O πιο εύκολος και φθηνός τρόπος αντιπλημμυρικής προστασίας

Διαβάζεται σε 3'
O πιο εύκολος και φθηνός τρόπος αντιπλημμυρικής προστασίας
Οι πλημμύρες είναι η νέα απειλή iStock

Οι ιδιοκτησίες που σώζονται από τις φωτιές απειλούνται από τις πλημμύρες. Έτσι, κρίναμε ως χρήσιμο να βρούμε ένα προσιτό και αποτελεσματικό τρόπο προστασίας.

Μετά και τη φωτιά στην Αττική προέκυψαν ακόμα περισσότερα στρέμματα γης που απειλούνται με πλημμύρα σε περίπτωση έντονης βροχόπτωσης. Όλοι γνωρίζουμε πόσο εύκολα πλημμυρίζουν -ούτως ή άλλως- οι δρόμοι και γενικότερα, οι περιοχές στην Ελλάδα.

Για αυτό και αναζητήσαμε τρόπους προστασίας που χρησιμοποιούνται στο εξωτερικό.

Υπάρχουν πάρα πολλά συστήματα προστασίας από τις πλημμύρες, αλλά με γνώμονα όσα δεν γίνονται στη χώρα μας προσπαθήσαμε να βρούμε μια εύκολη και αποτελεσματική λύση που μπορεί να νικήσει τις ολιγωρίες πολιτείας και των πολιτών, ως προς την προστασία ιδιοκτησιών -που δεν είναι δίπλα σε ‘μπαζωμένα’ ποτάμια.

Πρόκειται για τα προστατευτικά πλημμύρας που έχουν σχήμα αγγλικού L (90 μοιρών), βάρος 3 κιλών και φτιαγμένα από υλικό ABS. Μολονότι δεν ‘γεμίζουν’ το μάτι είναι απίστευτα αποτελεσματικά και για αυτό τα χρησιμοποιούν σε όλον τον κόσμο.

To πλαστικό ABS (εκ του Acrylonitrile Butadiene Styrene -ακρυλονιτρίλιο βουταδιένιο στυρένιο) είναι πολύ σκληρό και πολύ ανθεκτικό πλαστικό που χρησιμοποιείται σε μεγάλη ποικιλία κατασκευών. Είναι σκληρό, ανθεκτικό στις κρούσεις και χάριν της ευελιξίας τους, αντέχουν την πίεση του νερού χωρίς να σπάσουν ή να λυγίσουν. Όσο πιο παχύ είναι το υλικό, τόσο μεγαλύτερη αντοχή στην κρούση και ασφάλεια για τα εξαρτήματα από κάτω του.

Το ABS είναι και ανθεκτικό στη διάβρωση, όπως ένα μέταλλο. Δεν διασπάται ούτε όταν συναντάται με ποικιλία κοινών χημικών ουσιών. Επειδή εν τω μεταξύ, πρόκειται για κοινό υλικό, κατασκευάζεται φθηνά εύκολα και δεν είναι ακριβό. Σε αυτό βοηθά και το χαμηλό σημείο τήξης, που κάνει εύκολη τη χρήση του στη διαδικασία χύτευσης, όπως και στην εκτύπωση σε 3D printer.

Το σχήμα L προσφέρει μέγιστη σταθερότητα, καθώς το φράγμα μπορεί να συνδεθεί με άλλες μονάδες για να σχηματίσει ένα συνεχές τοίχωμα εναντίον του νερού.

Τα συγκεκριμένα προστατευτικά μπορούν να μπλοκάρουν πλημμύρα ύψους 51 εκατοστών. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά τους είναι η σταθερότητα τους. Όσο περισσότερο νερό υπάρχει, τόσο πιο σταθερά γίνονται.

Ακόμα και όταν ανεβαίνει η στάθμη του νερού, δεν παρασύρονται. Αυτό το οφείλουν στη λωρίδα στεγανοποίησης που έχουν στο κάτω μέρος και αποτρέπει τη διαρροή νερού. Έτσι τα κρατά στη θέση τους, εν αντιθέσει με τα σακιά ή όποιους άλλους πρόχειρους τρόπους.

Διαχειρίζονται το πρόβλημα του βάρους και της μεταφοράς, με τον έξυπνο σχεδιασμό τους. Αυτός επιτρέπει τη μόχλευση της δύναμης του νερού εναντίον του ‘εαυτού’ του.

Το μόνο που χρειάζεται είναι η τοποθέτηση των αντιπλημμυρικών πτερυγίων στο έδαφος, σε διάφορους σχηματισμούς, ανάλογα με τις ανάγκες. Η συναρμολόγηση και η αποσυναρμολόγηση είναι εξαιρετικά εύκολη, κάτι που κάνει εφικτή τη γρήγορη τοποθέτηση τους, σε περιοχές επιρρεπείς στις πλημμύρες. Είναι και επαναχρησιμοποιούμενα. Όταν δεν τοποθετούνται, μπορούν να στοιβαχτούν κι έτσι δεν υπάρχει πρόβλημα ούτε στην αποθήκευση τους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα