Ρωσία: 12 χρόνια φυλάκιση σε ρωσοαμερικανίδα για δωρεά… 51 δολαρίων σε οργάνωση που βοηθά την Ουκρανία

Διαβάζεται σε 2'
H Ksenia Karelina μιλά με τον δικηγόρο της κατά τη διάρκεια της δίκης
H Ksenia Karelina μιλά με τον δικηγόρο της κατά τη διάρκεια της δίκης AP Photo

Σε δωδεκαετή κάθειρξη για προδοσία καταδικάστηκε Ρωσοαμερικανίδα, μετά από δωρεά ύψους 51 δολαρίων σε αμερικανικό φιλανθρωπικό οργανισμό που στέλνει βοήθεια στην Ουκρανία

Ρωσικό δικαστήριο καταδίκασε την Πέμπτη (15/08) την Ρωσοαμερικανίδα Ksenia Khavana σε 12 χρόνια φυλάκιση για προδοσία, κατηγορώντας την ότι συγκέντρωσε χρήματα για τον ουκρανικό στρατό.

Η οργάνωση First Department ανέφερε, σύμφωνα με τον Guardian, ότι οι κατηγορίες προέκυψαν από μια δωρεά 51 δολαρίων σε έναν αμερικανικό φιλανθρωπικό οργανισμό που στέλνει βοήθεια στην Ουκρανία.

Η Khavana, την οποία οι τοπικές αρχές αναγνωρίζουν με το όνομα γέννησής της, Karelina, συνελήφθη στο Εκατερίνμπουργκ τον Φεβρουάριο. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, δήλωσε ένοχη στην κλειστή δίκη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Η Khavana φέρεται να απέκτησε την αμερικανική υπηκοότητα αφού παντρεύτηκε έναν Αμερικανό και μετακόμισε στο Λος Άντζελες. Είχε επιστρέψει στη χώρα για να επισκεφθεί την οικογένειά της.

Η ομοσπονδιακή υπηρεσία ασφαλείας της Ρωσίας δήλωσε ότι η Khavana «συγκέντρωσε ενεργά χρήματα για λογαριασμό μιας ουκρανικής οργάνωσης, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν στη συνέχεια για την αγορά τακτικών ιατρικών προμηθειών, εξοπλισμού, όπλων και πυρομαχικών για τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις».

Από τότε που έστειλε στρατεύματα στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, η Ρωσία έχει καταστείλει τη διαφωνία και έχει θεσπίσει νόμους που ποινικοποιούν την κριτική στην επιχείρηση στην Ουκρανία όπως επίσης και τις δηλώσεις που θεωρούνται ότι υπονομεύουν το ρωσικό στρατό. Έκτοτε, έχουν αυξηθεί οι ανησυχίες ότι η Ρωσία θα μπορούσε να στοχεύει Αμερικανούς πολίτες για σύλληψη.

Στην μεγαλύτερη ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ Ρωσίας και Δύσης από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, η Ρωσία απελευθέρωσε αυτόν τον μήνα τον δημοσιογράφο της Wall Street Journal, Evan Gershkovich, και τον Αμερικανό διευθυντή εταιρικής ασφάλειας Paul Whelan, οι οποίοι είχαν φυλακιστεί με κατηγορίες για κατασκοπεία, καθώς και την Αμερικανορωσίδα Alsu Kurmasheva, δημοσιογράφο της Radio Liberty/Radio Free Europe, η οποία είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης έξι ετών και έξι μηνών για τη διάδοση «ψευδών πληροφοριών» σχετικά με το ρωσικό στρατό.

Η Ρωσία απελευθέρωσε επίσης αρκετές εξέχουσες προσωπικότητες της αντιπολίτευσης που είχαν φυλακιστεί για την κριτική τους στην στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα