Ουκρανία: Με βρετανικά άρματα η επίθεση στο Κουρσκ – “Ελέγχουμε 82 κοινότητες και τη Σούντζα”

Διαβάζεται σε 4'
Ο ουκρανικός στρατός προελαύνει σε ρωσικά εδάφη
Ο ουκρανικός στρατός προελαύνει σε ρωσικά εδάφη AP Photo Evgeniy Maloletka

Δεκάδες κοινότητες και χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα ισχυρίζεται ότι ελέγχει η Ουκρανία στην περιοχή Κουρσκ. Πηγές επιβεβαίωσαν τη χρήση βρετανικών αρμάτων στις επιδρομές του Κιέβου.

Για ένατη ημέρα συνεχίζεται η άνευ προηγουμένου εύρους ουκρανικής επίθεσης στο ρωσικό έδαφος, με την Ουκρανία να ανακοινώνει ότι ελέγχει 82 κοινότητες και 1.150 τετραγωνικά χιλιόμετρα στην περιοχή του Κουρσκ.

«Συνολικά, από την έναρξη των επιχειρήσεων στην περιφέρεια του Κουρσκ, τα στρατεύματά μας έχουν προωθηθεί σε βάθος 35 χιλιομέτρων», δήλωσε ο αρχηγός του ουκρανικού στρατού Ολεξάντερ Σίρσκι, κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με τον Ουκρανό πρόεδρο.

«Έχουμε πάρει τον έλεγχο 1.150 τετραγωνικών χιλιομέτρων εδάφους και 82 κοινοτήτων», συμπλήρωσε, περιγράφοντας πως η κατάσταση βρίσκεται «υπό έλεγχο». Επιπλέον, ο Ολεξάντρε Σίρκι είπε ότι η Ουκρανία εγκατέστησε μια στρατιωτική διοίκηση στη ρωσική περιοχή του Κουρσκ.

Ένδειξη της πρόθεσης των ουκρανικών δυνάμεων να εγκατασταθούν μακροπρόθεσμα, αυτή η στρατιωτική δομή είναι επιφορτισμένη με τρέχουσες υποθέσεις και με την υλικοτεχνική στήριξη του στρατού, όπως επίσης με την εγγύηση της ασφάλειας σε μια δεδομένη ζώνη.

Την ίδια ώρα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι οι δυνάμεις του έθεσαν υπό πλήρη έλεγχο τη ρωσική πόλη Σούντζα, στην περιφέρεια του Κουρσκ, θεάτρου εδώ και μία εβδομάδα μιας αιφνιδιαστικής επίθεσης των δυνάμεων του Κιέβου.

Αυτή η πόλη με πληθυσμό 5.500 κατοίκων αντιπροσωπεύει την κυριότερη κατάκτηση των ουκρανικών δυνάμεων στο πλαίσιο της επίθεσής τους στην περιοχή του Κουρσκ.

Ψάχνει διέξοδο στις ουκρανικές επιδρομές η Ρωσία

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα στείλει επιπλέον δυνάμεις στην περιοχή του Μπέλγκοροντ

, σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Αμύνης.

Κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης αφιερωμένης στην ασφάλεια των παραμεθόριων περιοχών, ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Αντρέι Μπελούσοφ έκανε λόγο για «καταμερισμό επιπλέον δυνάμεων και μέσων» στην περιφέρεια του Μπέλγκοροντ, που συνορεύει με εκείνη του Κουρσκ, όπου τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν εισβάλει από την 6η Αυγούστου.

«Η συνάντηση (…) επέτρεψε να συζητήσουμε επιπλέον μέτρα που στοχεύουν στο να εγγυηθούμε την ακεραιότητα και το απαραβίαστο του εδάφους, όπως και την προστασία του πληθυσμού και των υποδομών στην περιοχή του Μπέλγκοροντ έναντι των επιθέσεων των στρατιωτικών δυνάμεων» του ουκρανικού στρατού, ανέφερε ο Ρώσος υπουργός στο Telegram.

Επιπλέον, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις της πήραν τον έλεγχο ενός χωριού στην ανατολική Ουκρανία, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση μόλις 16 χιλιομέτρων από τη σημαντική πόλη Ποκρόβσκ, που αποτελεί έναν σημαντικό εφοδιαστικό κόμβο για τις ουκρανικές δυνάμεις στην περιοχή.

Η αιφνιδιαστική επίθεση στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ την 6η Αυγούστου θεωρήθηκε από στρατιωτικούς αναλυτές ως μια απόπειρα να εξαναγκαστεί η Ρωσία να εκτρέψει δυνάμεις της από το ουκρανικό μέτωπο.

Όμως, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατήγαγαν μια σειρά νικών κατά μήκος του μετώπου, από την περιφέρεια του Χαρκόβου έως το Λουχάνσκ και το Ντονέτσκ.

Σύμφωνα με αυτήν την πηγή, η Ρωσία κατέλαβε το χωριό Ιβάνιβκα, στο πλαίσιο μιας ξεκάθαρης ώθησης προκειμένου να φθάσει στον δρόμο που οδηγεί στο Ποκρόβσκ, στην περιφέρεια του Ντονέτσκ. Υποστηρίζει επιπλέον ότι ρωσικές μονάδες νίκησαν τις ουκρανικές δυνάμεις σε μια σειρά μαχών στην περιοχή. Το Reuters δεν μπορεί να επαληθεύσει από ανεξάρτητη πηγή τους ισχυρισμούς της Ρωσίας ή της Ουκρανίας στο πεδίο.

Βρετανικά άρματα μάχης στο Κουρσκ

Την ίδια στιγμή, επίσημη βρετανική πηγή επιβεβαίωσε στο BBC ότι χρησιμοποιήθηκαν βρετανικά άρματα μάχης Challenger 2 στο Κουρσκ.

Το Υπουργείο Άμυνας δεν σχολίασε επίσημα ποια συγκεκριμένα βρετανικά όπλα χρησιμοποιούνται από τον ουκρανικό στρατό. Ωστόσο, μετά την εισβολή του Κιέβου στο ρωσικό έδαφος, το υπουργείο επανέλαβε ότι η Ουκρανία έχει «σαφές δικαίωμα» να χρησιμοποιήσει όπλα που προμηθεύει το Ηνωμένο Βασίλειο για «αυτοάμυνα κατά των παράνομων επιθέσεων της Ρωσίας».

Έχουν ήδη εντοπιστεί δυτικά θωρακισμένα μέσα στη Ρωσία, από τότε που το Κίεβο ξεκίνησε τη νέα της επίθεση νωρίτερα αυτό το μήνα. Περιλαμβάνουν τεθωρακισμένα οχήματα Bradley και Stryker που προμηθεύουν οι ΗΠΑ, καθώς και Marders που προμηθεύουν οι Γερμανοί. Μέχρι στιγμής δεν έχουν παρουσιαστεί εικόνες από βρετανικά άρματα Challenger ή αμερικανικά άρματα Abrams πέρα από τα σύνορα.

Ωστόσο, δυτικοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες έχουν επισημάνει την επιτυχία της ουκρανικής επίθεσης για τη χρήση αυτού που αποκαλούν «ελιγμούς συνδυασμένων όπλων»- χρησιμοποιώντας στρατεύματα μαζί με τεθωρακισμένα οχήματα, πυροβολικό και άρματα μάχης καθώς και ηλεκτρονικό πόλεμο και μη επανδρωμένα αεροσκάφη – για την επίθεση.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Downing Street τον Ιούλιο, ο Ζελένσκι προέτρεψε το Ηνωμένο Βασίλειο να συνεργαστεί με τους δυτικούς συμμάχους για την «άρση των περιορισμών» στη χρήση των όπλων.

Είπε σε ανώτερους υπουργούς ότι η παροχή στην Ουκρανία «δυνατοτήτων μεγάλου βεληνεκούς» θα ανάγκαζε τη Ρωσία να «αναζητήσει την ειρήνη».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα