Αλέν Ντελόν: Όσα πρέπει να ξέρεις για τον θρύλο του σινεμά με το “αγγελικό πρόσωπο”

Διαβάζεται σε 6'
Αλέν Ντελόν: Όσα πρέπει να ξέρεις για τον θρύλο του σινεμά με το “αγγελικό πρόσωπο”
AP

Οι μεγάλες του αγάπες και όλες οι κρυφές πτυχές μίας σπουδαίας και ιδιαίτερης προσωπικότητας. Το “αντίο” στον αξεπέραστο Αλέν Ντελόν.

Γίγαντας του Γαλλικού και παγκόσμιου κινηματογράφου, ένας από τους πιο γοητευτικούς ηθοποιούς του τελευταίου μισού αιώνα, σύμβολο της εποχής του. Ο Αλέν Ντελόν έφυγε σε ηλικία 88 ετών, αφήνοντας μία τεράστια κληρονομιά και μία ανεξίτηλη δική του σφραγίδα στη σύγχρονη ιστορία της έβδομης τέχνης.

Ο Ντελόν έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό από τις γκανγκστερικές του ταινίες, όπως «Ο δολοφόνος με το αγγελικό πρόσωπο» («Le Samourai», 1967) του Ζαν-Πιερ Μελβίλ, «Η Συμμορία των Σικελών» («Le Clan des Siciliens», 1969) του Ανρί Βερνέιγ, «Ο Κόκκινος Κύκλος» («Le Cercle Rouge», 1970) του Ζαν-Πιερ Μελβίλ, «Μπορσαλίνο» («Borsalino», 1970) του Ζακ Ντερέ, «Ο κύριος Κλάιν» («Monsieur Klein», 1976) του Τζόζεφ Λόουζι και από τη δική του σκηνοθετική προσπάθεια «Για το τομάρι ενός μπάτσου» («Pour la peau d’un flic», 1981).

Ένας πολυτάλαντος καλλιτέχνης, μία πολυσχιδής προσωπικότητα, ένας γοητευτικός άνδρας που έγινε σύμβολο της ομορφιάς, του στιλ, αλλά και ολόκληρου του κινηματογράφου.

Η προσωπική του ζωή, γεμάτη από διάσημες σχέσεις και πολυτάραχους έρωτες, αποτέλεσε συχνά θέμα συζήτησης, ακόμα και ανάλυσης, απασχολώντας τα διεθνή ΜΜΕ.

Οι μεγάλες του αγάπες και η περίοπτη θέση της Ρόμι Σνάιντερ

Η πρώτη μεγάλη σχέση του Αλέν Ντελόν που έκανε αίσθηση ήταν με τη Ρόμι Σνάιντερ, τη διάσημη Αυστριακή ηθοποιό. Γνωρίστηκαν το 1958 στα γυρίσματα της ταινίας Christine και ερωτεύτηκαν παράφορα. Η σχέση τους κράτησε για πέντε χρόνια, κατά τα οποία θεωρούνταν το απόλυτο ζευγάρι του κινηματογράφου. Αν και δεν παντρεύτηκαν ποτέ, η αγάπη τους άφησε ανεξίτηλο σημάδι και στους δύο, με τον Ντελόν να αναφέρει συχνά τη Σνάιντερ ως μία από τις μεγάλες αγάπες της ζωής του.

Σε συνέντευξη του 2018, είπε ότι η Σνάιντερ ήταν η αγάπη της ζωής του. Είχε μάλιστα εξομολογηθεί ότι λίγο πριν την ταφή της, στην οποία δεν παρευρέθηκε, έμεινε όλη τη νύχτα δίπλα στο φέρετρο, βγάζοντας τρεις φωτογραφίες της που κρατούσε πάντα στο πορτοφόλι του.

Η Ρόμι Σνάιντερ με τον Αλέν Ντελόν AP Photo, File

Μετά τον χωρισμό του με τη Σνάιντερ, ο Ντελόν παντρεύτηκε το 1964 το μοντέλο Ναταλί Μπαρτελεμί, με την οποία απέκτησε τον πρώτο του γιο, Άντονι Ντελόν. Ο γάμος τους όμως δεν διήρκεσε πολύ, καθώς χώρισαν το 1969. Ωστόσο, η φιλία τους παρέμεινε ισχυρή.

Μια από τις πιο πολυσυζητημένες σχέσεις του ήταν με τη Μιρέιγ Νταρκ, μία από τις κορυφαίες Γαλλίδες ηθοποιούς της εποχής. Οι δύο τους έζησαν μαζί για περισσότερα από δεκαπέντε χρόνια, από το 1968 έως το 1983. Η Νταρκ υπήρξε η πιο σταθερή παρουσία στη ζωή του Ντελόν, και οι δυο τους παρέμειναν καλοί φίλοι ακόμα και μετά τον χωρισμό τους.

Μετά από μια σειρά έντονων σχέσεων, ο Ντελόν συνδέθηκε συναισθηματικά με την Ολλανδή Ρόζα Φαν Μπρέμεν, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά, τον Αλέν-Φαμπιέν και την Ανουσκά. Αν και δεν παντρεύτηκαν ποτέ, έζησαν μαζί για αρκετά χρόνια. Η σχέση τους διαλύθηκε το 2001, αλλά ο Ντελόν παρέμεινε παρών στη ζωή των παιδιών του, ενώ διατήρησε καλές σχέσεις με την πρώην σύντροφό του.

Άλλες σχέσεις του ήταν με την ισραηλινή ηθοποιό και τραγουδίστρια, Νταλιλά Λαβί, στα μέσα της δεκαετίας του 1960, τη Γερμανίδα τραγουδίστρια, μοντέλο και ηθοποιό, Νίκο, τη Μονίκ Φλερίν Γαλλίδα μοντέλο και ηθοποιό, τη Γαλλίδα κοινωνιολόγο και ψυχοθεραπεύτρια Σαμπίνε Ζεμαν, τη Γαλλίδα ηθοποιό Άννα Παραγιάν και την Ιταλίδα ηθοποιό και μοντέλο Μαντάλεν Νταμίλι.

Τα τραγούδια που έχουν γραφτεί για να τον τιμήσουν και το “Paroles, paroles”

Το τραγούδι της Madonna “Beautiful killer” στο άλμπουμ MDNA είναι ένας φόρος τιμής στον Alain Delon.

Το ιταλικό ροκ συγκρότημα “Baustelle” έγραψε ένα τραγούδι με τίτλο “La canzone di Alain Delon” (“Το τραγούδι του Alain Delon”).

Το Indie συγκρότημα “The Margarets” έγραψε ένα τραγούδι που ονομάζεται “Alain Delon”.

Το συγκρότημα White Town έγραψε ένα τραγούδι με τίτλο “Hair like Alain Delon”.

Ο ίδιος πάντως, το 1973 ηχογράφησε ένα ντουέτο με τη Δαλιδά, το γνωστό σε όλους μας «Paroles, paroles», που έγινε ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα γαλλικά τραγούδια.

Η επιθυμία του για ευθανασία και όσα δεν ήξερες για τον Αλέν Ντελόν

Πριν από δύο χρόνια, ο Αλέν Ντελόν είχε ζητήσει από τον γιο του, Άντονι να τον βοηθήσει να τερματίσει τη ζωή του με υποβοηθούμενη αυτοκτονία.

Σε συνέντευξη που είχε δώσει, είχε ενημερώσει πως επί χρόνια ήταν υπέρμαχος της άποψης που θέλει στα ανθρώπινα δικαιώματα να ανήκει και αυτό της απόφασης της ‘εξόδου’ μας. “Τα γεράματα είναι αηδιαστικά. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Χάνουμε το πρόσωπο μας, την όραση μας. Ξυπνάμε και πονούν οι αστράγαλοι μας” είχε πει πέρυσι σε συνέντευξη του στο Swiss TV, πριν προσθέσει ότι “από μια ηλικία και μετά η υποβοηθούμενη αυτοκτονία είναι το πιο λογικό και φυσικό πράγμα -κατ’ εμέ.

“Έχουμε το δικαίωμα να φύγουμε αθόρυβα από αυτόν τον κόσμο, χωρίς την στήριξη από νοσοκομείο ή μηχανήματα υποστήριξης της ζωής”.

Τι άλλο δεν ήξερες για τον Ντελόν;

  • Ως παιδί αποβλήθηκε έξι φορές από διαφορετικά σχολεία.
  • Αρχικά ήθελε να γίνει χασάπης.
  • Συμμετείχε στον πόλεμο της Ινδοκίνας, όταν ήταν στρατιώτης στον γαλλικό στρατό. Από τα 4 χρόνια στον πόλεμο, πέρασε τους 11 μήνες στη φυλακή.
  • Το 1968, ένας από τους σωματοφύλακες του Ντελόν, ο Στέβαν Μάρκοβιτς, βρέθηκε πυροβολημένος στο κεφάλι σε έναν σκουπιδοτενεκέ έξω από το σπίτι του Ντελόν. Ο φίλος του Ντελόν, ο Κορσικανός γκάνγκστερ Φρανσουά Μαρκαντόνι, κατηγορήθηκε για συνδρομή σε φόνο. Ο ίδιος ο Ντελόν κρατήθηκε από την αστυνομία για ανάκριση, παρά το γεγονός ότι η δολοφονία έγινε στο Παρίσι και ο Ντελόν γύριζε στο Σεντ Τροπέ. Η τότε σύζυγος του Ντελόν, Νάταλι, ανακρίθηκε επίσης.
  • Το 2005 ο Πρόεδρος Ζακ Σιράκ έκανε τον Αλέν Ντελόν Αξιωματικό της Λεγεώνας της Τιμής για τη συνεισφορά του στον κινηματογράφο.
  • Το 2008 τοποθετήθηκε στην 72η θέση στη λίστα του περιοδικού Premier με τους 100 πιο σέξι αστέρες του κινηματογράφου όλων των εποχών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα