To μπολ που εξαφανίζει τη λιγούρα για γλυκό

Διαβάζεται σε 4'
To μπολ που εξαφανίζει τη λιγούρα για γλυκό
Η λαχτάρα για γλυκό μπορεί να 'νικηθεί' με την κατανάλωση πρωτεΐνης το πρωί. iStock

Υπάρχει ένας πολύ εύκολος τρόπος να γλιτώσεις από τη λιγούρα που σε πιάνει κάθε απόγευμα για να φας γλυκό. Αφορά το πρωινό σου.

H μοίρα και η κληρονομικότητα με έριξε στην αγκαλιά της χοληστερόλης. Εκεί λοιπόν, που δεν φανταζόμουν τη ζωή χωρίς να τρώω τυριά, πίτες και γλυκά (μπορούσα να ζήσω μόνο με αυτά) η γιατρός με ενημέρωσε ότι θα έπρεπε να τις αποχωριστώ. Βασικά, έπρεπε στο εξής να περιορίσω την κατανάλωση λιπαρών στοιχείων -όπως είναι το βούτυρο.

«Όλα χρειάζονται, από λίγο» ήταν η χαρακτηριστική φράση της κυρίας Δέσποινας και όπως έδειξαν οι εξετάσεις, είχε δίκιο. Πέραν του ότι έριξα τον ‘κοκκινισμένο’ αριθμό στα επιθυμητά επίπεδα, έχασα και 2% λίπος.

Από καθαρή τύχη (τη μελέτη της τροφής των Ιαπώνων που έχουν ένα από τα μεγαλύτερα προσδόκιμα στον πλανήτη) βρήκα και έναν τρόπο να μην με πιάνει λύσσα (ξεπερνούσε την απλή, ταπεινή λαχτάρα) για να φάω ένα γλυκό κάθε απόγευμα.

Μετά διάβασα ότι υπάρχει επιστημονική εξήγηση της μεθόδου και για αυτό την παρουσιάζω.

Είναι η κατανάλωση πρωτεΐνης το πρωί.

Το πρωί είναι η καλύτερη ώρα για να καταναλώσεις πρωτεΐνη, αν θες να ‘χτίσεις’ μύες, όπως έχει αποκαλύψει μελέτη.

Για τους Ιάπωνες το πρωινό είναι πλήρες, υγιεινό γεύμα. Δηλαδή, τρώνε ό,τι τρώνε και στα άλλα γεύματα.

Περιλαμβάνει σούπα μίσο (το καρύκευμα προκύπτει από μακρά ζύμωση και θεωρείται φάρμακο -έχει σίδηρο, ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, βιταμίνες Β και πρωτεΐνη), λαχανικά τουρσί (που έχουν υποστεί ζύμωση και άρα δίνουν προβιοτικά και ζωντανούς μικροοργανισμούς, ζωτικής σημασίας για την πέψη) ή μαγειρεμένα λαχανικά (βιταμίνες), ρύζι (υδατάνθρακας -άρα ενέργεια-, βιταμίνη Β, μαγνήσιο, σίδηρο) και κάτι με υψηλή περιεκτικότητα πρωτεΐνης -πχ ψάρι.

Αντιλαμβάνομαι πως δύσκολα ένας Έλληνας μπορεί να σκεφτεί ότι τρώει όλα αυτά, πρωί πρωί.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΛΗΡΕΣ ΠΡΩΙΝΟ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

Επειδή δεν τρώω κόκκινο κρέας μολονότι γυμνάζομαι, φλερτάρω πάντα με την εξάντληση των μυών μου -και την αναιμία. Για αυτό και συνήθως η παθολόγος μου μού θυμίζει ότι είναι χρήσιμο να καταναλώνω τουλάχιστον δυο μοσχαρίσια μπιφτέκια ή μια μοσχαρίσια μπριζόλα κάθε εβδομάδα.

Η αδυναμία μου να διαχειριστώ αυτού του είδους τα φαγητά, με οδήγησε στη χρήση σκόνης πρωτεΐνης, για να καλύψω τις ανάγκες μου.

Λαμβάνω ένα scoop την ημέρα που μου δίνει 25 γραμμάρια πρωτεΐνης.

Το βάζω στο γιαούρτι (που επίσης έχει πρωτεΐνη), μαζί με μπανάνα που έχει κάλιο -ενίοτε σταφύλι ή μούρα που προστατεύουν από καρδιαγγειακά και πολλές μορφές καρκίνου-, βρώμη (πηγή αντιοξειδωτικών που προστατεύουν από τις καρδιακές παθήσεις, ενώ επίσης αποτελείται από πρωτεΐνη, ίνες και ελάχιστο λίπος) και μια χούφτα καρύδια (έχουν ωφέλιμα λιπαρά και ισχυρά αντιοξειδωτικά που προφυλάσσουν την καρδιά και τον εγκέφαλο).

Πέραν του ότι δεν πεινάω στις δυο ώρες, όπως συνέβαινε με προηγούμενες δοκιμές για πρωινό γεύμα, δεν έχω πια τον καημό να τρέξω να βρω γλυκό το απόγευμα.

Το κατάλαβα έπειτα από 2-3 ημέρες κατανάλωσης του μπολ που σου ανέλυσα.

Μετά αναζήτησα έρευνες που δείχνουν πως υπάρχει κάποια αλήθεια στην ιδέα ότι ένα πρωινό πλούσιο σε πρωτεΐνη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της λαχτάρας για ζάχαρη, κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Γιατί;

α) Το σάκχαρο είναι σταθερό

Η πρωτεΐνη βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Όταν είναι σταθερό, είναι λιγότερο πιθανό να αντιμετωπίσουμε αυτές τις ενεργειακές κρίσεις και τις επακόλουθες λιγούρες για ζάχαρη.

β) Αισθανόμαστε χορτάτοι για περισσότερες ώρες

Η πρωτεΐνη μάς κάνει να αισθανόμαστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της συνολικής πρόσληψης θερμίδων και να περιορίσει τα περιττά σνακ, συμπεριλαμβανομένων των γλυκών λιχουδιών.

Διευκρινίζεται φυσικά, πως ο μεταβολισμός και οι διατροφικές ανάγκες του καθενός είναι μοναδικές. Άρα ό,τι λειτουργεί για εμένα, μπορεί να μη λειτουργεί για εσένα. Επίσης, εάν υπάρχει έντονος εθισμός στη ζάχαρη μπορεί να μην αρκεί η πρόταση μου και να απαιτούνται περισσότερες ενέργειες.

Δεδομένα ωστόσο, ένα πρωινό πλούσιο σε πρωτεΐνες είναι μια καλή αρχή. Μετά χρειαζόμαστε ισορροπημένη διατροφή με πολλά φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως για τον έλεγχο του σακχάρου και την μακροπρόθεσμη υγεία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα