Λευκός οίκος: “Δεν είχαμε ανάμιξη με την πτώση της πρώην πρωθυπουργού του Μπανγκλαντές”

Διαβάζεται σε 2'
Λευκός οίκος: “Δεν είχαμε ανάμιξη με την πτώση της πρώην πρωθυπουργού του Μπανγκλαντές”
AP Photo

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν διαδραμάτισε κανέναν απολύτως ρόλο στα γεγονότα που οδήγησαν στην πτώση της πρώην πρωθυπουργού του Μπανγκλαντές, Σέιχ Χασίνα, διαβεβαίωσε ο Λευκός Οίκος.

Χθες Δευτέρα (12/8) η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας χαρακτήρισε τις καταγγελίες περί ανάμιξης της Ουάσιγκτον στην πολιτική κρίση του Μπαγκλαντές «απλούστατα ψευδείς». Ο Λευκός Οίκος διαβεβαίωσε ότι δεν διαδραμάτισε κανέναν απολύτως ρόλο στα γεγονότα που οδήγησαν στην πτώση της πρώην πρωθυπουργού του Μπαγκλαντές, της Σέιχ Χασίνα.

«Δεν είχαμε απολύτως καμία ανάμιξη. Οποιαδήποτε πληροφορία ή φήμη πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ αναμίχθηκε σε αυτά τα γεγονότα είναι απλούστατα ψευδής», ανέφερε η εκπρόσωπος, η Καρίν Ζαν-Πιερ, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών χθες. «Πιστεύουμε πως ο λαός του Μπανγκλαντές πρέπει να αποφασίσει για το μέλλον» της χώρας και την κυβέρνησή της, «αυτή είναι η θέση μας», επέμεινε η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας.

Δημοσίευμα της εφημερίδας Economic Times της Ινδίας προχθές Κυριακή ανέφερε πως η κυρία Χασίνα κατηγορεί τις ΗΠΑ πως την ανέτρεψαν επειδή θέλουν τον έλεγχο του νησιού Σεντ Μάρτιν, στον Κόλπο της Βεγγάλης. Ο γιος της Σατζίμπ Ουαζέντ διέψευσε το δημοσίευμα μέσω X αυθημερόν, διαβεβαιώνοντας πως η μητέρα του δεν έκανε ποτέ τέτοια δήλωση.

Προσωρινή κυβέρνηση υπό τον νομπελίστα ειρήνης Μουχάμαντ Γιούνους ορκίστηκε την περασμένη Πέμπτη κι αναμένεται να οργανώσει νέες εκλογές. Στο Μπανγκλαντές ξέσπασαν αιματηρά επεισόδια τον περασμένο μήνα, εν μέσω μαζικών κινητοποιήσεων, αρχικά με κεντρικό αίτημα να καταργηθούν ποσοστώσεις για τις προσλήψεις στο δημόσιο για συγκεκριμένες μερίδες πολιτών, κατόπιν με ευρύτερο αντικυβερνητικό χαρακτήρα. Είχε κερδίσει τέταρτη θητεία τον Ιανουάριο, στις εκλογές από τις οποίες απείχε η αντιπολίτευση και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκρινε ότι δεν ήταν ελεύθερες και δίκαιες. Η πρώην πρωθυπουργός Χασίνα βρίσκεται στο Νέο Δελχί μετά τη φυγή της από το Μπανγκλαντές, έπειτα από 15 χρόνια μονοκρατορίας της.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα