Θα μπορούσε η φωτιά στην Αττική να φτάσει στον Πειραιά;

Διαβάζεται σε 2'
Θα μπορούσε η φωτιά στην Αττική να φτάσει στον Πειραιά;
Φωτιά στη βορειοανατολική Αττική Associated Press

Απευθύναμε σε βετεράνο πυροσβέστη την σκέψη που κάναμε όσοι είδαμε το φρενήρη ρυθμό της επέκτασης της φωτιάς που άρχισε στο Βαρνάβα: θα μπορούσε να σβήσει στον Πειραιά;

Ο ρυθμός με τον οποίον επεκτάθηκε η φωτιά που ξεκίνησε από το Βαρνάβα, κατέκαψε τα πάντα μέχρι την Πεντέλη και έφτασε έως το Πάτημα Χαλανδρίου ήταν τέτοιος που όσοι παρακολουθούσαμε τις εικόνες (και την αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να την σταματήσει) φοβόμασταν πως θα φτάσει μέχρι και το Σύνταγμα. Ή και παραπέρα έως ότου βρει θάλασσα.

Εν τέλει, οι άνεμοι ‘έπεσαν’ και οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να δώσουν ένα τέλος στο δράμα, πριν εξελιχθεί περαιτέρω των 40 χιλιομέτρων.

Θα ήταν ωστόσο, πιθανό να φτάσει η πύρινη λαίλαπα έως τον Πειραιά και να σβήσει στη θάλασσα; Ή θα την ‘νικούσαν’ τα μπετά του αστικού ιστού;

Απευθύναμε το σχετικό ερώτημα σε βετεράνο πυροσβέστη που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Μας διευκρίνισε ότι οι δασικές πυρκαγιές και οι αστικές πυρκαγιές είναι δυο τελείως διαφορετικές καταστάσεις, δεδομένης της διαφοράς των εύφλεκτων υλών.

Πρόσθεσε πως εφόσον η ένταση των ανέμων παρέμενε ισχυρή, πολύ εύκολα θα μπορούσε να συνεχίσει να καίει έως τον Πειραιά, με τη μεταφορά από πολυκατοικία σε πολυκατοικία.

Όπως είπε ο Δ. όλοι στα διαμερίσματα μας έχουμε ποικίλες εύφλεκτες ύλες, από λέβητες φυσικού αερίου και σπρέι έως έπιπλα -που έχουν βερνίκια-, οι οποίες θα διευκόλυναν την επέκταση της φωτιάς.

Η διαθεσιμότητα των εύφλεκτων υλών θα καθόρισε την ένταση και την πιθανή εξάπλωση, ενώ οι λόφοι θα μπορούσαν να δημιουργήσουν αεροσήραγγα που μπορούν να επιταχύνουν τη φωτιά.

Τι θα μπορούσε να μας σώσει

Οι περισσότερες αστικές περιοχές έχουν πυροσβεστικά σημεία ή φυσικά εμπόδια (όπως ποτάμια ή μεγάλα υδάτινα σώματα) που μπορούν να βοηθήσουν στον περιορισμό μιας πυρκαγιάς. Στην Αθήνα ωστόσο, έχουμε σκεπάσει τα ποτάμια και τα όποια άλλα μεγάλα υδάτινα σώματα.

Μετά βοηθούν οι σύγχρονες τεχνικές πυρόσβεσης και ο σύγχρονος εξοπλισμός πυρόσβεσης που βελτιώνουν σημαντικά την ικανότητα ελέγχου πυρκαγιών μεγάλης κλίμακας.

Ως προς αυτό, υπάρχουν άλλοι που τα έχουν πει καλύτερα από εμάς -για εμάς.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα