Τουρκία: Άγριος καβγάς με γροθιές στην Εθνοσυνέλευση – Τραυματίστηκαν βουλευτές

Διαβάζεται σε 3'
Τουρκία: Άγριος καβγάς με γροθιές στην Εθνοσυνέλευση – Τραυματίστηκαν βουλευτές
Caption

Άγριος καβγάς με γροθιές και κλωτσιές και τραυματισμοί στην τουρκική Εθνοσυνέλευση με αφορμή την έδρα αριστερού βουλευτή.

Άγριος καβγάς με γροθιές και κλωτσιές ξέσπασε στην τουρκική Εθνοσυνέλευση στην έκτακτη συνεδρίαση της Ολομέλειας με αντικείμενο την απόδοση της έδρας στον Τζαν Αταλάι, εκλεγμένο βουλευτή του αριστερού Εργατικού Κόμματος της Τουρκίας (ΤΙΡ), ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή καταδικασμένος για τη συμμετοχή του στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του 2013, ευρύτερα γνωστές ως εξέγερση του πάρκου Γκεζί.

Τα βίαια επεισόδια στην Εθνοσυνέλευση προέκυψαν όταν στο βήμα βρισκόταν ο βουλευτής Κωνσταντινούπολης του ΤΙΡ, Αχμέτ Σικ, ο οποίος απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) είπε: «Δεν έχετε καμία ντροπή. Δεν έχετε ούτε ίχνος ντροπής. Δεν έχετε καμία αξιοπρέπεια».

Βουλευτές του ΑΚΡ αντέδρασαν φωνάζοντας και κινήθηκαν με άγριες διαθέσεις κατά του ομιλητή. Ο προεδρεύων της συνεδρίασης, βουλευτής του ΑΚΡ και αντιπρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, Μπεκίρ Μποζντάγ, διέκοψε τη συνεδρίαση για 15 λεπτά και κατά την επανάληψή της τον λόγο πήρε πάλι ο Σικ και συνεχίζοντας την ομιλία του στράφηκε στα κυβερνητικά έδρανα λέγοντας: «Αν όλοι σας μαζί είχατε κάνει όσα έκανε ο Αταλάι μόνος του, θα έπρεπε να προσκυνάται για το υπόλοιπο της ζωής σας. Η μεγαλύτερη τρομοκρατική οργάνωση σε αυτή τη χώρα είναι αυτοί που κάθονται σε αυτά τα έδρανα».

Δείτε εικόνες από τον καβγά:

Κατόπιν τούτου βουλευτές του AKP σηκώθηκαν και επιτέθηκαν κατά του βουλευτή του ΤΙΡ. Ακολούθησε πανδαιμόνιο και ο βουλευτής Σμύρνης του ΑΚΡ, Αλπάι Όζαλαν, γρονθοκόπησε τον Σικ.

Στα επεισόδια που σημειώθηκαν τραυματίστηκε μία βουλευτής του φιλοκουρδικού Κόμματος της Ισότητας και της Δημοκρατίας των Λαών (DEM), η Γκιουλιστάν Κιλίτς Κότσγιγίτ, η οποία μεταφέρθηκε αρχικά στο ιατρείο του Κοινοβουλίου και στη συνέχεια σε νοσοκομείο. Τραυματίστηκε επίσης και ο βουλευτής του CHP Οκάν Κορούναλπ. Στα κοινωνικά δίκτυα και στα μέσα ενημέρωσης κυκλοφορούν εικόνες με ίχνη από αίμα στα σκαλιά του βήματος. Η συνεδρίαση της Ολομέλεια διεκόπη και πάλι για 45 λεπτά.

Την έκτακτη συνεδρίαση της Εθνοσυνέλευσης προκάλεσαν το CHP, το DEM και τα μικρά κόμματα της αριστερής αντιπολίτευσης, τα οποία ζητούν να εφαρμοστεί η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου και να ορκιστεί βουλευτής ο Τζαν Αταλάι. Η κυβερνητική πλευρά -συμπεριλαμβανομένου του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης των Γκρίζων Λύκων που στηρίζει την κυβέρνηση- καθώς και τα ισλαμιστικά και άλλα εθνικιστικά κόμματα αρνούνται να εφαρμόσουν την απόφαση, επικαλούμενα αντίθετη απόφαση του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, παρά τη συνταγματική πρόνοια ότι οι αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου υπερισχύουν των άλλων δικαστηρίων.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο ανακοίνωσε στις 22 Φεβρουαρίου ότι η προηγούμενη απόφαση του Ακυρωτικού Δικαστηρίου να ανακαλέσει την ιδιότητα του βουλευτή από τον Αταλάι ήταν «άκυρη» και η αιτιολογημένη απόφασή του δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως την 1η Αυγούστου. Σ εκ τούτου θα έπρεπε να αποφυλακιστεί και να αναλάβει τα καθήκοντά του στην Εθνοσυνέλευση.

Ο 48χρονος Τζαν Αταλάι είναι δικηγόρος και ακτιβιστής. Έχει χειριστεί στο παρελθόν πολλές υποθέσεις που είχαν έντονο κοινωνικό και πολιτικό αποτύπωμα, ενώ το 2013 διετέλεσε δικηγόρος της οργάνωσης Taksim Solidarity, η οποία ιδρύθηκε κατά τις διαδηλώσεις για να μην μετατραπεί σε εμπορικό κέντρο το πάρκο Gezi στηνπλατεία ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, διαδηλώσεις οι οποίες εξελίχθηκαν σε κοινωνική εξέγερση. Το 2022 καταδικάστηκε σε 18 χρόνια φυλάκιση για τον ρόλο του στην υπόθεση αυτή. Στις βουλευτικές εκλογές του 2023 εξελέγη βουλευτής της επαρχίας Χατάι (Αλεξανδρέττα) με το Εργατικό Κόμμα της Τουρκίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα