Υπάρχει νερό στον Άρη; Τι δείχνουν οι νέες μετρήσεις της NASA

Διαβάζεται σε 3'
Υπάρχει νερό στον Άρη; Τι δείχνουν οι νέες μετρήσεις της NASA
FILE - This illustration made available by NASA in 2018 shows the InSight lander drilling into the surface of Mars. InSight, short for Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport, is scheduled to arrive at the planet on Monday, Nov. 26, 2018. (NASA via AP) AP Photo

Τα νέα ευρήματα από τον Άρη προέρχονται από μια ανάλυση του Mars Insight Lander της NASA, που προσγειώθηκε στον Κόκκινο Πλανήτη το 2018.

Τον εντοπισμό αποθεμάτων νερού σε υγρή μορφή, βαθιά στον βραχώδη εξωτερικό φλοιό του Άρη ανακοίνωσε η NASA.

Τα ευρήματα προέρχονται από μια νέα ανάλυση δεδομένων από το Mars Insight Lander της NASA, το οποίο έφτασε στον πλανήτη το 2018.

Σύμφωνα με το BBC, το αεροσκάφος έφερε ένα σεισμόμετρο, το οποίο κατέγραψε δονήσεις τεσσάρων ετών – σεισμούς στον Άρη – από βαθιά μέσα στον Κόκκινο Πλανήτη.

Η ανάλυση αυτών των σεισμών – και των κινήσεων του πλανήτη – αποκάλυψε “σεισμικά σήματα” υγρού νερού. Ενώ υπάρχει παγωμένο νερό στους πόλους του Άρη και ενδείξεις ατμών στην ατμόσφαιρα, αυτή είναι η πρώτη φορά που βρέθηκε υγρό νερό στον πλανήτη. Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο Proceedings of the National Academy of Sciences .

Η επιστημονική αποστολή του Insight ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2022, αφού ανέλυσε «τον παλμό του Άρη» για τέσσερα χρόνια. Σε εκείνο το διάστημα, ο ανιχνευτής κατέγραψε περισσότερους από 1.319 σεισμούς.

«Αυτές είναι στην πραγματικότητα οι ίδιες τεχνικές που χρησιμοποιούμε για να αναζητήσουμε νερό στη Γη ή για να αναζητήσουμε πετρέλαιο και φυσικό αέριο», εξήγησε ο καθηγητής Michael Manga, από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ, ο οποίος συμμετείχε στην έρευνα. Η ανάλυση αποκάλυψε δεξαμενές νερού σε βάθη περίπου έξι έως 12 μιλίων (10 έως 20 χλμ.) στον φλοιό του Άρη.

Σημάδια ζωής στον Κόκκινο πλανήτη;

Ο καθηγητής Manga πρόσθεσε ότι το νερό ήταν «το πιο σημαντικό μόριο στη διαμόρφωση της εξέλιξης ενός πλανήτη». Αυτό το εύρημα, είπε, απαντά σε ένα μεγάλο ερώτημα «πού πήγε όλο το νερό του Άρη;». Οι μελέτες της επιφάνειας του Άρη δείχνουν ότι, στην αρχαιότητα, υπήρχαν ποτάμια και λίμνες στον πλανήτη. Αλλά για τρία δισεκατομμύρια χρόνια, ήταν μια έρημος. Μέρος από αυτό το νερό χάθηκε στο διάστημα όταν ο Άρης έχασε την ατμόσφαιρά του. Αλλά, είπε ο καθηγητής Manga, εδώ στη Γη, “μεγάλο μέρος του νερού μας είναι υπόγειο και δεν υπάρχει λόγος να μην συμβαίνει αυτό και στον Άρη”.

Ο ανιχνευτής Insight μπόρεσε να καταγράψει μόνο απευθείας από τον φλοιό κάτω από τα πόδια του, αλλά οι ερευνητές αναμένουν ότι θα υπάρχουν παρόμοιες δεξαμενές σε ολόκληρο τον πλανήτη. Εάν συμβαίνει αυτό, εκτιμούν ότι υπάρχει αρκετό υγρό νερό στον Άρη για να σχηματιστεί ένα στρώμα σε όλη την επιφάνεια που θα έχει βάθος μεγαλύτερο από μισό μίλι.
Ωστόσο, επισημαίνουν, η τοποθεσία αυτών των υπογείων υδάτων του Άρη δεν ευνοεί τους δισεκατομμυριούχους με σχέδια αποικισμού του Άρη που μπορεί να θέλουν να τον αξιοποιήσουν. «Η διάνοιξη μιας τρύπας βάθους 10 χιλιομέτρων στον Άρη – ακόμη και για τον Musk – θα ήταν δύσκολη», είπε στο BBC News.

Η ανακάλυψη θα μπορούσε επίσης να υποδείξει έναν άλλο στόχο για τη συνεχιζόμενη αναζήτηση στοιχείων για ζωή στον Άρη.
«Χωρίς υγρό νερό, δεν έχεις ζωή», είπε ο καθηγητής Manga. “Επομένως, εάν υπάρχουν κατοικήσιμα περιβάλλοντα στον Άρη, αυτά μπορεί να είναι τώρα βαθιά υπόγεια.”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα