Τράπεζες: Στήριξη σε πυρόπληκτες επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα

Διαβάζεται σε 4'
Τράπεζες: Στήριξη σε πυρόπληκτες επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα
Φωτιά στη βορειοανατολική Αττική EUROKINISSI

Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών καλεί φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις να επικοινωνήσουν με την τράπεζα που συνεργάζονται και να υποβάλλουν σχετικά αιτήματα. Σε τέσσερις άξονες τα πρώτα μέτρα.

Τα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων επιχειρήσεων και των φυσικών προσώπων θα εξειδικεύσουν τις επόμενες ώρες οι τράπεζες, σε συνέχεια όσων ανακοίνωσε χθες (13/8) η Ελληνική Ένωση Τραπεζών.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τα μέτρα αναμένεται να κινηθούν σε τέσσερις άξονες και πιο συγκεκριμένα:

  1. Αναστολή καταβολής δόσεων για δανειακές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.
  2. Παροχή διευκολύνσεων με χαμηλότοκα δάνεια για όσους επιθυμούν να επανεπενδύσουν στην επιχείρηση (ανακατασκευή, αγορά προϊόντων, μετεγκατάσταση κοκ.).
  3. Αναστολή αναγγελίας στον Τειρεσία για επιχειρήσεις που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε δάνεια και
  4. Αναστολή εκτέλεσης διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης (πλειστηριασμοί, κατασχέσεις κ.α)

Ήδη, χθες, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ανακοίνωσε τα πρώτα μέτρα ενίσχυσης των πυρόπληκτων επιχειρήσεων και νοικοκυριών και έχουν να κάνουν με τις τράπεζες.

Αρχικά ανακοινώθηκε η παροχή στεγαστικής συνδρομής σε φυσικά και νομικά πρόσωπα για την αποκατάσταση κτιρίων. Πιο αναλυτικά με την ολοκλήρωση των αυτοψιών από τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, θα οριοθετηθούν οι πληγείσες περιοχές και θα χορηγηθεί στεγαστική συνδρομή για την επισκευή/ανακατασκευή των κτιρίων. Η στεγαστική συνδρομή, η οποία αποτελείται από δωρεάν κρατική αρωγή (80%) και άτοκο δάνειο (20%) με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, χορηγείται στους ιδιοκτήτες των πληγέντων κτιρίων και έως το μέγιστο όριο των 150 τ.μ. από το σύνολο του αθροίσματος των εμβαδών των ιδιοκτησιών τους, με σκοπό την αποκατάστασή τους (επισκευή ή ανακατασκευή, ανάλογα με τις βλάβες που παρουσιάζουν).

Παράλληλα, προχωράει η αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης. Συγκεκριμένα δύναται να παρασχεθεί αναστολή διενέργειας κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας των πληγέντων από την πυρκαγιά, για έξι μήνες. Η αναστολή αφορά στοχευμένα τις επιχειρήσεις που είναι πληγείσες και τα φυσικά πρόσωπα που έχουν υποστεί ζημιές στις κατοικίες τους.

Ειδικότερα, για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, καθώς και τις νομικές οντότητες που δικαιούνται το συγκεκριμένο μέτρο, αναστέλλεται, για έξι μήνες, η διενέργεια κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας τους, εξαιρουμένων των απαιτήσεων για διατροφή. Η αναστολή καταλαμβάνει, ιδίως, τη διενέργεια πλειστηριασμών, κατασχέσεων, αποβολών και προσωπικών κρατήσεων. Κατά το χρονικό διάστημα του εξαμήνου, αναστέλλονται οι προθεσμίες άσκησης ενδίκων μέσων και βοηθημάτων που αφορούν σε εκκρεμείς διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης. Η αναστολή αφορά τις επιχειρήσεις που πιστοποιούνται ως πληγείσες με σχετική βεβαίωση της Περιφέρειας και εντάσσονται στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής προς πληγείσες επιχειρήσεις, καθώς και τα φυσικά πρόσωπα τα οποία πιστοποιείται ότι έχουν υποστεί ζημιές στις κατοικίες τους, στο πλαίσιο της ένταξής τους στο σχήμα παροχής στεγαστικής συνδρομής και αποζημίωσης οικοσκευής.

Επικοινωνήστε με την τράπεζά σας

Χθες, με ανακοίνωσή της η Ελληνική Ένωση Τραπεζών επισήμανε τη δυνατότητα συνδρομής των τραπεζών σε πολίτες και επιχειρήσεις που επλήγεισαν απο τις πρόσφατες πυρκαγιές. Συγκεκριμένα τόνισε ότι, σε συνέχεια των μέτρων στήριξης, που εξήγγειλε η Ελληνική Κυβέρνηση για την παροχή αρωγής σε πληγέντα φυσικά πρόσωπα ή πληγείσες επιχειρήσεις από τις πυρκαγιές στην περιοχή Αττικής τα μέλη της Ελληνικής Ένωσης τραπεζών καλούν επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα που επλήγησαν να επικοινωνήσουν με την Τράπεζα συνεργασίας τους. Εντός της περιμέτρου των μέτρων κρατικής στήριξης οι δικαιούχοι δύνανται να υποβάλουν στην τράπεζα συνεργασίας τους το πρόσφορο αίτημα, που θα εξεταστεί από κάθε τράπεζα χωριστά.

Σημειώνεται ότι ήδη έχουν ανακοινωθεί τα μέτρα κρατικής αρωγής που δρομολογούνται για τις πληγείσες περιοχές και τα οποία περιλαμβάνουν:

  1. Πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής
  2. Παροχή στεγαστικής συνδρομής σε φυσικά και νομικά πρόσωπα για την αποκατάσταση κτιρίων
  3. Επιδότηση ενοικίου ή συγκατοίκησης
  4. Πρώτη αρωγή έναντι κρατικής αρωγής προς πληγείσες επιχειρήσεις
  5. Προκαταβολή έναντι κρατικής αρωγής προς πληγείσες επιχειρήσεις
  6. Κρατική αρωγή προς πληγείσες επιχειρήσεις
  7. Κρατικές οικονομικές ενισχύσεις για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις
  8. Αποζημιώσεις για τις πρώτες ανάγκες των νοικοκυριών και για οικοσκευή
  9. Αναστολή καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων
  10. Διευκολύνσεις στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και στο Επίδομα Στέγασης
  11. Αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης
  12. Τριετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ
  13. Ρύθμιση και αναστολή ασφαλιστικών εισφορών
  14. Αναστολή συμβάσεων εργασίας με αντίστοιχο επίδομα
  15. Έκτακτη χρηματοδότηση προς τους ΟΤΑ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα