Κουρσκ: Σε ουδέτερη ζώνη στοχεύει η Ουκρανία – Nέο πλήγμα σε γέφυρα

Διαβάζεται σε 4'
Μάχες στο Κουρσκ
Μάχες στο Κουρσκ Russian Defense Ministry Press Service / AP IMAGES

Ο Ζελένσκι έκανε γνωστή για πρώτη φορά τη φιλοδοξία του ουκρανικού στρατού στο Κουρσκ. Η αντίδραση της Μόσχας και η “κομβική πόλη”.

Η στρατιωτική εισβολή της Ουκρανίας στο Κουρσκ στοχεύει στη δημιουργία μιας «ουδέτερης ζώνης» για την αποτροπή διασυνοριακών επιθέσεων από τις δυνάμεις της Μόσχας, επιβεβαίωσε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς τα στρατεύματά του ανατίναξαν ακόμα μία γέφυρα στη ρωσική συνοριακή περιοχή.

Το Κίεβο φαίνεται να έχει πολλαπλούς στόχους με την επίθεση, από την ενίσχυση του ηθικού μετά από μερικούς θλιβερούς μήνες έως την επέκταση των πόρων της Ρωσίας. Βοηθός του ουκρανικού προέδρου είπε ότι η εισβολή στόχευε στη διασφάλιση μιας «δίκαιης» διαπραγματευτικής διαδικασίας.

Για πρώτη φορά, ο Ζελένσκι επικοινώνησε τις στρατηγικές φιλοδοξίες της επιχείρησης, λέγοντας: «Είναι πλέον το πρωταρχικό μας καθήκον στις αμυντικές επιχειρήσεις συνολικά: να καταστρέψουμε όσο το δυνατόν περισσότερο ρωσικό πολεμικό δυναμικό και να διεξάγουμε τις μέγιστες αντιεπιθετικές ενέργειες».

Αυτά περιλαμβάνουν τη «δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας στο έδαφος του επιτιθέμενου», είπε ο πρόεδρος στην τελευταία του ομιλία.

«Ό,τι προκαλεί απώλειες στον ρωσικό στρατό, το ρωσικό κράτος, το στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα και την οικονομία τους βοηθά στην αποτροπή της επέκτασης του πολέμου και μας φέρνει πιο κοντά στο δίκαιο τέλος αυτής της επιθετικότητας», είπε ο Ζελένσκι.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας ζήτησε από τους εταίρους του να επιταχύνουν τις προμήθειές τους δεδομένων των αναγκών του στρατού του στον πόλεμο κατά της ρωσικής εισβολής, μια σύγκρουση στην οποία «δεν υπάρχουν διακοπές».

Επιπλέον, η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία δήλωσε τη Δευτέρα ότι χθες το πρωί αναχαίτισε με επιτυχία τα 11 drones τύπου καμικάζι που εκτόξευσε η Ρωσία από τις περιοχές Κουρσκ και Primorsko-Akhtars

Η Μόσχα επιβεβαιώνει ότι η Ουκρανία χτύπησε τρίτη γέφυρα πάνω από τον ποταμό Σέιμ

Την ίδια ώρα, η Μόσχα παραδέχτηκε ότι η Ουκρανία χτύπησε και κατέστρεψε την Κυριακή μια τρίτη γέφυρα πάνω από τον ποταμό Σέιμ στο Κουρσκ, μέσω εκπροσώπου της Ερευνητικής Επιτροπής της Ρωσίας στο κανάλι Telegram.

Ο εκτελών χρέη κυβερνήτη της περιοχής του Κουρσκ, δήλωσε ότι η κατάσταση στην περιοχή παραμένει δύσκολη και ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας ελέγχουν επί του παρόντος 28 οικισμούς στους οποίους ζουν περίπου 2.000 άνθρωποι. Σύμφωνα με τον ίδιο, περίπου 121.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από την περιοχή του Κουρσκ μέχρι στιγμής.

Υποστήριξε επίσης ότι στην επίθεση χρησιμοποιήθηκαν πύραυλοι HIMARS (σύστημα πολλαπλών πυραύλων εκτόξευσης) που προμήθευσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με αναφορές τοπικών ρωσικών μέσων ενημέρωσης που δεν μπορούν να επαληθευτούν ανεξάρτητα.

Οι Ρώσοι φτάνουν σε βασικό στρατιωτικό κόμβο

Οι ουκρανικές δυνάμεις προχωρούν στο Κουρσκ εν μέσω μαχών μετά την έναρξη της αιφνιδιαστικής στρατιωτικής τους επιχείρησης στην περιοχή πριν από σχεδόν δύο εβδομάδες, την ώρα όμως που οι ρωσικές δυνάμεις προχωρούν προς έναν βασικό στρατιωτικό κόμβο.

Ο ρωσικός στρατός έχει πλησιάσει την πόλη Ποκρόβσκ στην περιοχή του Ντόνετσκ, η οποία λειτουργεί ως βασικός κόμβος για τον ουκρανικό στρατό λόγω της εύκολης πρόσβασής του στην πόλη Κονταντίνοφκα, ένα άλλο στρατιωτικό κέντρο. Η Ουκρανία χρησιμοποιεί τον δρόμο που τις συνδέει για να ανεφοδιάσει τις πρώτες γραμμές και να εκκενώνει τραυματίες.

«Οι Ρώσοι είναι κοντά, έως και 11 χιλιόμετρα (7 μίλια) από τα περίχωρα της πόλης. Η πόλη ετοιμάζεται», δήλωσε την Κυριακή ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της πόλης Ποκρόβσκ.

«Κάθε πόλη στην περιοχή του Ντόνετσκ έχει μια μονάδα μάχης που της έχει ανατεθεί και έχουν αναπτυχθεί αμυντικά σχέδια. Συνεργαζόμαστε με τον στρατό για την κατασκευή οχυρώσεων. Αυτή είναι μια συνεχής διαδικασία».

Η εκκένωση αμάχων από το Ποκρόβσκ έχει επιταχυνθεί λόγω της προσέγγισης των ρωσικών στρατευμάτων. Σχεδόν 1.800 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από την πόλη μόνο την περασμένη εβδομάδα. μέχρι πρόσφατα 450-500 κάτοικοι εκκενώνονταν κάθε μήνα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα