Βίντεο – ντοκουμέντο: Η στιγμή της έναρξης της φωτιάς στον Βαρνάβα

Διαβάζεται σε 2'
Βίντεο – ντοκουμέντο: Η στιγμή της έναρξης της φωτιάς στον Βαρνάβα
Πυρκαγιά στο Βαρνάβα Αττικής Nick Paleologos / SOOC

Βίντεο που φέρνει στο φως της δημοσιότητας ο Alpha καταγράφει καταγράφει το “σημείο μηδέν” και τη στιγμή της έναρξης της φωτιάς στον Βαρνάβα Αττικής.

Εικόνες βιβλικής καταστροφής αφήνει πίσω της η φωτιά που ξεκίνησε το μεσημέρι της Κυριακής (11/08) στον Βαρνάβα και κατέκαψε ολόκληρες εκτάσεις, δάση και περιουσίες σε περιοχές της βορειοανατολικής Αττικής τα επόμενα δύο 24ωρα.

Η φονική φωτιά, που στοίχισε τη ζωή σε μια γυναίκα, προκάλεσε τεράστιες υλικές και περιβαλλοντικές απώλειες, ενώ έφερε συναισθήματα απελπισίας, απόγνωσης και οργής στους πολίτες.

Οι περιοχές Βαρνάβας, Πεντέλη, Μαραθώνας, Νέα Μάκρη, Διόνυσος, Άνω Βριλήσσια βρέθηκαν στη δίνη της πύρινης επέλασης και μετρούν σήμερα τις πληγές τους. Σπίτια, επιχειρήσεις, αυτοκίνητα, ποιμνιοστάσια και δημόσια κτίρια έγιναν στάχτη.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Alpha, κάμερα κλειστού κυκλώματος καταγράφει το “σημείο μηδέν” και τη στιγμή που ξεκινούν όλα στον Βαρνάβα Αττικής.

Η φωτιά, μέσα σε λιγότερο από 10 λεπτά, ξεκινά να θεριεύει. Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή την κάνουν σύντομα ανεξέλεγκτη. Μέσα σε 20 μόλις λεπτά, ο καπνός σκεπάζει τα πάντα.

Δείτε το βίντεο με την έναρξη της φωτιάς

Οι καμένες εκτάσεις από ψηλά

Στο μεταξύ, τον καταστροφικό αντίκτυπο της φωτιάς που αποτυπώνει βίντεο τραβηγμένο από ελικόπτερο. Ξεκινώντας από τον Βαρνάβα το μεσημέρι της Κυριακής, η φωτιά κατέληξε στα Βριλήσσια, το Πάτημα Χαλανδρίου και τον Γέρακα καταστρέφοντας στο πέρασμά της δάση, σπίτια και επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το «μονοπάτι» της φωτιάς επηρέασε τουλάχιστον 100.000 στρέμματα.

Αξίζει να σημειωθεί πως, η έκταση της καταστροφής που υπέστησαν περιοχές της βορειοανατολικής Αττικής έχει φέρει στην επιφάνεια τις μεγάλες ευθύνες για την αποτυχία να ελεγχθεί άμεσα η μεγάλη φωτιά που εισέβαλε ακόμη και στον οικιστικό ιστό μεγάλων Δήμων. Κάτι πρωτοφανές, δηλαδή, σε ό,τι αφορά την έκτασή του.

Νωρίτερα, ο αρμόδιος υπουργός Βασίλης Κικίλιας δεν βρήκε κάποιο λάθος ούτε χώρο για αυτοκριτική κατά την τελευταία του ενημέρωση για τα μέτωπα.

Υπενθυμίζεται ότι, το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με όλα τα εμπλεκόμενα Υπουργεία, δρομολογεί σειρά μέτρων για τη στήριξη των περιοχών της Αττικής. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, δε, μέρος των εν λόγω μέτρων ισχύει και για άλλες περιοχές που επλήγησαν από πυρκαγιές το καλοκαίρι του 2024.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα