Να κηρυχθεί άμεσα κατάπαυση του πυρός στη Γάζα ζητά η Κάμαλα Χάρις
Διαβάζεται σε 4'Έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, απηύθυνε εκ νέου η Κάμαλα Χάρις. Μαίνεται η κόντρα με τον Νετανιάχου.
- 19 Αυγούστου 2024 07:42
Η Κάμαλα Χάρις επανέλαβε την έκκληση να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, την παραμονή του συνεδρίου των Δημοκρατικών στο οποίο αναμένεται να πρωταγωνιστήσει.
Οι προσπάθειες των μεσολαβητών -Κατάρ, Αίγυπτος, ΗΠΑ- να κλειστεί συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση του Ισραήλ και το παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς δεν καρποφορούν ως τώρα. Οι έμμεσες διαπραγματεύσεις στη Ντόχα αναβλήθηκαν για αυτή την εβδομάδα την Παρασκευή. Αναμένεται να γίνουν νέες συνομιλίες στο Κάιρο εντός της εβδομάδας.
Σύμφωνα με την κυρία Χάρις, οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη.
«Δεν εγκαταλείπουμε, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε πολύ σκληρά για αυτό», είπε η υποψήφια των Δημοκρατικών στις εκλογές του Νοεμβρίου. «Πρέπει να εξασφαλίσουμε κατάπαυση του πυρός και πρέπει να εγγυηθούμε πως θα επιστρέψουν οι όμηροι» που κρατούνται στον παλαιστινιακό θύλακο από την 7η Οκτωβρίου, πρόσθεσε.
Αργότερα σήμερα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν αναμένεται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ και τον πρόεδρο Ισαάκ Χέρτσογκ.
Ο κ. Μπλίνκεν, που κάνει την ένατη περιοδεία του στην περιοχή από το ξέσπασμα του πολέμου, θα «συνεχίσει τις εντατικές διπλωματικές προσπάθειες» της Ουάσιγκτον, διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βεντάντ Πατέλ πριν από την αναχώρηση του υπουργού.
Ο κ. Νετανιάχου και η Χαμάς αλληλοκατηγορήθηκαν την Κυριακή για την αποτυχία των προσπαθειών να κλειστεί συμφωνία ως αυτό το στάδιο.
Νωρίτερα χθες, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έκρινε μολαταύτα ότι η επίτευξη συμφωνίας παραμένει ακόμη «εφικτή».
Χαμάς: Ο Νετανιάχου παρεμπόδισε τη συμφωνία – Είναι υπεύθυνος για τη ζωή των ομήρων
Η Χαμάς κατηγόρησε σήμερα τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι «παρεμποδίζει» την επίτευξη μιας συμφωνίας για την εκεχειρία στη Γάζα, μετά την ολοκλήρωση του τελευταίου γύρου των διαπραγματεύσεων, την Παρασκευή στην Ντόχα του Κατάρ.
«Επιρρίπτουμε στον Μπενιαμίν Νετανιάχου την πλήρη ευθύνη για την αποτυχία των προσπαθειών των μεσολαβητών, επειδή παρεμπόδισε μια συμφωνία και (τον θεωρούμε υπεύθυνο) για τη ζωή των ομήρων, που διατρέχουν τον ίδιο κίνδυνο με το δικό μας λαό» αφού συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στον παλαιστινιακό θύλακα, ανέφερε η Χαμάς σε ανακοίνωσή της.
Οι ΗΠΑ παρουσίασαν την Παρασκευή μια νέα συμβιβαστική πρόταση, έπειτα από τις διήμερες συνομιλίες των Καταριανών, Αμερικανών και Αιγύπτιων μεσολαβητών με την ισραηλινή αντιπροσωπεία στην Ντόχα. Η πρόταση «ανταποκρίνεται στους όρους που έθεσε ο Νετανιάχου, ιδίως στην άρνησή του για μόνιμη κατάπαυση του πυρός και την πλήρη αποχώρηση (του ισραηλινού στρατού) από τη Γάζα», σύμφωνα με την παλαιστινιακή οργάνωση.
Επίσης, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός «έθεσε νέους όρους όσον αφορά την ανταλλαγή των κρατουμένων και έκανε πίσω σε άλλα σημεία, εμποδίζοντας έτσι την επίτευξη συμφωνίας», συνεχίζει η ανακοίνωση.
Νωρίτερα ο Νετανιάχου κατήγγειλε την «πείσμονα άρνηση» της Χαμάς να συμφωνήσει σε εκεχειρία και ζήτησε να ασκηθεί πίεση στην παλαιστινιακή πλευρά και όχι στην ισραηλινή κυβέρνηση, μία ημέρα πριν από τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.
Η Χαμάς επαναλαμβάνει στη δική της ανακοίνωση ότι «δεσμεύεται σε ό,τι είχε συμφωνηθεί στις 2 Ιουλίου, με βάση τη διακήρυξη του (Τζο) Μπάιντεν και το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας» και κάλεσε τους μεσολαβητές «να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να υποχρεώσουν τον κατακτητή να εφαρμόσει αυτά που συμφωνήθηκαν».
Το σχέδιο που πρότεινε ο Αμερικανός πρόεδρος προβλέπει σε πρώτη φάση κατάπαυση του πυρός για έξι εβδομάδες, κατά τις οποίες θα αποσυρθούν οι ισραηλινές δυνάμεις από τις πυκνοκατοικημένες ζώνες της Γάζας και θα απελευθερωθούν οι όμηροι που απήχθησαν στις 7 Οκτωβρίου 2023. Στη δεύτερη φάση προβλέπεται η πλήρης αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τον θύλακα.