Politico: Ο Πούτιν αποσύρει μονάδες από την Ουκρανία για να υπερασπιστεί τη Ρωσία

Διαβάζεται σε 3'
Politico: Ο Πούτιν αποσύρει μονάδες από την Ουκρανία για να υπερασπιστεί τη Ρωσία
Associated Press

Οι ρωσικές αρχές προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο την κατάσταση στο Κουρσκ, μια εβδομάδα μετά την αιφνιδιαστική επίθεση που εξαπέλυσαν οι ουκρανικές δυνάμεις στην περιοχή.

Στην απόσυρση δυνάμεών της από τις κατεχόμενες περιοχές στον ουκρανικό νότο και τη μεταφορά τους προς το Κουρσκ, προχώρησε η Ρωσία, όπως αποκαλύπτει στο Politico ο εκπρόσωπος του στρατού της Ουκρανίας, Ντμίτρο Λιχνοβίι.

Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα, η συνεχιζόμενη αιφνιδιαστική επίθεση της Κιέβουέχει προκαλέσει αναστάτωση στη Μόσχα, όπου ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει εκφράσει την οργή του μετά την κατάληψη από το Κίεβο δεκάδων οικισμών και εδαφικών εκτάσεων στις περιοχές Κουρσκ και Μπέλγκοροντ της νότιας Ρωσίας.

«Η Ρωσία έχει μεταφέρει ορισμένες μονάδες της, τόσο από την περιοχή Ζαπορίζια όσο και από την περιοχή της Χερσώνας στα νότια της Ουκρανίας» πρόσθεσε δήλωσε ο Λιχνοβίι.

Το Politico δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητη πηγή πόσοι Ρώσοι στρατιώτες έχουν επανατοποθετηθεί πίσω στα σύνορα, αν και ο Λιχνοβίι δήλωσε ότι πρόκειται για «σχετικά μικρό» αριθμό μονάδων.

Για να προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν την ουκρανική επίθεση, τα ρωσικά στρατεύματα συνέχισαν, ωστόσο, τις επιχειρήσεις τους στο Ποκρόβσκ και σε άλλα σημεία στην περιοχή Ντονέτσκ της Ουκρανίας, σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Ουκρανίας.

Ο ουκρανικός στρατός προωθήθηκε κατά 800 τετρ. χλμ.

Στο μεταξύ, οι δυνάμεις του Κιέβου έχουν προωθηθεί κατά 800 τετραγωνικά χιλιόμετρα εντός της ρωσικής περιφέρειας του Κουρσκ, σύμφωνα με ρωσικές πηγές τις οποίες συγκέντρωσε το Αμερικανικό Ινστιτούτο Μελέτης του Πολέμου (ISW) και αναλύθηκαν από το Γαλλικό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ελέγχουν 74 κοινότητες εντός του ρωσικού εδάφους, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν την περασμένη εβδομάδα αιφνιδιαστική επίθεση, αναγκάζοντας δεκάδες χιλιάδες αμάχους να εγκαταλείψουν την περιοχή.

«Παρά τις δύσκολες και σφοδρές μάχες, η προέλαση των δυνάμεών μας στην περιοχή του Κουρσκ συνεχίζεται (…) Υπάρχουν 74 οικισμοί υπό τον έλεγχο της Ουκρανίας» ανέφερε ο Ζελένσκι σε ανάρτησή του.

Ο αρχηγός του στρατού, Ολεξάντρ Σίρσκι, ενημερώνοντας τον Ζελένσκι, είπε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις προωθήθηκαν κατά 1-3 χιλιόμετρα μέσα στις τελευταίες 24 ώρες και στο διάστημα αυτό κατέλαβαν 40 τετραγωνικά χιλιόμετρα νέων ρωσικών εδαφών.

Το Κίεβο έχει, επίσης, συλλάβει εκατοντάδες Ρώσους στρατιώτες, σύμφωνα με βίντεο που δημοσίευσαν στρατιωτικές ομάδες και επαλήθευσαν οι Financial Times, προκειμένου να τους κρατήσει ως αιχμαλώτους πολέμου που θα μπορούσαν να ανταλλαγούν με δικούς της στρατιώτες.

«Αποδείξαμε για ακόμη μια φορά ότι, σε οποιαδήποτε κατάσταση, εμείς οι Ουκρανοί μπορούμε να επιτύχουμε τους στόχους μας, μπορούμε να προασπίσουμε τα συμφέροντά μας και την ανεξαρτησία μας» τόνισε ο Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που δημοσιοποιήθηκε απόψε.

 

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα