Συνεχίζεται η προέλαση των Ουκρανών – Κοντά σε πόλη-κλειδί η Ρωσία

Διαβάζεται σε 9'
Συνεχίζεται η προέλαση των Ουκρανών – Κοντά σε πόλη-κλειδί η Ρωσία
Άρμα μάχης Challenger 2 (φωτογραφία αρχείου) Associated Press

Η Ουκρανία συνεχίζει τις επιθέσεις στο Κουρσκ, με τις ρωσικές αρχές να ανακοινώνουν την εκκένωση πέντε χωριών στην περιφέρεια Μπέλγκοροντ. Προς την στρατηγικής σημασίας πόλη Ποκρόφσκ προελαύνει ο ρωσικός στρατός.

Ιδιαίτερα τεταμένο είναι τις τελευταίες ημέρες το κλίμα στο ρωσο-ουκρανικό μέτωπο, καθώς ο αιφνιδιασμός της Ουκρανίας έχει δημιουργήσει νέες συνισταμένες για την τροπή που θα πάρει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Και οι δύο πλευρές συνέχισαν τις επιθέσεις τους την Παρασκευή, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις πλησίαζαν πιο κοντά στην κομβική πόλη Ποκρόφσκ στο Ντονέτσκ, ενώ η Ουκρανία φαινόταν να εδραιώνει τα κέρδη της στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας, ενώ οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν το βράδυ της Παρασκευής (16/08) ότι θα εκκενώσουν πέντε χωριά στην περιφέρεια Μπέλγκοροντ, στα σύνορα με την Ουκρανία.

Νωρίτερα την Παρασκευή, ο σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Μιχαήλο Ποντολιάκ, μίλησε για τους στόχους της Ουκρανίας μετά την επίθεση σε ρωσικό έδαφος, χαρακτηρίζοντάς τη ως μια κίνηση που επιδιώκει να φέρει τη Ρωσία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία από ισχυρότερη θέση περιγράφει την επίθεση στο Κουρσκ.

Οι ρωσικές αρχές θα εκκενώσουν πέντε χωριά στην περιφέρεια Μπέλγκοροντ, στα σύνορα με την Ουκρανία

Οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν απόψε ότι θα εκκενώσουν πέντε χωριά και θα αποκλείσουν την πρόσβαση προς αυτά καθώς βρίσκονται πολύ κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, στην περιφέρεια του Μπέλγκοροντ, που συνορεύει με εκείνη του Κουρσκ, όπου έχει εισβάλει ο ουκρανικός στρατός.

«Από τις 19 Αυγούστου, θα μπλοκάρουμε την πρόσβαση σε πέντε κοινότητες, θα απομακρύνουμε τους κατοίκους και θα βοηθήσουμε να μεταφέρουν τα υπάρχοντά τους» ανέφερε μέσω του Telegram ο κυβερνήτης του Μπελγκοροντ, Βιατσεσλάβ Γκλάντκοφ.

Η πρόσβαση σε ένα έκτο χωριό θα απαγορευτεί «προσωρινά», πρόσθεσε ο κυβερνήτης.

Στη Μάλαγια Λόκνα επικεντρώνονται οι μάχες στο Κουρσκ

Εν τω μεταξύ ο αρχηγός του ουκρανικού στρατού Ολεξάντρ Σίρσκι υποστήριξε σήμερα ότι οι δυνάμεις του Κιέβου προωθήθηκαν κατά ένα έως τρία χιλιόμετρα σε ορισμένες περιοχές της ρωσικής περιφέρειας Κουρσκ.

Η Ουκρανία λέει ότι ελέγχει 82 οικισμούς σε μια έκταση 1.150 τετραγωνικών χιλιομέτρων μετά την επίθεση που εξαπέλυσε στις 6 Αυγούστου.

Ενημερώνοντας τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Σίρσκι ανέφερε ότι διεξάγονται μάχες στην περιοχή της Μάλαγια Λόκνια, περίπου 11,5 χλμ. από τα ουκρανικά σύνορα.

«Γενικά, η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, όλα πάνε βάση σχεδίου», είπε ο Σίρσκι σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε από τον Ζελένσκι στο Telegram. Πρόσθεσε ότι ελπίζει πως η μάχη κοντά στη Μάλαγια Λόκνια θα επιτρέψει στον στρατό του Κιέβου να συλλάβει «πολλούς αιχμαλώτους».

Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι εκατοντάδες Ρώσοι στρατιώτες έχουν αιχμαλωτιστεί το τελευταίο δεκαήμερο και ελπίζουν ότι θα επιταχυνθεί η ανταλλαγή τους με Ουκρανούς που κρατούνται από τις ρωσικές αρχές.

Ο Σίρσκι σημείωσε επίσης ότι οι σφοδρές μάχες συνεχίζονται στο ανατολικό μέτωπο της Ουκρανίας, ιδίως στο Τορέτσκ και στην περιοχή του Ποκρόβσκ.

Σήμερα, δύο εργαζόμενοι στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας που βοηθούσαν στην απομάκρυνση αμάχων από το Κουρσκ, σκοτώθηκαν από βομβαρδισμό, όπως ανακοίνωσε η οργάνωσή τους. Αυτοί οι δύο εργαζόμενοι του Λαϊκού Μετώπου, μιας οργάνωσης που συγκεντρώνει πολλές ρωσικές ΜΚΟ, «σκοτώθηκαν από βλήμα που έπληξε το όχημά τους σε μια από τις συνοριακές συνοικίες της περιφέρειας Κουρσκ».

«Βοηθούσαν στην απομάκρυνση αμάχων σε κέντρα προσωρινής φιλοξενίας», ανέφερε η οργάνωση, προσθέτοντας ότι ένα τρίτο άτομο τραυματίστηκε. Οι δύο εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις που σκοτώθηκαν ήταν ο Νικολάι Κοβαλιόφ, ένας νοσηλευτής, και ο Ντέιβιντ Σοκολόφ, υπεύθυνος Τύπου, σύμφωνα με αυτή την πηγή.

Περισσότεροι από 120.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τις μάχες και τους βομβαρδισμούς, τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 120 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές.

Τουλάχιστον δύο νεκροί σε ουκρανικές επιδρομές στο Ντονέτσκ

Παράλληλα σήμερα, ουκρανικές επιδρομές με στόχο ένα εμπορικό κέντρο στην ελεγχόμενη από τη Ρωσία πόλη Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία, προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον δύο ανθρώπων και τον τραυματισμό τουλάχιστον επτά, σύμφωνα με ρωσικές αρχές και ρωσικά ΜΜΕ.

«Οι αρχικές πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον δύο νεκρούς», μετέδωσε το TASS, επικαλούμενο τις τοπικές επιχειρησιακές υπηρεσίες, προσθέτοντας ότι ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται να αυξηθεί. Το πρακτορείο ειδήσεων RIA δημοσίευσε ένα βίντεο που δείχνει τεράστια σύννεφα καπνού να υψώνονται από το εμπορικό κέντρο «Galaktika».

«Από τις 12 το μεσημέρι σήμερα, ο εχθρός πραγματοποιεί στοχευμένα μαζικά πλήγματα στην περιοχή Πετρόβσκι της περιφερειακής πρωτεύουσας», δήλωσε ο Ντένις Πουσίλιν, ο διορισμένος από την Μόσχα τοπικός κυβερνήτης.

«Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, επτά άμαχοι, μεταξύ των οποίων ένας έφηβος, τραυματίστηκαν. Τα στοιχεία για τους τραυματίες συνεχίζουν να έρχονται», τόνισε στον δικό του απολογισμό για τα θύματα της επίθεσης.

Ο Πουσίλιν είπε ότι το εμπορικό κέντρο τυλίχθηκε στις φλόγες σε μια έκταση άνω των 10.000 τετραγωνικών μέτρων ως αποτέλεσμα της επίθεσης και ότι οι αρχές εξακολουθούν να εργάζονται για την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Μέρος ενός τοπικού νοσοκομείου υπέστη επίσης ζημιές, είπε.

Κοντά στην στρατηγικής σημασίας πόλη Ποκρόβσκ η Ρωσία

Από την πλευρά της η Ρωσία ανακοίνωσε ότι κατέλαβε ένα χωριό περίπου 15χλμ από την πόλη Ποκρόβσκ, έναν σημαντικό κόμβο εφοδιαστικής στην ανατολική Ουκρανία. Οι ρωσικές δυνάμεις τόνισαν πήραν τον έλεγχο του χωριού Σερχίιφκα στην περιφέρεια Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας, μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο το υπουργείο Άμυνας.

Αυτές οι πρόοδοι αποτελούν ένδειξη πίεσης που δεν εξασθενεί στο ανατολικό ουκρανικό μέτωπο, παρά την αιφνιδιαστική ουκρανική επίθεση στο Κουρσκ.

Ενώ αυτή η εισβολή προσελκύει πολλή προσοχή, ο κύριος όγκος των μαχών συνεχίζει να διεξάγεται στο ουκρανικό Ντονμπάς, όπου τα ρωσικά στρατεύματα έχουν το πλεονέκτημα.

Βίντεο από τις πρώτες ώρες της επίθεσης στο Κουρσκ

Βίντεο με πλάνα από την ουκρανική εισβολή στο Κουρσκ, στις 6 Αυγούστου, έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα ο στρατός της Ουκρανίας.

Όπως σημειώνει η σχετική ανάρτηση, πρόκειται για πλάνα από τις πρώτες ώρες της επιχείρησης των Δυνάμεων Άμυνας στην περιοχή του Κουρσκ, όπου προχώρησαν σε «αποναρκοθέτηση και καταστροφή των αμυντικών γραμμών του εχθρού».

Υπάρχουν, επίσης, πλάνα από την αιχμαλωσία δεκάδων Ρώσων στρατιωτών.

 

Στο βίντεο, που έχει μουσική επένδυση και είναι σκηνοθετημένο σαν ταινία δράσης, αναφέρεται ότι η 6η Αυγούστου, η ημέρα που ξεκίνησε η επίθεση, θα μείνει στην ιστορία ως ιστορική ημέρα στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο.

Το ΝΑΤΟ στο στόχαστρο της Ρωσίας

Την ίδια ώρα, οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης διαρκώς επιδεινώνονται, με τον σύμβουλο του Κρεμλίνου και στενός συνεργάτης του Βλαντίμιρ Πούτιν, Νικολάι Πάτρουσεφ, δήλωσε ότι η Δύση και το ΝΑΤΟ είναι άμεσα αναμιγμένες στον σχεδιασμό της επίθεσης της Ουκρανίας στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ.

«Η Δύση ήταν αυτή που έφερε την εγκληματική χούντα στην εξουσία στην Ουκρανία. Οι χώρες του ΝΑΤΟ έστειλαν όπλα και εκπαιδευτές στην Ουκρανία, ενώ συνεχίζουν να παρέχουν πληροφορίες και να ελέγχουν τις δράσεις των νεοναζιστικών ομάδων» δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Izvestia. Σύμφωνα με τον ίδιο, δε, «η επιχείρηση στην περιοχή του Κουρσκ σχεδιάστηκε επίσης με τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ και των δυτικών ειδικών υπηρεσιών», άποψη που μόνο προσωπική δεν μπορεί να θεωρηθεί.

Ακόμη, ο Πάτρουσεφ απέρριψε τους ισχυρισμούς του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών περί μη εμπλοκής του στο θέμα. «Είναι σύνηθες για τις Ηνωμένες Πολιτείες να λένε ένα πράγμα και να κάνουν ακριβώς το αντίθετο. Χωρίς τη συμμετοχή τους και την άμεση υποστήριξή τους, το Κίεβο δεν θα τολμούσε ποτέ να πατήσει το πόδι του στο ρωσικό έδαφος».

Τα άρματα μάχης που δώρισε το Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση του Κιέβου

Όπως επιβεβαίωσε την Πέμπτη βρετανική πηγή, μιλώντας στο BBC, άρματα μάχης Challenger 2 που δόθηκαν από το Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποιήθηκαν από την Ουκρανία για την αιφνιδιαστική επιχείρηση στη Ρωσία.

Το Υπουργείο Άμυνας δεν σχολίασε επίσημα ποια συγκεκριμένα βρετανικά όπλα χρησιμοποιούνται από την Ουκρανία. Ωστόσο, μετά την επίθεση του Κιέβου στο ρωσικό έδαφος, το υπουργείο επανέλαβε ότι η Ουκρανία έχει «σαφές δικαίωμα» να χρησιμοποιήσει όπλα που προμηθεύει το Ηνωμένο Βασίλειο για «αυτοάμυνα κατά των παράνομων επιθέσεων της Ρωσίας».

«Αυτό δεν αποκλείει τις επιχειρήσεις εντός της Ρωσίας» πρόσθεσε εκπρόσωπος. «Ξεκαθαρίζουμε, κατά τη διαδικασία δωρεάς, ότι ο εξοπλισμός πρέπει να χρησιμοποιείται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Η πολιτική αυτή σημαίνει ότι αντιαρματικοί πύραυλοι, πυροβόλα, τεθωρακισμένα οχήματα και άλλα όπλα που δόθηκαν από το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια της επίθεσης της Ουκρανίας.

Ωστόσο, υπάρχει μια εξαίρεση για τους πυραύλους Storm Shadow του Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίοι αρχικά παραδόθηκαν με την προϋπόθεση ότι δεν θα εκτοξευθούν σε στόχους εντός της Ρωσίας. Οι πύραυλοι εκτοξεύονται από αεροσκάφη, αλλά έχουν εμβέλεια άνω των 150 μιλίων, πράγμα που σημαίνει ότι οι Ουκρανοί πιλότοι μπορούν να τούς χρησιμοποιήσουν μένοντας μακριά από τη γραμμή του μετώπου.

Μέχρι στιγμής, καμία δυτική χώρα δεν έχει δώσει στο Κίεβο το «πράσινο φως» να χρησιμοποιήσει τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για να πλήξει στόχους εντός της Ρωσίας.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Downing Street τον Ιούλιο, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προέτρεψε το Ηνωμένο Βασίλειο να συνεργαστεί με τους δυτικούς συμμάχους για την «άρση των περιορισμών» στη χρήση των όπλων. Είπε, δε, σε υπουργούς ότι η παροχή στην Ουκρανία «της δυνατότητας χρησιμοποίησης όπλων μεγάλου βεληνεκούς» θα ανάγκαζε τη Ρωσία να «αναζητήσει την ειρήνη». Ο υπουργός Άμυνας, John Healey, δήλωσε στο BBC ότι το Ηνωμένο Βασίλειο διεξάγει «έντονες συζητήσεις» για το ζήτημα, αλλά δεν θα υπεισέλθει σε λεπτομέρειες δημοσίως.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν μία από τις πρώτες χώρες που προμήθευσε την Ουκρανία με δυτικής κατασκευής άρματα μάχης. Το 2023, παρείχε 14 άρματα μάχης Challenger 2 για να βοηθήσει το Κίεβο στην καλοκαιρινή επίθεσή του. Ένα από τα άρματα, μάλιστα, καταστράφηκε στη ματαιωμένη επιχείρηση.

Όπως επισημαίνει το BBC, λίγοι θα οραματίζονταν ότι ορισμένα από αυτά τα άρματα θα κατέληγαν να πολεμούν σε εδάφη της Ρωσίας.

Μετά την πρόσφατη προέλαση της Ουκρανίας, έχουν εντοπιστεί επίσης τεθωρακισμένα δυτικής προέλευσης εντός της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων των αμερικανικών τεθωρακισμένων οχημάτων Bradley και Stryker, καθώς και γερμανικών Marders.
Καμία από αυτές τις χώρες, μάλιστα, δεν έχει εκφράσει αντιρρήσεις σχετικά με τη χρησιμοποίηση του εξοπλισμού στην επίθεση του Κιέβου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα