των 5 δις. ευρώ για το 2024 δηλώνουν οι Έλληνες Τραπεζίτες, στηριζόμενοι σε δάνεια που έχουν συμβασιοποιηθεί, αλλά δεν έχουν ακόμη εκταμιευθεί, σε μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια που κλείνουν τους επόμενους μήνες και φυσικά στις εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης.

Την ίδια στιγμή οι δείκτες ρευστότητας και κεφαλαίου που διαθέτουν τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα, τουλάχιστον έτσι όπως αποτυπώθηκαν στα πρόσφατα οικονομικά αποτελέσματα του εξαμήνου, επιτρέπουν το περαιτέρω άνοιγμα της κάνουλας των χορηγήσεων προς την πραγματική οικονομία, η οποία όπως έχει τονιστεί κατ’ επανάληψη, προς το παρόν έχει επιτευχθεί μόνον στην επιχειρηματική πίστη. Χαρακτηριστικά είναι και τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τον περασμένο Ιούνιο όπου οι καθαρές ροές δανείων στις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις εκτινάχθηκαν στα 2,631 δισ., ποσό το οποίο είναι το δεύτερο μεγαλύτερο, σε μηνιαία βάση, από τον Ιανουάριο του 2019.

Τραπεζικά στελέχη δεν κρύβουν την ικανοποίηση τους για την εξέλιξη αυτή για την οποία επισημαίνουν ότι «η θεαματική αναστροφή της τάσης που παρατηρήθηκε σε επίπεδο εξαμήνου, πιθανότατα σηματοδοτεί μια νέα περίοδο για τη χρηματοδότηση του επιχειρηματικού τομέα».

Με αιχμή την χρηματοδότηση μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε κλάδους «αιχμής» της ελληνικής οικονομίας, όπως Ενέργεια και Real Estate αλλά και επικείμενες μεγάλες εξαγορές, στις τράπεζες επικρατεί αισιοδοξία ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι πιστωτικής επέκτασης που είχαν θέσει οι διοικήσεις για το σύνολο της χρονιάς οι οποίες σπεύδουν μάλιστα να τις αναπροσαρμόσουν σε υψηλότερα επίπεδα.

Χαρακτηριστικές είναι η περιπτώσεις της Lamda Malls η διοίκηση της οποίας ολοκληρώνει την διαδικασίας χορήγησης κοινοπρακτικού δανείου για την επένδυση κατασκευής δύο νέων εμπορικών κέντρων στο Ελληνικό, της Sunlight που αναμένεται να εκταμιεύσει δάνειο για νέα εξαγορά εταιρείας συστημάτων αποθήκευσης με μπαταρίες και η χρηματοδότηση εξαγοράς της Tέρνα Ενεργειακής.

Οι νέοι στόχοι

Στα 31,3 δισ. ευρώ ανέρχεται το ενήμερο χαρτοφυλάκιο της Τράπεζας Πειραιώς στο πρώτο εξάμηνο του 2024, εμφανίζοντας αύξηση κατά 8% σε ετήσια βάση, με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου Χρήστο Μεγάλου να δηλώνει βέβαιος ότι η τράπεζα θα πετύχει τον στόχο για καθαρή πιστωτική επέκταση άνω του 1,6 δισ. ευρώ έως τα τέλη του χρόνου, βασιζόμενος στα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και στις εκταμιεύσεις προς μικρές επιχειρήσεις και ιδιώτες. Ήδη το α ‘ εξάμηνο του έτους οι εκταμιεύσεις ανήλθαν στα 3,2 δισ. ευρώ και η καθαρή πιστωτική επέκταση στο 1,2 δισ. ευρώ έναντι στόχου για αύξηση κατά 1,6 δισ. ευρώ για όλο το 2024.

Με «όπλο στη φαρέτρα» της τα επενδυτικά σχέδια ύψους 2 δισ. ευρώ που έχουν συμβασιοποιηθεί αλλά δεν έχουν ακόμη εκταμιευθεί, η διοίκηση της Alpha Bank εμφανίζεται αισιόδοξη για την περαιτέρω ενίσχυση του δανειακού της χαρτοφυλακίου. Οι νέες εκταμιεύσεις στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν σε 2,1 δισ. ευρώ το β τρίμηνο και 4 ευρώ δισ. το α εξάμηνο, ενισχυμένες κατά 4% σε τριμηνιαία βάση και 7% σε ετήσια βάση, αντίστοιχα.

Κατά την τελευταία ενημέρωση των αναλυτών για τα οικονομικά αποτελέσματα του α’ εξαμήνου του 2024 η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζα βελτίωσε την πρόβλεψη για την καθαρή πιστωτική επέκταση το 2024 από 1,2 δισ. ευρώ σε 1,5 δισ. ευρώ, η οποία σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΤΕ Παύλο Μυλωνά θα προέλθει κυρίως από το επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο. Οπως προκύπτει από τα αποτελέσματα, τα εξυπηρετούμενα δάνεια ανήλθαν στα 31,4 δισ. σε επίπεδο ομίλου το α ‘ εξάμηνο 2024, αυξημένα κατά 900 εκατ. ευρώ από την αρχή του έτους και 2,4 δισ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο ( 8% ετησίως), ως αποτέλεσμα της ισχυρής ανάκαμψης των εκταμιεύσεων εταιρικής τραπεζικής σε 2,5 δισ. το β ‘ τρίμηνο 2024, ενώ συνολικά οι εκταμιεύσεις του β τριμήνου 2024 ανήλθαν στο τριμηνιαίο υψηλό των 2,8 δισ. ευρώ.

Απόλυτα εναρμονισμένη με τους στόχους που έχει θέσει η διοίκηση της Eurobank είναι η οργανική αύξηση του χαρτοφυλακίου των ενήμερων δανείων κατά 1,2 δισ. ευρώ που εμφάνισε το α εξάμηνο του 2024 Τράπεζα. Όπως δήλωσε πρόσφατα ο Διευθύνοντας Σύμβουλος του ομίλου Φωκίων Καραβίας, η συγκεκριμένη επίδοση είναι σε τροχιά πλήρους επίτευξης του στόχου για αύξηση των δανείων κατά 2,3 δισ. ευρώ το 2024.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα