Φωτιά στην Αττική: Στα πόσα μποφόρ θα φτάνουν οι άνεμοι μέσα στην ημέρα

Διαβάζεται σε 3'
Φωτιά στην Αττική: Στα πόσα μποφόρ θα φτάνουν οι άνεμοι μέσα στην ημέρα
Η δύναμη των ανέμων κάνει δύσκολη την αποτελεσματικότητα των εναέριων μέσων Eurokinissi Κώστας Τσούμας

Οι άνεμοι θα ενισχυθούν περαιτέρω μέσα στην ημέρα. Πότε θα αρχίσουν να εξασθενούν. Ο Θοδωρής Κολυδάς εξηγεί στο NEWS 24/7 πώς θα εξελιχθεί η ημέρα.

Οι ισχυροί άνεμοι που επικρατούσαν στον Βαρνάβα όταν εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, καθοδήγησαν την εξάπλωση της.

H συνθήκη ωστόσο, έγιναν ακραία δεδομένης της πολύ υψηλής ευκολίας ανάφλεξης της βλάστησης, καθώς δεν έχει βρέξει για μήνες. Ταυτόχρονα παρήχθησαν καύτρες που οδήγησαν -με τη βοήθεια των ανέμων- σε νέες εστίες και όλα αυτά είχαν ως συνέπεια την περαιτέρω επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης της φωτιάς.

Οι πληροφορίες αυτές ανήκουν στον Δρ Θοδωρή Γιάνναρο, επιστημονικό υπεύθυνο του ερευνητικού έργου FLAME και πυρομετεωρολόγο.

Για να μάθουμε πώς θα είναι οι άνεμοι σήμερα, επικοινωνήσαμε με τον διευθυντή της ΕΜΥ, Θοδωρή Κολυδά

Οι άνεμοι τη Δευτέρα 12/8 Windy

 

Εντείνονται οι άνεμοι έως τις 3 το μεσημέρι

Οι ενισχυμένοι βόρειοι και βορειοανατολικοί θα κάνουν και σήμερα τον περιορισμό της πυρκαγιάς δύσκολο.

Από τις 9 το πρωί ο σταθμός της Νέας Πεντέλης κατέγραψε 8 μποφόρ και ριπές 60 χιλιομέτρων την ώρα, με τα στοιχεία να δείχνουν πως από τις 12 έως τις 3 το μεσημέρι θα ενισχυθούν περισσότεροι οι ριπές (θα ξεπεράσουν τα 80 χιλιόμετρα την ώρα στην ευρύτερη περιοχή, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών), με 8 μποφόρ στη βόρεια και τη βορειοανατολική Αττική.

«Κατά διαστήματα, μέσα στην ημέρα βλέπουμε πως ο μέσος άνεμος είναι γύρω στα 6 μποφόρ. Η μέση ένταση συν τις ριπές δίνει έως και 7 μποφόρ», λέει ο κύριος Κολυδάς.

«Έως τις 6 το απόγευμα οι άνεμοι θα είναι αρκετά ενισχυμένοι. Μετά θα αρχίσουν να πέφτουν, με τη σημαντική μείωση να γίνεται το βράδυ μετά τις 8.

Η ομάδα εκτίμησης κινδύνου συγκάλεσε σύσκεψη πριν το σαββατοκύριακο και είχε ενημερώσει ότι για την Κυριακή υπάρχει κόκκινος συναγερμός, ο οποίος θα κρατήσει και τη Δευτέρα.

Την Κυριακή φτάσαμε στα 8 μποφόρ, με τις ριπές του ανέμου να είναι υψηλές σε ορισμένες περιοχές. Για παράδειγμα, στο Κάβο Ντόρο ξεπέρασαν τα 100 χιλιόμετρα την ώρα. Αν τα μποφόρ είναι περισσότερα από 6 με 7, οι φωτιές δεν μπορούν να σβήσουν εύκολα, αν δεν γίνει άμεση επέμβαση».

Για σήμερα, τα στοιχεία δείχνουν πως από τις απογευματινές ώρες οι άνεμοι θα εξασθενήσουν. Κάτι που θα κρατήσει έως την Τετάρτη. Το επόμενο διήμερο θα έχουμε 4 με 5 μποφόρ, με το Νότιο Ευβοϊκό να βγάζει έως 6.

Οι άνεμοι θα ενισχυθούν εκ νέου τον Δεκαπενταύγουστο. Το λέμε αυτό με επιφύλαξη. Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για ενίσχυση, ωστόσο πρέπει να είμαστε προσεκτικοί».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα