ΠΑΣΟΚ για φωτιές: Οι πολίτες πληρώνουν το τίμημα της έλλειψης ουσιαστικής πρόληψης

Διαβάζεται σε 2'
ΠΑΣΟΚ για φωτιές: Οι πολίτες πληρώνουν το τίμημα της έλλειψης ουσιαστικής πρόληψης
Eurokinissi

Η δασική φωτιά στην Αττική “με ευθύνη του κρατικού μηχανισμού μετατράπηκε αστραπιαία σε αστική και η καταστροφή είναι ήδη ανυπολόγιστη”, υπογραμμίζει το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

«Για ακόμη ένα καλοκαίρι, η Ανατολική Αττική δοκιμάστηκε σκληρά από τις πυρκαγιές, αυτή τη φορά το Βόρειο Τμήμα της. Μία δασική πυρκαγιά που με ευθύνη του κρατικού μηχανισμού μετατράπηκε αστραπιαία σε αστική και η καταστροφή είναι ήδη ανυπολόγιστη, καθώς πάνω από 100.000 στρέμματα κάηκαν και δεκάδες σπίτια και περιουσίες έχουν καταστραφεί, ενώ πυκνοί καπνοί σκέπασαν σχεδόν ολόκληρη την Αττική, προκαλώντας σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των πολιτών» αναφέρει κοινή ανακοίνωση του Υπεύθυνου του ΚΤΕ Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ανδρέα Πουλά και του Τομεάρχη Πολιτικής Προστασίας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλη Χάλαρη

«Αυτή τη στιγμή, η υψηλή προτεραιότητα είναι η πλήρης κατάσβεση της πυρκαγιάς. Όλες μας οι σκέψεις είναι με τους πυροσβέστες, τους εθελοντές και όλα τα στελέχη πολιτικής προστασίας που, παρά τις εξαιρετικά δύσκολες καιρικές συνθήκες, επιχειρούν μέρα και νύχτα με τα διαθέσιμα επίγεια και εναέρια μέσα, για να προστατεύσουν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες» σημειώνεται στην ανακοίνωση, εκφράζοντας συλλυπητήρια στην οικογένεια της γυναίκας που χάθηκε στις φλόγες και εύχονται «ολόψυχα περαστικά στους πυροσβέστες που τραυματίστηκαν στις επιχειρήσεις καθώς και σε όλους τους συμπολίτες που υποφέρουν από τραυματισμούς και επιδείνωση της υγείας τους λόγω της αποπνικτικής ατμόσφαιρας».

«Ωστόσο, την επόμενη μέρα, εκτός από την άμεση καταγραφή των ζημιών και την αποζημίωση των πληγέντων είναι αναγκαίο να γίνει ένας ειλικρινής απολογισμός για το “Τις πταίει” καθώς πληθαίνουν οι καταγγελίες πληγέντων κατοίκων για ολιγωρίες του κρατικού μηχανισμού οι οποίες πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη και να διερευνηθούν. Για ακόμη μία φορά, παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ότι είμαστε περισσότερο έτοιμοι από ποτέ στη λήψη μέτρων πρόληψης, βρεθήκαμε ξανά στο ίδιο θλιβερό έργο θεατές, μετρώντας απώλειες φυσικού πλούτου και κόπων μιας ζωής. Επιπλέον, προκαλεί απορία το γεγονός ότι, παρά την πρόοδο της τεχνολογίας, δεν αξιοποιήθηκαν στο κατασβεστικό έργο τα νέα “έξυπνα” κατασβεστικά υλικά, τα οποία έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικά σε άλλες περιπτώσεις», επισημαίνουν στην ανακοίνωσή τους οι κκ Πουλάς και Χάλαρης.

«Όταν η ουσία χάνεται στο βωμό της επικοινωνίας και της επίπλαστης εικόνας προετοιμασίας, τα αποτελέσματα είναι καταστροφικά. Το περιβάλλον και οι πολίτες πληρώνουν το τίμημα της έλλειψης ουσιαστικής πρόληψης και συντονισμού, ενώ η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο εξανεμίζεται μέσα στις φλόγες» καταλήγουν.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα