Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπιστικής Δράσης: Επτά εργαζόμενοι στην Ύπατη Αρμοστεία μοιράζονται τις ιστορίες τους

Διαβάζεται σε 2'
Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπιστικής Δράσης 2024
Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπιστικής Δράσης 2024 unhcr

Ιστορίες από τον Έβρο έως την Κω, από τη Σάμο έως τη Θεσσαλονίκη και από τη Λέσβο και τη Χίο έως την Αθήνα

Κάθε χρόνο στις 19 Αυγούστου, τιμούμε την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπιστικής Δράσης και τους εργαζόμενους στον ανθρωπιστικό τομέα, που από διάφορα σημεία του πλανήτη αγωνίζονται για να ανταποκριθούν στις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες, διακινδυνεύοντας τη ζωή τους στη γραμμή του καθήκοντος.

Καθώς οι κρίσεις κλιμακώνονται, τόσο αυξάνονται οι κίνδυνοι για όσους παρέχουν βοήθεια. Το 2023 ήταν η πιο θανατηφόρα χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ για τους εργαζόμενους στον ανθρωπιστικό τομέα. Το 2024 προβλέπεται να είναι ακόμα χειρότερο. Παρά τους καθολικά αποδεκτούς διεθνείς νόμους για τη ρύθμιση της διεξαγωγής ένοπλων συγκρούσεων και τον περιορισμό των επιπτώσεών τους, οι παραβιάσεις αυτών των νόμων συνεχίζονται αμείωτες, απρόκλητες και ανεξέλεγκτες.

Κι όμως, παρά τις προκλήσεις σε θέματα ασφάλειας και πρόσβασης, οι εργαζόμενοι στον ανθρωπιστικό τομέα  σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν να τιμούν τη δέσμευσή τους να προσφέρουν στους ανθρώπους που υπηρετούν, όποιοι κι αν είναι, από όπου κι αν προέρχονται, όποτε και αν αναγκαστούν να διαφύγουν.

Τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπιστικής Δράσης, φέρνουμε στο προσκήνιο τις ιστορίες επτά συναδέλφων μας στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, που εργάζονται στο πεδίο, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Από τον Έβρο έως την Κω, από τη Σάμο έως τη Θεσσαλονίκη και από τη Λέσβο και τη Χίο έως την Αθήνα, προσφέρουν σωτήρια βοήθεια, διασφαλίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και υποστηρίζουν τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο να χτίσουν ένα καλύτερο μέλλον.

Ρωτήσαμε τους συναδέλφους μας πώς αποφάσισαν να εργαστούν στον ανθρωπιστικό τομέα και τι τους δίνει κίνητρο καθώς δουλεύουν μαζί με τις προσφυγικές κοινότητες για να κάνουν τον κόσμο μας ένα καλύτερο μέρος. Ποιες στιγμές δεν μπορούν να ξεχάσουν και τι προκλήσεις έχουν συναντήσει;

Σας προσκαλούμε να διαβάσετε τις ιστορίες τους και να πάρετε μέρος στην έκκλησή μας για την ασφάλεια, την αξιοπρέπεια και την ευημερία όλων των ανθρώπων που πλήττονται από κρίσεις, καθώς και εκείνων που τους βοηθούν.

Δείτε όλες τις ιστορίες εδώ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα