Το σκάνδαλο διαφθοράς που “έφαγε” τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας

Διαβάζεται σε 3'
Το σκάνδαλο διαφθοράς που “έφαγε” τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας
Japan's Prime Minister Fumio Kishida AP Photo

Το σκάνδαλο που οδήγησε τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, Fumio Kishida, στην απόφαση να μη διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος.

Την πρόθεσή του να παραιτηθεί από αρχηγός του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού κόμματος τον Σεπτέμβριο, γνωστοποίησε την Τετάρτη (14/08) ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Φούμιο Κισίντα, τερματίζοντας την τριετή πρωθυπουργία του. Σε συνέντευξη Τύπου, ο Κισίντα είπε ότι δεν θα διεκδικήσει την επανεκλογή στην εσωτερική αναμέτρηση του επόμενου μήνα για την προεδρία του LDP, η οποία ουσιαστικά δίνει στον κάτοχο τη θέση του πρωθυπουργού στην Ιαπωνία.

«Το πρώτο και πιο ξεκάθαρο βήμα για να δείξω ότι το LDP αλλάζει είναι να παραιτηθώ», είπε ο Κισίντα. «Δεν θα είμαι υποψήφιος στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές».

Η απόφαση ακολουθεί μήνες χαμηλών ποσοστών αποδοχής και ίσως το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς στη χώρα, που αφορά πολιτική χρηματοδότηση, το οποίο και ανάγκασε τον Κισίντα να απολύσει τέσσερις υπουργούς του υπουργικού συμβουλίου πέρυσι.

Αποχωρώντας από την κούρσα για την ηγεσία του LDP, ο Κισίνα ανοίγει το δρόμο σε πολλούς υποψηφίους.

Όπως γράφουν οι Financial Times, τα σενάρια των πολιτικών αναλυτών έχουν ήδη επικεντρωθεί στον πρώην υπουργό Εμπορίου Toshimitsu Motegi και τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Taro Kono. Το LDP δεν έχει ανακοινώσει πότε θα διεξαχθούν οι εκλογές, αλλά άτομα κοντά στο κυβερνών κόμμα είπαν ότι είναι πιθανό να γίνουν γύρω στις 20 Σεπτεμβρίου.

«Ένας εν ενεργεία πρωθυπουργός του LDP δεν μπορεί να είναι υποψήφιος στην προεδρική κούρσα αν δεν έχει εξασφαλισμένη νίκη. Είναι σαν τον μεγάλο πρωταθλητή yokozunas του σούμο. Δεν κερδίζεις απλώς, αλλά χρειάζεται να κερδίζεις με χάρη», δήλωσε στο Reuters, ο Koichi Nakano, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Σοφίας.

Το σκάνδαλο

Το παράπτωμα επικεντρώνεται σε μη δηλωθέντα οικονομικά κεφάλαια που συγκεντρώθηκαν μέσω εισιτηρίων που πωλήθηκαν για κομματικές εκδηλώσεις. Σε αυτό εμπλέκονται περισσότεροι από 80 βουλευτές του LDP. Οι περισσότεροι από τους οποίους ανήκουν σε μια μεγάλη πτέρυγα του κόμματος, της οποίας προηγουμένως ηγείτο ο δολοφονηθείς πρώην πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε.

Η δολοφονία έφερε στην επιφάνεια ένα σκάνδαλο σχετικά με τους βαθιά ριζωμένους δεσμούς του LDP με την Εκκλησία της Ενοποίησης, για τους οποίους ο Κισίντα έχει επίσης αντιμετωπίσει επικρίσεις.

Από τότε που ξέσπασε το σκάνδαλο διαφθοράς, ο Κισίντα απομάκρυνε αρκετούς υπουργούς και άλλους από τις εκτελεστικές θέσεις του κόμματος, διέλυσε κομματικές παρατάξει και αυστηροποίησε τον νόμο για τον έλεγχο των πολιτικών κεφαλαίων. Συνολικά 10 άτομα – νομοθέτες και βοηθοί τους – παραπέμφθηκαν σε δίκη τον Ιανουάριο.

Παρά τις προσπάθειες του Κισίντα, η υποστήριξη προς την κυβέρνησή του έχει μειωθεί.

Οι απώλειες στις τοπικές εκλογές υπονόμευσαν την επιρροή του και οι νομοθέτες του LDP εξέφρασαν την ανάγκη για ένα νέο πρόσωπο ενόψει των επόμενων γενικών εκλογών. Σημαντικές απώλειες στις επαναληπτικές εκλογές για τη μητροπολιτική περιοχή του Τόκιο τον Ιούλιο, επίσης αύξησαν σημαντικά την πολιτική πίεση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα