Η κουταλιά που τρως κάθε μέρα και σε γερνάει κατά 2,4 μήνες

Διαβάζεται σε 3'
Η κουταλιά που τρως κάθε μέρα και σε γερνάει κατά 2,4 μήνες
Η πρόσθετη ζάχαρη μάς γερνάει πριν την ώρα μας iStock

Μελέτη που εξέτασε διατροφές σε σχέση με την υγεία και το προσδόκιμο εντόπισε τη συνήθεια που μάς γερνάει πιο γρήγορα

Με όσα συμβαίνουν και δεν μπορούμε να ελέγξουμε, αλλά επηρεάζουν την υγεία μας έχει ένα παραπάνω νόημα να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να αντιμετωπίσουμε τη φθορά των κυττάρων μας.

Ένας πολύ απλός τρόπος ανακαλύφθηκε σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open.

Η υψηλή κατανάλωση πρόσθετης ζάχαρης λοιπόν, επιταχύνει τη βιολογική γήρανση. Δηλαδή, αν περιορίσουμε στο ελάχιστο τη ζάχαρη διατηρούμε μια νεότερη βιολογική ηλικία σε κυτταρικό επίπεδο.

Η σύσταση του αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων στους ενήλικες είναι να μην καταναλώνουν περισσότερα από 50 γραμμάρια πρόσθετης ζάχαρης την ημέρα. Ένα κουταλάκι της σούπας ζάχαρη αντιστοιχεί σε 12.5 γραμμάρια.

Οι ερευνητές του UC San Francisco διευκρίνισαν πως ακόμα και οι άνθρωποι που ακολουθούν υγιεινές διατροφές αυξάνουν την επιγενενετική τους ηλικία, με κάθε γραμμάριο πρόσθετης ζάχαρης που καταναλώνουν.

Στην πρώτη μελέτη που εξέτασε τη σχέση μεταξύ πρόσθετης ζάχαρης και επιγενετικής γήρανσης σε ετερογενή ομάδα γυναικών μέσης ηλικίας (έως τώρα οι έρευνες γίνονταν με δείγμα λευκούς άνδρες), οι επιστήμονες εξέτασαν πώς τρεις διαφορετικές μετρήσεις υγιεινής διατροφής επηρέασαν το «επιγενετικό ρολόι», μια βιοχημική δοκιμή που μπορεί να προσεγγίσει την υγεία και τη διάρκεια ζωής.

«Δεδομένου ότι τα επιγενετικά μοτίβα φαίνεται να είναι αναστρέψιμα, η αφαίρεση 10 γραμμαρίων πρόσθετης ζάχαρης την ημέρα μπορεί να είναι παρόμοια με την επιστροφή του βιολογικού ρολογιού κατά 2.4 μήνες, εάν διατηρηθεί με την πάροδο του χρόνου», διευκρίνισε στο SciTech Daily η επικεφαλής συγγραφέας Barbara Laraia.

Πρόσθεσε πως «η εστίαση σε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε βασικά θρεπτικά συστατικά και χαμηλή σε πρόσθετα σάκχαρα μπορεί να είναι ένας νέος τρόπος για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να τρώνε καλά για να επιτύχουν μακροζωία».

Δηλαδή, όση περισσότερο ζάχαρη κόβουμε, τόσο πιο νεανικά διατηρούμε τα κύτταρά μας.

Η Dorothy Chiu, PhD, μεταδιδακτορική υπότροφος στο UCSF Osher Center for Integrative Health και πρώτος συγγραφέας της έρευνας πρόσθεσε ότι «οι δίαιτες που εξετάσαμε ευθυγραμμίζονται με τις υπάρχουσες συστάσεις για την πρόληψη ασθενειών και την προαγωγή της υγείας. Ιδιαίτερα υπογραμμίζουν την ισχύ των αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών θρεπτικών συστατικών.

Από την ιατρική άποψη του τρόπου ζωής, είναι ενθαρρυντικό να δούμε πώς η τήρηση αυτών των συστάσεων μπορεί να προωθήσει μια νεότερη κυτταρική ηλικία, σε σχέση με τη χρονολογική ηλικία».

Η εργασία βοηθά στην καλύτερη κατανόηση του λόγου που η ζάχαρη είναι τόσο επιζήμια για την υγεία. Όπως εξήγησε η συν-επικεφαλής της μελέτης Elissa Epel, PhD, καθηγήτρια UCSF στο Τμήμα Ψυχιατρικής και Επιστημών της Συμπεριφοράς «γνωρίζαμε ότι τα υψηλά επίπεδα πρόσθετων σακχάρων συνδέονται με επιδεινωμένη μεταβολική υγεία και πρώιμες ασθένειες, πιθανώς περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο διατροφικό παράγοντα.

Τώρα γνωρίζουμε ότι η επιταχυνόμενη επιγενετική γήρανση βρίσκεται πίσω από αυτή τη σχέση και αυτός είναι πιθανότατα ένας από τους πολλούς τρόπους με τους οποίους η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης περιορίζει την υγιή μακροζωία».

Η διατροφή που φάνηκε να έχει την ισχυρότερη σχέση με τη χαμηλότερη επιγενετική ηλικία είναι η μεσογειακή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα