Μέση Ανατολή: Σε εξέλιξη οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις – “Θετική έναρξη ” λέει ο Λευκός Οίκος

Διαβάζεται σε 4'
Παλαιστίνιοι στη Γάζα
Παλαιστίνιοι στη Γάζα AP Photo/Hatem Ali

Ξεκίνησαν στην Ντόχα οι συνομιλίες για την επίτευξη μιας εκεχειρίας στη Γάζα. Αισιοδοξία του Λευκού Οίκου. Πάνω από 40.000 νεκροί Παλαιστίνιοι.

Ένας εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου έκανε σήμερα λόγο για μια «θετική έναρξη» των συνομιλιών που μόλις ξεκίνησαν στην Ντόχα με επίκεντρο την επίτευξη μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Τζον Κίρμπι, ο εκπρόσωπος Τύπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, ανέφερε πως αναμένει πως οι συνομιλίες θα συνεχιστούν αύριο, προσθέτοντας: «Βρισκόμαστε σε ένα σημείο όπου το πλαίσιο της συμφωνίας έχει σε γενικές γραμμές γίνει αποδεκτό και τα κενά που πρέπει να καλυφθούν αφορούν την εφαρμογή της».

Μόνο η εκεχειρία στη Γάζα μπορεί να σταματήσει τα αντίποινα του Ιράν

Μόνο μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, αν αυτή προκύψει από τις διαπραγματεύσεις, ίσως αποτρέψει ή καθυστερήσει το Ιράν από να προβεί σε άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ για τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη, δήλωσαν στο Reuters τρεις υψηλόβαθμοι Ιρανοί αξιωματούχοι.

Μία από τις πηγές που μίλησαν στο Reuters, ένας υψηλόβαθμος Ιρανός αξιωματούχος ασφαλείας, δήλωσε ότι η Ισλαμική Δημοκρατία -μαζί με συμμάχους όπως η Χεζμπολάχ- θα εξαπολύσουν απευθείας επίθεση αν οι συνομιλίες για τη Γάζα δεν φέρουν κανένα αποτέλεσμα ή αν η Τεχεράνη αντιληφθεί ότι το Ισραήλ κωλυσιεργεί τις διαπραγματεύσεις.

Οι πηγές δεν ανέφεραν πόσο καιρό θα επιτρέψει το Ιράν να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις προτού απαντήσει.

Μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα θα έδινε στο Ιράν ένα πρόσχημα για μια μικρότερης κλίμακας «συμβολική» απάντηση, στη δολοφονία Χανίγα είπε μια από τις πηγές.

Δύο από τις ιρανικές πηγές δήλωσαν ότι το Ιράν θα υποστήριζε τη Χεζμπολάχ και άλλους συμμάχους αν αυτοί απαντούσαν στη δολοφονία του Χανίγια και του ανώτατου στρατιωτικού διοικητή της Χεζμπολάχ, Φουάντ Σουκρ, ο οποίος σκοτώθηκε σε ισραηλινή επιδρομή στη Βηρυτό. Οι πηγές δεν διευκρίνισαν ποια μορφή θα μπορούσε να έχει αυτή η υποστήριξη.

Τι προβλέπει η πρόταση

Οι νέες συνομιλίες, έπειτα από πρόσκληση των χωρών που μεσολαβούν —του Κατάρ, των ΗΠΑ και της Αιγύπτου— έχουν βάση πρόταση που παρουσιάστηκε την 31η Μαΐου από τον κ. Μπάιντεν.

Στην πρώτη της φάση, προβλέπει ανακωχή έξι εβδομάδων, αποχώρηση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων από πυκνοκατοικημένες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας και απελευθέρωση ομήρων της Χαμάς με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση παλαιστινίων εγκλείστων σε ισραηλινά κέντρα κράτησης.

Θα γίνουν παρουσία του διευθυντή της CIA Ουίλιαμ Μπερνς, σύμφωνα με αμερικανική πηγή, καθώς και των επικεφαλής της Μοσάντ και της Σιν Μπετ (αντίστοιχα των ισραηλινών υπηρεσιών κατασκοπείας και αντικατασκοπείας), σύμφωνα με το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

40.000 νεκροί Παλαιστίνιοι – Ο πραγματικός αριθμός των νεκρών στη Γάζα είναι πιθανότατα πολύ υψηλότερος

Περισσότεροι από 40.000 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Ο αριθμός αυτός, 40.005 μέχρι σήμερα, Πέμπτη (15/8) αντιστοιχεί περίπου στο 1,7% του πληθυσμού των 2,3 εκατομμυρίων της περιοχής.

Παράλληλα με τις απώλειες, η ανάλυση δορυφορικών εικόνων υποδηλώνει ότι σχεδόν το 60% των κτιρίων στη Γάζα έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί εντελώς από την αρχή του πολέμου. Τους τελευταίους μήνες, η νότια πόλη Ράφα έχει υποστεί τις περισσότερες ζημιές, σύμφωνα με τις εικόνες.

Τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας για τον αριθμό των νεκρών δεν κάνουν διάκριση μεταξύ αμάχων και μαχητών. Ωστόσο, σύμφωνα με την ανάλυση των ταυτοποιημένων θανάτων, η πλειοψηφία των θυμάτων είναι παιδιά, γυναίκες ή ηλικιωμένοι.

Ο ΟΗΕ πλέον παραθέτει αυτά τα στοιχεία, με τους αξιωματούχους να τονίζουν ότι οι ομάδες τους στη Γάζα δεν μπορούν να τα επαληθεύσουν ανεξάρτητα λόγω των συνθηκών στο έδαφος και του μεγάλου αριθμού των θανάτων. Το Ισραήλ αμφισβητεί συνεχώς την αξιοπιστία αυτών των πληροφοριών.

Αρκετοί ειδικοί έχουν επισημάνει ότι ο πραγματικός αριθμός των νεκρών από τον πόλεμο στη Γάζα είναι πιθανότατα πολύ υψηλότερος, με τοπικούς αξιωματούχους να εκτιμούν ότι περίπου 10.000 σοροί παραμένουν κάτω από τα ερείπια κτιρίων που επλήγησαν από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές.

Ακόμα και με μια διακοπή των συγκρούσεων, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι, εκτός από τον αριθμό των ανθρώπων που σκοτώθηκαν άμεσα από τον πόλεμο, πολλοί άλλοι θα μπορούσαν να πεθάνουν από έμμεσες αιτίες, όπως ασθένειες και πείνα.

Όταν ο πόλεμος τελειώσει, οι προσπάθειες ανάκτησης των σορών και εντοπισμού των αγνοουμένων θα δώσουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα του αριθμού των νεκρών. Ο ΟΗΕ και οι οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και ο ισραηλινός στρατός, αναμένεται να διεξάγουν τις δικές τους έρευνες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα