Καθηγήτρια αποκαλεί “τούβλα” μαθητές με αναπηρία – Μαρτυρίες στο NEWS 24/7

Διαβάζεται σε 4'
Καθηγήτρια και μαθήτρια σε σχολείο
Στιγμιότυπο από σχολική αίθουσα (Αρχείου) istockphoto

Καταγγελία για απάνθρωπη συμπεριφορά καθηγήτριας του Ειδικού Γυμνασίου Αθηνών απέναντι σε μαθητές με αναπηρίες.

Απίστευτο κι όμως αληθινό. Σε ένα σχολείο που υποτίθεται ότι έχει ως αποστολή του να υποστηρίζει μαθητές με αναπηρίες, μια καθηγήτρια δεν διστάζει να αποκαλεί τα παιδιά “τούβλα”.

Οι αποκαλύψεις αυτές, που έρχονται στο φως μέσα από ρεπορτάζ του NEWS 24/7, προκαλούν αγανάκτηση.

Στο Ειδικό Γυμνάσιο – Ειδικό Λύκειο Αθηνών, που στεγάζεται στην Ηλιούπολη, η κατάσταση έχει φτάσει σε οριακό σημείο. Οι συνθήκες στο σχολείο δεν είναι απλώς προβληματικές, είναι καταστροφικές για την ποιότητα ζωής των μαθητών με αναπηρίες.

Ειδικό Γυμνάσιο – Ειδικό Λύκειο Αθηνών
Ειδικό Γυμνάσιο – Ειδικό Λύκειο Αθηνών NEWS 24/7

Όπως καταγγέλλουν γονείς, μιλώντας στο NEWS 24/7, στο σχολείο υπάρχουν σοβαρότατα προβλήματα. Δεν υπάρχει ασφάλεια, καθώς ο καθένας μπορεί να μπαίνει και να βγαίνει στον σχολικό χώρο χωρίς κανέναν έλεγχο, οι υποδομές είναι εξαιρετικά προβληματικές, με τις τουαλέτες να μην πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές για άτομα με αναπηρίες, ενώ το βοηθητικό προσωπικό είναι ανεπαρκές.

Ειδικό Γυμνάσιο – Ειδικό Λύκειο Αθηνών
Ειδικό Γυμνάσιο – Ειδικό Λύκειο Αθηνών NEWS 24/7

«Δυστυχώς, πολλοί καθηγητές δεν είναι καταρτισμένοι και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην γνωρίζουν πώς να διαχειριστούν τις ανάγκες των παιδιών. Η κατάσταση είναι απλά ό,τι τύχει…, το “σύνθημα” είναι “Πάμε κι όπου βγει”. Η αίσθηση στο ειδικό σχολείο είναι ότι αφήνεις τα παιδιά σου σε έναν δημόσιο χώρο και απλά τα παραλαμβάνεις μετά από λίγες ώρες. Αυτό το σχολείο δεν βελτιώνει τη ζωή τους, δεν τους μαθαίνει απολύτως τίποτα. Είναι σαν ένα τυπικό σχολείο, με ελάχιστον βοηθητικό προσωπικό, στο οποίο τα παιδιά δεν πάνε ούτε μισό βήμα μπροστά, δεν βελτιώνονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Αντιθέτως, μένουν στάσιμα, για να μην πω ότι πάνε και βήματα πίσω. Ποιος ευθύνεται για όλα αυτά; Η Πολιτεία, οι κυβερνήσεις και το Υπουργείο Παιδείας, που γνωρίζει πολύ καλά τις άσχημες συνθήκες στην τυπική και στην ειδική εκπαίδευση και απλά αδιαφορούν όλοι», αναφέρει χαρακτηριστικά η Μ.Μ., μητέρα 19χρονης μαθήτριας.

Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο εξοργιστική, όταν αποκαλύπτεται ότι μια καθηγήτρια αποκαλεί “τούβλα” τους μαθητές: «Γενικότερα, στο σχολείο υπάρχουν σοβαρά προβλήματα σε διάφορους τομείς. Αρχικά, δεν υπάρχει ασφάλεια. Όποιος θέλει μπαινοβγαίνει, δεν υπάρχουν σχολικά λεωφορεία, δεν υπάρχουν υποδομές, και οι τουαλέτες δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για άτομα με αναπηρία. Λόγω έλλειψης βοηθητικού προσωπικού, αναγκαστήκαμε να προσλάβουμε δικό μας, με δική μας οικονομική επιβάρυνση. Τι άλλο να πω; Ότι υπάρχει καθηγήτρια που αποκαλεί τα παιδιά “τούβλα” μέσα στην τάξη; Πώς να νιώσουμε εμείς ως γονείς, όταν τα παιδιά μας έρχονται στο σπίτι και μας λένε ότι είναι παρατημένα στο έλεος του Θεού; Τα παιδιά αγαπούν την κοινωνικοποίηση, αγαπούν το σχολείο. Όμως όχι αυτό το σχολείο. Γυρνάνε στο σπίτι και κλαίνε από την ταλαιπωρία που περνούν καθημερινά», λέει απογοητευμένη η Μ.Μ., μητέρα 14χρονου μαθητή.

Οι γονείς, απηυδισμένοι και εξαντλημένοι από όσα βιώνουν τα παιδιά τους, ζητούν άμεσες ενέργειες για ένα σχολείο που, αντί να προσφέρει ασφάλεια και εκπαίδευση, έχει μετατραπεί σε εστία αμέλειας και εγκατάλειψης. Η σιωπή και η αδιαφορία απέναντι σε τόσο σοβαρά περιστατικά δεν είναι πλέον επιλογή.

Το σχετικό ρεπορτάζ του NEWS 24/7

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα