Mpox: Πρώτο κρούσμα της πιο μολυσματικής παραλλαγής στην Ευρώπη

Διαβάζεται σε 2'
Δείγμα αίματος για εξέταση ευλογιάς των πιθήκων (mpox)
Δείγμα αίματος για εξέταση ευλογιάς των πιθήκων (mpox) iStock

Εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων (mpox) σε χώρα εκτός Αφρικής, τη νόσο για την οποία ο ΠΟΥ έχει κηρύξει παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Το πρώτο κρούσμα της παραλλαγής της ευλογιάς των πιθήκων (mpox) εντοπίστηκε σε χώρα εκτός Αφρικής και συγκεκριμένα, στη Σουηδία.

Όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία δημόσιας υγείας της Σουηδίας, το άτομο μολύνθηκε κατά τη διάρκεια παραμονής του σε μια περιοχή της Αφρικής όπου υπάρχει επί του παρόντος μια μεγάλη επιδημία του mpox Clade 1.

Η σουηδική υπηρεσία δημόσιας υγείας δήλωσε ότι η Clade 1 είναι πιθανό να συνδέεται με «μεγαλύτερη αύξηση της πιο σοβαρής πορείας της νόσου και υψηλότερη θνησιμότητα».

«Στη διάρκεια του απογεύματος είχαμε την επιβεβαίωση ότι έχουμε ένα κρούσμα στη Σουηδία του πιο σοβαρού τύπου της mpox, αυτού που ονομάστηκε Clade 1», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάκομπ Φόρσμεντ.

Είπε ότι η παραλλαγή Clade 1 μεταδίδεται συχνότερα μέσω στενών επαφών εντός των νοικοκυριών και συχνά σε παιδιά, ενώ η ηπιότερη παραλλαγή μεταδίδεται κυρίως μέσω σεξουαλικής επαφής.

Η είδηση έρχεται λίγες ώρες αφότου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε ότι η επιδημία του mpox σε περιοχές της Αφρικής αποτελεί πλέον έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας διεθνούς ενδιαφέροντος.

Τουλάχιστον 450 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια μιας αρχικής επιδημίας στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και η ασθένεια έχει έκτοτε εξαπλωθεί σε περιοχές της κεντρικής και ανατολικής Αφρικής.

Η ευλογιά, η οποία ήταν προηγουμένως γνωστή ως monkeypox, μεταδίδεται μέσω στενής επαφής, όπως η σεξουαλική επαφή, η επαφή δέρμα με δέρμα και η ομιλία ή η αναπνοή κοντά σε ένα άλλο άτομο.

Προκαλεί συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, δερματικές αλλοιώσεις και μπορεί να αποβεί μοιραία, με τέσσερις στις 100 περιπτώσεις να οδηγούν σε θάνατο.

Υπάρχουν δύο τύποι mpox, η Clade 1 και η Clade 2. Ενώ η Clade 2 προκάλεσε έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας το 2022, ήταν σχετικά ήπια και έχει ήδη εμφανιστεί στη Σουηδία.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων δήλωσε ότι τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως 6-13 ημέρες μετά τη μόλυνση, με πυρετό και πονοκεφάλους, εξανθήματα ή πληγές και μυϊκούς πόνους.

Οι περισσότεροι άνθρωποι παρουσίαζαν ήπια έως μέτρια συμπτώματα που ακολουθούνταν από πλήρη ανάρρωση, αλλά τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα