Ινδία: Εθνική απεργία γιατρών μετά τον βιασμό και τη δολοφονία συναδέλφου τους

Διαβάζεται σε 5'
Οι επαγγελματίες υγείας στην Ινδία απεργούν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον βιασμό και τη δολοφονία νεαρής γιατρού.
Οι επαγγελματίες υγείας στην Ινδία απεργούν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον βιασμό και τη δολοφονία νεαρής γιατρού. (AP Photo/Ajit Solanki)

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι γιατροί στην Ινδία προχωρώντας σε 24ωρη απεργία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον άγριο βιασμό και τη δολοφονία συναδέλφου τους.

Οι επαγγελματίες υγείας στην Ινδία ξεκίνησαν σήμερα 24ωρη απεργία, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους μόνο για επείγοντα περιστατικά, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον άγριο βιασμό και τη δολοφονία μιας γιατρού στην Κολκάτα (πρώην Καλκούτα).

Μια 31χρονη εκπαιδευόμενη γιατρός βιάστηκε και δολοφονήθηκε την 9η Αυγούστου μέσα σε πανεπιστημιακό νοσοκομείο, με το έγκλημα να πυροδοτεί κινητοποιήσεις σε ολόκληρη τη χώρα μεταξύ των γιατρών και να θυμίζει τον ομαδικό βιασμό και τη δολοφονία μιας 23χρονης φοιτήτριας μέσα σε λεωφορείο στο Νέο Δελχί το 2012.

Η οργή για την αποτυχία των αρχών να αποτρέψουν κρούσματα βίας κατά των γυναικών πυροδότησε έντονες διαμαρτυρίες από επαγγελματίες υγείας και γυναικείες οργανώσεις. «Γυναίκες είναι οι περισσότεροι γιατροί σε αυτήν τη χώρα. Έχουμε κατ’ επανάληψη ζητήσει ασφάλεια για αυτές», τόνισε χθες Παρασκευή στο πρακτορείο Reuters o πρόεδρος του Ινδικού Ιατρικού Συλλόγου (IMA), Ρ. Β. Ασοκάν.

Σύμφωνα με το BBC, o IMA χαρακτήρισε τη δολοφονία της προηγούμενης εβδομάδας ως “έγκλημα βάρβαρης κλίμακας, λόγω της έλλειψης ασφαλών χώρων για τις γυναίκες”, ζητώντας από τον λαό να στηρίξει τον “αγώνα για δικαιοσύνη”. Οι διαμαρτυρίες κατά της επίθεσης και υπέρ της καλύτερης προστασίας των γυναικών εντάθηκαν τις τελευταίες ημέρες, μετά την καταστροφή του νοσοκομείου όπου συνέβη το έγκλημα από ένα πλήθος.

Ο πρόεδρος τoυ ΙΜΑ, R. V. Asokan, δήλωσε στο BBC ότι οι γιατροί υποφέρουν και διαμαρτύρονται για τη βία εδώ και χρόνια, αλλά αυτό το περιστατικό ήταν “ποιοτικά διαφορετικό”. Αν ένα τέτοιο έγκλημα μπορεί να συμβεί σε ένα ιατρικό κολέγιο σε μια μεγάλη πόλη, αυτό δείχνει ότι “οι γιατροί είναι ανασφαλείς παντού”, πρόσθεσε.

Γιατροί σε κάποια κυβερνητικά νοσοκομεία ανακοίνωσαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι σταματούν επ’ αόριστον τις προγραμματισμένες επεμβάσεις. Ο IMA εξέδωσε επίσης μια λίστα αιτημάτων, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης του νόμου για την καλύτερη προστασία του ιατρικού προσωπικού από τη βία, την αύξηση του επιπέδου ασφάλειας στα νοσοκομεία και τη δημιουργία ασφαλών χώρων για ανάπαυση.

Οι επαγγελματίες υγείας στην Ινδία απεργούν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον βιασμό και τη δολοφονία νεαρής γιατρού.
Οι επαγγελματίες υγείας στην Ινδία απεργούν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον βιασμό και τη δολοφονία νεαρής γιατρού. (AP Photo/Rajanish Kakade)

Ζήτησε, επίσης, “επαγγελματική και επιμελημένη έρευνα” για τη δολοφονία και την προσαγωγή στη δικαιοσύνη όσων συμμετείχαν στην επίθεση, καθώς και αποζημίωση για την οικογένεια της γυναίκας. Ο βιασμός της 31χρονης εκπαιδευόμενης γιατρού έχει σοκάρει τη χώρα.

Το μισόγυμνο σώμα της, φέροντας εκτεταμένα τραύματα, βρέθηκε σε αίθουσα σεμιναρίων στο Ιατρικό Κολέγιο R G Kar την περασμένη εβδομάδα, μετά την αναφορά ότι είχε πάει εκεί για να ξεκουραστεί κατά τη διάρκεια της βάρδιάς της. Ένας εθελοντής που εργαζόταν στο νοσοκομείο συνελήφθη σε σχέση με το έγκλημα.

Η υπόθεση έχει μεταφερθεί από την τοπική αστυνομία στο Κεντρικό Γραφείο Ερευνών της Ινδίας (CBI) μετά την κριτική για την έλλειψη προόδου στην έρευνα. Περισσότερα περιστατικά βιασμού έχουν κάνει πρωτοσέλιδα στην Ινδία μετά τον θάνατο της γυναίκας, και ο Πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι δήλωσε ότι “η τερατώδης συμπεριφορά εναντίον των γυναικών πρέπει να τιμωρείται αυστηρά και γρήγορα”.

Ο βιασμός και η δολοφονία της γυναίκας έχει προκαλέσει πολιτική αντιπαράθεση στη Δυτική Βεγγάλη, με το κόμμα της αντιπολίτευσης Bharatiya Janata Party (BJP) να κατηγορεί το κυβερνών κόμμα Trinamool Congress Party (TMC) ότι οργάνωσε την επίθεση. Το TMC έχει απορρίψει την κατηγορία και κατηγορεί με τη σειρά του “πολιτικούς εξωτερικούς παράγοντες” για την υποκίνηση της βίας.

Οι επαγγελματίες υγείας στην Ινδία απεργούν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον βιασμό και τη δολοφονία νεαρής γιατρού.
Οι επαγγελματίες υγείας στην Ινδία απεργούν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον βιασμό και τη δολοφονία νεαρής γιατρού. (AP Photo/Ajit Solanki)

Δεκάδες χιλιάδες γυναίκες σε όλη τη Δυτική Βεγγάλη συμμετείχαν στην πορεία “Ανάκτηση της Νύχτας” το βράδυ της Τετάρτης, απαιτώντας “ανεξαρτησία για να ζουν με ελευθερία και χωρίς φόβο”. Αν και οι διαμαρτυρίες ήταν κατά κύριο λόγο ειρηνικές, σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και μιας μικρής ομάδας αγνώστων ανδρών που εισέβαλαν στο νοσοκομείο RG Kar – το σημείο του εγκλήματος – και λεηλάτησαν την αίθουσα επειγόντων περιστατικών του. Τουλάχιστον 25 άτομα έχουν συλληφθεί σε σχέση με το περιστατικό μέχρι στιγμής.

Διαμαρτυρίες έχουν, επίσης, πραγματοποιηθεί σε πολλές άλλες πόλεις της Ινδίας, όπως το Δελχί, τη Χαϊντεραμπάντ, τη Μουμπάι και την Πούνε. “Φαίνεται πως η ελπίδα ξαναγεννιέται”, δήλωσε μια διαδηλώτρια, η Σουμίτα Ντάτα, στο πρακτορείο ειδήσεων AFP, καθώς χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωναν στους δρόμους της Καλκούτας την Παρασκευή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα