Γάζα: Επιστρέφει ο Μπλίνκεν στο Ισραήλ ελπίζοντας για συμφωνία – Για “ψευδαισθήσεις” μιλά η Χαμάς

Διαβάζεται σε 3'
Γάζα: Επιστρέφει ο Μπλίνκεν στο Ισραήλ ελπίζοντας για συμφωνία – Για “ψευδαισθήσεις” μιλά η Χαμάς
Στο Τελ Αβίβ ο Άντονι Μπλίνκεν AP

Με την ελπίδα να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για εκεχειρία στη Γάζα, ο Άντονι Μπλίνκεν πραγματοποιεί την ένατη επίσκεψή του στη Μέσα Ανατολή.

Για το Ισραήλ αναχώρησε το βράδυ του Σαββάτου ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν, στο πλαίσιο μιας νέας προσπάθειας της Ουάσινγκτον να επιτύχει μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο αμερικανός ΥΠΕΞ πρόκειται να προσγειωθεί στο Τελ Αβίβ και να έχει συναντήσεις με ισραηλινούς αξιωματούχους.

Στη διάρκεια των προηγούμενων ταξιδιών του, ο Μπλίνκεν είχε μεταβεί και σε αραβικά κράτη της περιοχής. Αυτή τη φορά δεν έχει ανακοινωθεί μέχρι στιγμής κανένας επιπλέον σταθμός.

Πρόκειται για το ένατο ταξίδι του Μπλίνκεν στη Μέση Ανατολή μετά την επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Το ταξίδι αυτό, για το οποίο ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ανέβαλε τις διακοπές του, πραγματοποιείται έπειτα από δύο ημέρες διαπραγματεύσεων στην Ντόχα με στόχο την επίτευξη μιας εκεχειρίας, όπως έχει ζητήσει ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

«Αυτό που κάναμε είναι να πάρουμε τα κενά που παραμένουν και να τα γεφυρώσουμε με τρόπο που πιστεύουμε ότι ουσιαστικά είναι μια συμφωνία που είναι τώρα έτοιμη να κλείσει και να εφαρμοστεί και να προχωρήσει», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν στους δημοσιογράφους την Παρασκευή.

Ωστόσο, το μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς Sami Abu Zuhri δήλωσε στο AFP: «Το να λέμε ότι πλησιάζουμε σε συμφωνία είναι ψευδαίσθηση».

«Δεν αντιμετωπίζουμε μια συμφωνία ή πραγματικές διαπραγματεύσεις, αλλά μάλλον την επιβολή αμερικανικών ντιρεκτίβων», πρόσθεσε.

Στο Ισραήλ, ο Μπλίνκεν αναμένεται να συναντηθεί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και άλλους ανώτερους αξιωματούχους.

Υπό τον φόβο περιφερειακής κλιμάκωσης

Οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται στη σκιά μιας φοβούμενης περιφερειακής κλιμάκωσης. Το Ιράν έχει απειλήσει να προβεί σε αντίποινα κατά του Ισραήλ μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε στην Τεχεράνη στις 31 Ιουλίου.

Η Ουάσινγκτον έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει το Ιράν να μην προχωρήσει σε αντίποινα κατά του Ισραήλ. Ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι μια τέτοια πράξη θα μπορούσε να έχει «κατακλυσμιαίες» συνέπειες, ιδίως για το Ιράν.

Οι υπουργοί Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας σε κοινή δήλωσή τους έριξαν την υποστήριξή τους στις συνεχιζόμενες συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός, προτρέποντας όλες τις πλευρές να αποφύγουν οποιαδήποτε «κλιμακούμενη δράση».

Οι συνομιλίες για τον τρόπο εφαρμογής της συμφωνίας αναμένεται να συνεχιστούν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, πριν οι ανώτεροι αξιωματούχοι ξανασυναντηθούν στο Κάιρο, με στόχο να ολοκληρωθεί η συμφωνία αργότερα μέσα στην εβδομάδα στο Κάιρο.

Η διαπραγματευτική ομάδα του Ισραήλ εξέφρασε το Σάββατο «συγκρατημένη αισιοδοξία» για την πιθανότητα προώθησης μιας συμφωνίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του Νετανιάχου το Σάββατο.

Ο εκπρόσωπος της Χαμάς Τζιχάντ Τάχα δήλωσε το Σάββατο στην τηλεόραση του Αλ Τζαζίρα ότι το Ισραήλ πρόσθεσε όρους στις συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός και κατηγόρησε τον Νετανιάχου ότι τους χρησιμοποιεί για να εμποδίσει τις προσπάθειες.

Ακόμη και ενώ οι ελπίδες για κατάπαυση του πυρός αυξάνονταν, το Ισραήλ συνέχισε τη φονική επίθεσή του στη Γάζα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα