Μάθιου Πέρι: Τα μηνύματα των κατηγορούμενων, η συγκάλυψη κι ένας ακόμα θάνατος

Διαβάζεται σε 8'
Μάθιου Πέρι
Μάθιου Πέρι Willy Sanjuan/Invision/AP

Σοκ έχει προκαλέσει η αποκάλυψη για το εγκληματικό δίκτυο πίσω από τον θάνατό του Μάθιου Πέρι. Οι πέντε κατηγορούμενοι, ο ρόλος τους και η κεταμίνη που σκότωσε τον ηθοποιό.

Όταν ο Μάθιου Πέρι βρέθηκε νεκρός μέσα στο τζακούζι στο σπίτι του στο Λος Άντζελες πέρυσι, φάνηκε πως ίσως να ήταν απλά ένα ατύχημα. Δεν υπήρχε κάτι που να υποδεικνύει εγκληματική ενέργεια. Είχε περάσει δεκαετίες παλεύοντας με τους εθισμούς του, αλλά ο ηθοποιός είχε δηλώσει ότι ήταν επιτέλους καθαρός.

Καθώς ο κόσμος θρηνούσε τον χαμό του αγαπημένου “Chandler” από τη σειρά “Friends”, ένας ιατροδικαστής βρήκε κάτι περίεργο: υψηλά επίπεδα κεταμίνης στο αίμα του, στο επίπεδο που χρησιμοποιείται για γενική αναισθησία κατά τη διάρκεια χειρουργείου. Δεν θα έπρεπε να υπήρχε ακόμα στον οργανισμό του, καθώς η τελευταία του θεραπευτική συνεδρία είχε γίνει πάνω από μία εβδομάδα πριν.

Όπως έγινε γνωστό τις προηγούμενες ώρες, σύμφωνα με τους Αμερικανούς εισαγγελείς, μια σχεδόν ετήσια έρευνα που ακολούθησε αποκάλυψε ένα τεράστιο εγκληματικό δίκτυο διακίνησης κεταμίνης, προσπάθειες συγκάλυψης και έναν ακόμα θάνατο. Η έρευνα οδήγησε σε πέντε συλλήψεις – συμπεριλαμβανομένων γιατρών, του βοηθού του Πέρι και μιας φερόμενης εμπόρου που είναι γνωστή ως η “Βασίλισσα της Κεταμίνης”.

Όπως αναφέρει το BBC, ο βοηθός του που ζούσε μαζί του, Kenneth Iwamasa, δήλωσε ένοχος για μία κατηγορία συνωμοσίας για διανομή κεταμίνης που οδήγησε σε θάνατο, και άλλοι δύο – ο Eric Fleming και ο Dr. Mark Chavez – επίσης δήλωσαν ένοχοι για συνωμοσία για παράνομη διανομή ναρκωτικών.

Ο Dr. Salvador Plasencia, κατηγορούμενος ότι προμήθευε κεταμίνη στον Πέρι, κατηγορείται για παραποίηση αρχείων. Η φερόμενη έμπορος Jasveen Sangha αντιμετωπίζει εννέα κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης της συνωμοσίας για διανομή κεταμίνης και της διανομής κεταμίνης που οδήγησε σε θάνατο. Και οι δύο δήλωσαν αθώοι στο δικαστήριο την Πέμπτη (15/08).

Η “Βασίλισσα της Κεταμίνης” και το σπίτι της

Το όνομα της Jasveen Sangha εμφανίζεται ξανά και ξανά στην έρευνα. Οι αρχές υποστηρίζουν ότι η “Βασίλισσα της Κεταμίνης” προμήθευσε τα ναρκωτικά που οδήγησαν στο θάνατο του Πέρι στις 28 Οκτωβρίου 2023. Η 41χρονη κατηγορείται ότι πούλησε 50 φιαλίδια κεταμίνης σε αυτόν για περίπου 11.000 δολάρια (8.550 λίρες) και περιγράφεται από τους εισαγγελείς ως διακινητής ναρκωτικών που γνώριζε ότι η κεταμίνη που διένεμε θα μπορούσε να είναι θανατηφόρα.

Το σπίτι της στο North Hollywood χαρακτηρίστηκε ως “εμπορικό κέντρο πώλησης ναρκωτικών”, δήλωσε ο Martin Estrada, ο εισαγγελέας της Κεντρικής Περιφέρειας της Καλιφόρνιας, σε συνέντευξη Τύπου. Περισσότερα από 80 φιαλίδια κεταμίνης φέρονται να βρέθηκαν εκεί σε έρευνα, μαζί με χιλιάδες χάπια που περιλάμβαναν μεθαμφεταμίνη, κοκαΐνη και Xanax. Επίσης, ανακαλύφθηκε ένα πιστόλι, σύμφωνα με τον κ. Estrada.

Το σπίτι, το οποίο στην κατηγορία αποκαλείται “Σπίτι Αποθήκευσης της Sangha”, φέρεται να ήταν ο χώρος όπου συσκεύαζε και διακινούσε τα ναρκωτικά, κυρίως για τους πλούσιους και διάσημους. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η κυρία Sangha “συναλλάσσεται μόνο με υψηλού επιπέδου άτομα και διασημότητες”.

Πριν ολοκληρωθεί η συνέντευξη Τύπου, ο κ. Estrada ρωτήθηκε για το μέγεθος του φερόμενου δικτύου της κυρίας Sangha. Υποστήριξε ότι ήταν “μεγάλη πηγή προμήθειας κεταμίνης τόσο για άλλους όσο και για τον Πέρι”.

“Αναρωτιέμαι πόσα θα πληρώσει αυτός ο ηλίθιος”

Οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση εκμεταλλεύτηκαν την κατάστασή του Πέρι, είπε ο κ. Estrada.

“Αναρωτιέμαι πόσα θα πληρώσει αυτός ο ηλίθιος;” έγραψε ο Dr Plasencia σε ένα μήνυμα, σύμφωνα με τις αρχές. Σε ένα άλλο, είπε ότι ήθελε “να γίνει ο άνθρωπος του Πέρι για τα ναρκωτικά”. Υποστηρίζεται ότι ο Πέρι τους πλήρωσε περίπου 2.000 δολάρια για φιαλίδια που στην πραγματικότητα κόστιζαν περίπου 12 δολάρια το καθένα.

“Οι κατηγορούμενοι ενδιαφέρονταν περισσότερο να κερδίσουν από τον Πέρι παρά να φροντίσουν την ευημερία του”, δήλωσε ο κ. Estrada. Οι αρχές λένε ότι ο Perry αγόρασε 20 φιαλίδια κεταμίνης από τον Dr Plasencia για συνολικά 55.000 δολάρια μεταξύ Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου 2023.

Ο Dr Plasencia φέρεται επίσης να δίδαξε τον Iwamasa, τον βοηθό του Πέρι, πώς να εγχέει το ναρκωτικό, παρόλο που είχε μάθει “ότι ο εθισμός του Πέρι στην κεταμίνη είχε ξεφύγει από τον έλεγχο”, σύμφωνα με τους ερευνητές. Οι αρχές λένε ότι ο γιατρός παρείχε περισσότερη κεταμίνη, παρόλο που είχε δει τον Πέρι να “παγώνει” κατά τη χορήγηση του ναρκωτικού σε μία περίπτωση.

Οι προσπάθειες συγκάλυψης και ο δεύτερος θάνατος

Μετά τον θάνατο του Πέρι, οι κατηγορούμενοι για την προμήθεια των ναρκωτικών προσπάθησαν να κρύψουν τις πράξεις τους, σύμφωνα με τους ερευνητές. Οι αρχές λένε ότι η Sangha έστειλε ένα μήνυμα σε έναν άλλο ύποπτο, λέγοντάς του “διάγραψε όλα τα μηνύματά μας”.

Ο Fleming φέρεται να έστειλε μήνυμα στην Sangha: Σε παρακαλώ, κάλεσέ με… Έχω περισσότερες πληροφορίες και θέλω να συζητήσω μαζί σου. Είμαι 90% σίγουρος ότι όλοι είναι προστατευμένοι. Δεν είχα ποτέ να κάνω με τον [Πέρι], μόνο με τον βοηθό του. Έτσι, ο βοηθός ήταν ο διευκολυντής.

Ρώτησε, επίσης, την Sangha, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα, αν η κεταμίνη παραμένει “στον οργανισμό ή αν αποβάλλεται αμέσως”. Οι αρχές λένε ότι χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένη γλώσσα, αποκαλώντας την κεταμίνη “Dr Pepper”, “bots” ή “cans”.

Ο Dr Plasencia φέρεται να παραποίησε ιατρικά αρχεία σε μια προσπάθεια να κάνει τα ναρκωτικά που δόθηκαν στον ηθοποιό να φαίνονται νόμιμα.

Οι αρχές ανακάλυψαν, επίσης, ότι η Sangha φέρεται να συνδέεται με έναν άλλο θάνατο από υπερβολική δόση το 2019. Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα, γνώριζε για τους κινδύνους της κεταμίνης αφού την πούλησε σε έναν πελάτη με το όνομα Cody McLaury, που πέθανε από υπερβολική δόση αφού αγόρασε το ναρκωτικό.

Ένα από τα μέλη της οικογένειάς του φέρεται να της έστειλε μήνυμα λέγοντας: “Η κεταμίνη που πούλησες στον αδελφό μου τον σκότωσε. Είναι καταγεγραμμένη ως αιτία θανάτου.”

Λίγες μέρες αργότερα, οι ερευνητές λένε ότι η Sangha έψαξε στο Google: “Μπορεί η κεταμίνη να καταγραφεί ως αιτία θανάτου;”. Οι αρχές λένε ότι η κυρία Sangha θα αντιμετωπίσει κατηγορίες σε αυτή την υπόθεση.

Ο ρόλος του βοηθού του Μάθιου Πέρι

Ο Iwamasa, ο βοηθός που ζούσε με τον Πέρι, ήταν το άτομο που βρήκε τον ηθοποιό νεκρό. Οι ερευνητές λένε ότι ήταν, επίσης, αυτός που έκανε τις ενέσεις κεταμίνης στον ηθοποιό, οι οποίες οδήγησαν στο θάνατό του.

Ο Iwamasa δεν είχε λάβει ποτέ ιατρική εκπαίδευση και “ήξερε ελάχιστα, έως καθόλου”, σχετικά με τη χορήγηση ελεγχόμενων ουσιών, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα. Τέσσερις μέρες πριν μέχρι και την ημέρα θανάτου του Πέρι, οι εισαγγελείς λένε ότι ο Iwamasa χορήγησε περισσότερες από 20 ενέσεις κεταμίνης, τρεις από τις οποίες την ημέρα που πέθανε ο ηθοποιός.

Κατηγορήθηκε τον Ιούλιο για μία κατηγορία συνωμοσίας για διανομή κεταμίνης που οδήγησε σε θάνατο και σοβαρό σωματικό τραυματισμό. Οι εισαγγελείς λένε ότι έκτοτε έχει δηλώσει ένοχος για την κατηγορία.

Η κεταμίνη πρέπει να χορηγείται μόνο από γιατρό, λένε οι ερευνητές, και οι ασθενείς που έχουν πάρει το ναρκωτικό πρέπει να παρακολουθούνται από έναν επαγγελματία λόγω των πιθανών βλαβερών επιπτώσεών της.

Στις 10 Οκτωβρίου, εβδομάδες πριν από τον θάνατο του Perry, ο Dr Plasencia φέρεται να αγόρασε 10 φιαλίδια κεταμίνης από τον φερόμενο συνεργό Dr Mark Chavez, με πρόθεση να τα πουλήσει στον Πέρι. Οι αρχές λένε ότι ο Dr Plasencia συναντήθηκε με τον Perry και τον Iwamasa σε ένα δημόσιο πάρκινγκ, όπου ο γιατρός έκανε την ένεση στον ηθοποιό μέσα σε ένα όχημα.

Δύο μέρες αργότερα, φέρεται να έκανε ένεση στον Πέρι στο σπίτι με μια μεγάλη δόση που τον έκανε να “παγώσει” και να αυξηθεί η αρτηριακή του πίεση. Ο Dr Plasencia είπε στον Iwamasa κάτι του τύπου, “Ας μην το ξανακάνουμε αυτό.” Αλλά φέρεται να άφησε επιπλέον φιαλίδια με τον Iwamasa.

Τα 5 πρόσωπα και οι κατηγορίες σε βάρος τους

Οι κατηγορίες που αναφέρονται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης σε βάρος των πέντε προσώπων είναι οι εξής:

  • Jasveen Sangha, γνωστή και ως “Η Βασίλισσα της Κεταμίνης”: Μία κατηγορία για συνωμοσία με σκοπό τη διανομή κεταμίνης, μία κατηγορία για διατήρηση χώρου που χρησιμοποιείται για διακίνηση ναρκωτικών, μία κατηγορία για κατοχή με σκοπό τη διανομή μεθαμφεταμίνης, μία κατηγορία για κατοχή με σκοπό τη διανομή κεταμίνης, και πέντε κατηγορίες για διανομή κεταμίνης.
  • Dr. Salvador Plasencia: Μία κατηγορία για συνωμοσία με σκοπό τη διανομή κεταμίνης, επτά κατηγορίες για διανομή κεταμίνης και δύο κατηγορίες για αλλοίωση και παραποίηση εγγράφων ή αρχείων που σχετίζονται με την ομοσπονδιακή έρευνα.
  • Eric Fleming: Δήλωσε ένοχος σε μία κατηγορία για συνωμοσία με σκοπό τη διανομή κεταμίνης και μία κατηγορία για διανομή κεταμίνης που οδήγησε σε θάνατο. Ο Fleming παραδέχτηκε στα δικαστικά έγγραφα ότι διένειμε την κεταμίνη που προκάλεσε τον θάνατο του Πέρι. Παραδέχτηκε ότι προμηθεύτηκε την κεταμίνη από την Sangha και ότι διένειμε 50 φιαλίδια κεταμίνης στον προσωπικό βοηθό του Πέρι, Kenneth Iwamasa – τα μισά από αυτά τέσσερις ημέρες πριν από τον θάνατο του ηθοποιού.
  • Kenneth Iwamasa: Ο προσωπικός βοηθός του Πέρι που ζούσε μαζί του, συνωμότησε με τους Sangha, Fleming και Plasencia για την παράνομη απόκτηση κεταμίνης και τη διανομή της στον ηθοποιό. Δήλωσε ένοχος σε μία κατηγορία για συνωμοσία με σκοπό τη διανομή κεταμίνης που προκάλεσε θάνατο, και παραδέχτηκε ότι επανειλημμένα χορηγούσε ενέσεις κεταμίνης στον Πέρι χωρίς ιατρική εκπαίδευση, συμπεριλαμβανομένων πολλαπλών ενέσεων την ημέρα που πέθανε.
  • Dr. Mark Chavez: Γιατρός που συμφώνησε να δηλώσει ένοχος σε μία κατηγορία για συνωμοσία με σκοπό τη διανομή κεταμίνης. Παραδέχτηκε στη συμφωνία του ότι πούλησε κεταμίνη στον Plasencia, συμπεριλαμβανομένης της κεταμίνης που είχε αποκλίνει από την πρώην κλινική κεταμίνης του.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα