Μήπως δεν είναι σωστό να λες “Καλή Παναγιά”;
Διαβάζεται σε 2'Το «Καλή Παναγιά» που ακούμε και λέμε τον Δεκαπενταύγουστο ακούγεται σαν το «Καλή επιτυχία» -λες και μπορεί να είναι κακή. Είναι λάθος;
- 14 Αυγούστου 2024 12:29
Λίγες ώρες πριν τον Δεκαπενταύγουστο, μιας εκ των μεγαλύτερων γιορτών της Ορθοδοξίας, άρχισαν οι πιστοί να εύχονται «Καλή Παναγιά» κι εμείς να ψάχνουμε το λόγο που επιλέγουν αυτή τη φράση που δεν ‘βγάζει’ νόημα.
Ενδεικτικά, ο μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, Ιερόθεος έχει πει στο NEWS 24/7 πως «η φράση “Καλή Παναγιά” δεν στέκεται ούτε λεκτικά ούτε θεολογικά».
Αν θέλαμε λοιπόν, να είμαστε τυπικοί, θα έπρεπε να πούμε «Ευλογημένη η ημέρα της Παναγιάς».
Παρ’ όλα αυτά, ας δούμε κάποια επί μέρους σημεία.
Λεκτικά το «Καλή Παναγιά» είναι όσο λάθος είναι και το «Καλή Επιτυχία», καθώς εκ των πραγμάτων η επιτυχία δεν μπορεί να είναι κακή. Μηδέ η Παναγία.
Η λέξη ‘επιτυχία’ από μόνη της θα ήταν μια πλήρης ευχή. Για να είμαστε σωστοί, μπορούμε να ευχηθούμε «καλή τύχη» -καθώς η τύχη μπορεί να είναι και κακή.
Το «Καλή Παναγιά» είναι πλεονασμός, ανάλογος και του «κατέβα κάτω», λες και κάποιος θα μπορούσε να κατέβει πάνω.
Το «Καλή Παναγιά» θεωρείται ελαφρώς ανορθόδοξη ευχή, αν συγκριθεί με πιο παραδοσιακές και τυπικές της Εκκλησίας -όπως το «Χρόνια Πολλά». Εν προκειμένω όμως, το «Καλή» λειτουργεί από μόνο του ως ευχή.
Παραπέμπει σε κάτι καλό ή ευλογημένο, και χρησιμοποιείται συχνά στην ελληνική γλώσσα σε εκφράσεις όπως «Καλή Ανάσταση» ή «Καλό Πάσχα».
Πάμε τώρα και στο θεολογικό μέρος του πράγματος.
Η Ορθόδοξη θεολογία τιμά την Παναγία ως την Υπεραγία Θεοτόκο, μητέρα του Ιησού Χριστού, και την αναγνωρίζει ως την πιο αγία των αγίων ανθρώπων.
Η 15η Αυγούστου, η γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, είναι σημαντική επειδή σηματοδοτεί την ειρηνική αναχώρησή της από αυτόν τον κόσμο και την είσοδό της στη δόξα του Θεού.
Το «Καλή Παναγιά» δεν αναφέρεται σε κάποια συγκεκριμένη θεολογική διδασκαλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Περισσότερο αφορά τη λαϊκή ευλάβεια προς την Παναγία και την αναγνώριση του σημαντικού της ρόλου στη ζωή των πιστών. Με αυτήν τη φράση ζητούν την ευλογία και την προστασία της.