Σαμοθράκη: Διακοπές στο νησί της Νίκης με τα μυστήρια και τους καταρράκτες

Διαβάζεται σε 5'
Καταρράκτες στη Σαμοθράκη
Καταρράκτες στη Σαμοθράκη ISTOCK

Η Σαμοθράκη είναι ακόμη και σήμερα ένας τουριστικός προορισμός για πιο ψαγμένους ταξιδιώτες. Με άφθονο πράσινο, καταρράκτες και μυστηριακή ατμόσφαιρα.

Η Σαμοθράκη, ένα μαγευτικό νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου, σε καλεί να ανακαλύψεις την αθέατη γοητεία του.

Είναι ένας τόπος όπου η ιστορία, η φύση και η μυθολογία συνυπάρχουν αρμονικά, προσφέροντας στον επισκέπτη μια μοναδική εμπειρία. Εδώ, όπου δεσπόζει η περίφημη Νίκη της Σαμοθράκης, το αριστουργηματικό άγαλμα που συμβολίζει την νίκη και την ελευθερία, μπορεί κανείς να νιώσει την ένταση της ιστορίας που ξετυλίγεται σε κάθε γωνιά του νησιού. Το τοπίο της Σαμοθράκης είναι απλά εκπληκτικό. Με καταρράκτες που ξεπηδούν από τα βουνά, δροσερά ποτάμια και πυκνά δάση, το νησί αυτό είναι ένας παράδεισος για τους λάτρεις της φύσης. Οι βουνοκορφές της, με την εντυπωσιακή παρουσία του Σάος, του υψηλότερου βουνού του νησιού, προσφέρουν εκπληκτική θέα στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου.

Όρος Σάος στη Σαμοθράκη
Όρος Σάος στη Σαμοθράκη ISTOCK

Οι παραλίες της Σαμοθράκης είναι πραγματικά μοναδικές. Απομονωμένοι κολπίσκοι με γαλαζοπράσινα νερά και αμμουδιές με λευκά βότσαλα προσκαλούν τον επισκέπτη να χαλαρώσει και να απολαύσει την ηρεμία που προσφέρει το νησί. Είτε αναζητάς περιπέτεια είτε απόλυτη χαλάρωση, η Σαμοθράκη έχει κάτι για όλους, καλώντας σε να ανακαλύψεις τις αμέτρητες κρυφές ομορφιές της.

Βόλτες στη χώρα και τους οικισμούς

Ανηφορίστε στην γραφική χώρα του νησιού, τον Πύργο, στην οποία δεσπόζουν τα ερείπια του μεσαιωνικού κάστρου. Μια βόλτα στα δρομάκια του θα σας επιβεβαιώσει ότι το νησί αυτό δεν κοιμάται ποτέ. Μια πληθώρα καταστημάτων με ρούχα και κοσμήματα, αλλά και πολλές επιλογές για φαγητό, καφέ και γλυκό θα γεμίσουν ευχάριστα τα απογεύματα και τα βραδιά σας στη Σαμοθράκη.

Μια βόλτα στο ορεινό χωριό Προφήτης Ηλίας είναι ιδανική από το απόγευμα και μετά, αφού η θέα που προσφέρει είναι καταπληκτική, Εκεί θα βρείτε και κάποιες παραδοσιακές ταβέρνες με μουσική, όπως ο Βράχος, στον οποίο θα απολαύσετε το γνωστό κατσικάκι στην πιο παραδοσιακή του μορφή, που δεν είναι άλλη από τη σούβλα.

Στον τόπο που βρέθηκε η Νίκη

Ξεκινήστε την περιήγηση σας από τον Αρχαιολογικό Χώρο της Παλαιόπολης στα βόρεια του νησιού και ανακαλύψτε μια μυστηριακή τοποθεσία, στην οποία στην αρχαιότητα τελούνταν τα περίφημα Καβείρια μυστήρια. Περπατήστε στον αρχαιολογικό χώρο που αποτελεί το Ιερό των Μεγάλων Θεών και δείτε το Αρσινόειον, ένα εντυπωσιακό κυκλικό κτίριο, που χτίστηκε από την Πτολεμαία βασίλισσα Αρσινόη το 500 π.Χ., το ανάκτορο, την ιερή κατοικία και φυσικά το σημείο που βρέθηκε το περίφημο άγαλμα της Νίκης της Σαμοθράκης.

Στον ίδιο χώρο θα βρείτε και το Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου εκτός των άλλων ευρημάτων θα έχετε τη δυνατότητα να θαυμάσετε το αντίγραφο της Νίκης της Σαμοθράκης, αφού το πρωτότυπο εκτίθεται στο Μουσείο του Λούβρου.

Το Ιερό των Μεγάλων Θεών στη Σαμοθράκη ISTOCK

Οι γεύσεις της Σαμοθράκης

Η γαστρονομία του νησιού είναι ξακουστή. Δοκιμάσετε το περίφημο κατσικάκι της σε όλες τις δυνατές παραλλαγές, όπως στη λαδόκολλα αλλά μην παραλήψετε για γευτείτε και τις συνταγές με όσπρια όπως η φασολάδα τσιγαριαστή και πολλά ακόμα μαγειρευτά πιάτα της τοπικής κουζίνας.

Το παραδοσιακό γλυκό του νησιού είναι το πραούστο. Φτιάχνεται από έναν καρπό, που μοιάζει με κορόμηλο και το όνομα του βγαίνει από τη φράση “πριν τον Αύγουστο”, που υποδηλώνει την περίοδο που μαζεύουν τα συγκεκριμένα φρούτα.

Ατέλειωτες βουτιές

Το νησί της Σαμοθράκης, γνωστό για την άγρια ομορφιά του και τα κρυστάλλινα νερά, κρύβει μικρούς θησαυρούς που περιμένουν να τους ανακαλύψετε.

Aerial photo of the famous pedestals and waterfalls in the Fonias gorge with the flowing drinking water in Thermae of the island of Samothrace in Greece

Ξεκινήστε την εξερεύνησή σας από την παραλία Παχιά Άμμος, την πιο γνωστή του νησιού. Με χρυσαφένια άμμο και νερά που μαγεύουν με την καθαρότητά τους, αυτή η παραλία είναι ιδανική για οικογένειες, αλλά και για όσους θέλουν να χαλαρώσουν απολαμβάνοντας τη θάλασσα. Η εύκολη πρόσβαση και η οργάνωση της παραλίας την καθιστούν ιδανικό προορισμό για μια ολόκληρη ημέρα στην παραλία. Πάνω από την παραλία της Παχιάς Άμμου βρίσκεται το παρεκκλήσι της Παναγίας της Κρημνιώτισσας. Εκεί υπάρχει μια εικόνα της Παναγίας, που σύμφωνα με την παράδοση πέταξαν στη θάλασσα χριστιανοί που ζούσαν στα παράλια της Μικράς Ασίας για να τη σώσουν από τους εικονομάχους. Από το σημείο θα απολαύσετε μια μαγευτική θέα στη θάλασσα.

Βουτήξτε σε κρυστάλλινα νερά στην παραλία Κήποι σε ένα σεληνιακό τοπίο, που θα σας μαγέψει. Ξαπλώστε στα μαύρα βότσαλα και κολυμπήστε στα βαθιά και πεντακάθαρα νερά της. Για τους λάτρεις της περιπέτειας και της απομόνωσης, η παραλία Βάτος είναι το απόλυτο must. Βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού και η πρόσβαση γίνεται μέσω χωματόδρομου ή με καραβάκι. Η ερημική της τοποθεσία και τα καταγάλανα, βαθιά νερά της θα σας κάνουν να νιώσετε ότι βρίσκεστε σε έναν απόκρυφο παράδεισο. Οι λάτρεις της πεζοπορίας θα λατρέψουν τη Γριά Βάθρα, μια αλυσίδα από φυσικές πισίνες που καταλήγει σε μια μαγευτική παραλία. Τα κρυστάλλινα νερά και οι καταρράκτες που τη διατρέχουν προσφέρουν μια αναζωογονητική εμπειρία μετά από μια όμορφη διαδρομή μέσα στη φύση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα