Η διπλή απάντηση της Ρωσίας στην επιδρομή – σοκ της Ουκρανίας

Διαβάζεται σε 5'
Επίθεση των Ουκρανών στο Sudzha του Κουρσκ
Επίθεση των Ουκρανών στο Sudzha του Κουρσκ AP Photo

Το πρωί της 6ης Αυγούστου 2024, οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις πέρασαν στην επίθεση με στόχο να καταλάβουν εδάφη στην περιοχή του Κουρσκ, ωστόσο τα πράγματα δεν πάνε καλά.

Σε μια κίνηση μεγάλου ρίσκου η Ουκρανία αποφάσισε να επιτεθεί με μια πρωτόγνωρου εύρους αποφασιστικότητα στη ρωσική μεθοριακή περιφέρεια Κουρσκ. Η κίνηση έπιασε εξαπίνης της Ρωσία, με τον Ζελένσκι να δηλώνει τη Δευτέρα πως “επιτυγχάνουμε τους στόχους μας”. Την Κυριακή δήλωνε πως η επιχείρηση έχει ως στόχο τη “δημιουργία ουδέτερης ζώνης ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία”.

Στο μεταξύ, η Ουκρανία διέταξε την απομάκρυνση των οικογενειών με παιδιά από την πόλη Ποκρόφσκ και τα περίχωρά της, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούν να προωθούνται προς τη στρατηγική αυτή πόλη, στην ανατολική Ουκρανία. Τουλάχιστον 53.000 άνθρωποι εκ των οποίων 4.000 παιδιά ζουν σε αυτή την περιοχή που δεν είναι μακριά από την ανατολική γραμμή του μετώπου στην Ουκρανία. Το Ποκρόφσκ βρίσκεται στη διασταύρωση μιας σημαντικής οδού εφοδιασμού των Ουκρανών στρατιωτών του ανατολικού μετώπου, και η Ρωσία στοχεύει στην κατάληψή του εδώ και καιρό.

Ωστόσο, η ουκρανική επιθετικότητα στο Κουρσκ συνεχίζεται. Όπως μετέδωσε το Newsweek, οι Ουκρανοί κατέστρεψαν την τρίτη και τελευταία γέφυρα στην περιοχή, στον ποταμό Σεΐμ, κάτι που επιβεβαιώθηκε και από τη ρωσική πλευρά. Πλέον στη Ρωσία απομένουν μονάχα πλωτές γέφυρες είτε για τον ανεφοδιασμό των στρατευμάτων της είτε για την απόσυρσή τους.

Αρχικά ο Ουκρανός στρατηγός Oleksandr Syrsky δήλωνε πως η επίθεση της Ουκρανίας στη Ρωσία “τόνωσε το ηθικό” και έδειξε πως η χώρα έχει δυνάμεις για να αντεπιτεθεί. Ωστόσο, παρά τις ανατινάξεις των γεφυρών, η προέλαση έχει “κολλήσει”. Ο Economist επικαλείται δηλώσεις Ουκρανών στρατιωτών της 82ης ταξιαρχίας οι οποίοι ανέφεραν πως μετά την πρώτη ευφορία, οι μάχες γίνονται όλο και πιο έντονες. Οι Ουκρανοί χρησιμοποίησαν τα drones FPV για την παροχή αεροπορικής κάλυψης πριν αντεπιτεθεί η Ρωσία με ελικόπτερα. Η 82η ταξιαρχία κινήθηκε ανατολικά ενώ η 80η προς τα δυτικά, σε μια κίνηση “ελιγμών” ανάλογη με εκείνη που  χρησιμοποίησε ο διοικητής της Ρωσίας, Βαλέρι Γκερασίμοφ.

Η τακτική των Ουκρανών ήταν αποτελεσματική τις πρώτες πέντε ημέρες ωστόσο τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν το ίδιο καλά.

Ερωτήματα για την τακτική της Ουκρανίας

Αναλυτές αναφέρουν στον Economist πως είναι εξαιρετικά αμφίβολο πως η Ουκρανία προετοιμάστηκε αποτελεσματικά και με λεπτομερές πλάνο για την εισβολή της. Αναφέρουν πως ο νεοδιορισθείς ανώτατος διοικητής Syrsky, αντιμετώπιζε πίεση από πλευράς Ζελένσκι για να φέρει αποτελέσματα, τα οποία όμως έχουν στοιχίσει μεγάλες απώλειες σε στρατιώτες. Το Κογκρέσο άργησε να εγκρίνει την εισβολή την ώρα που η Avdiivka, ένα οχυρό βόρεια του Ντόνετσκ, έπεφτε στα χέρια της Ρωσίας. Φήμες έχουν κυκλοφορήσει πως το προηγούμενο διάστημα πριν την επίθεση ο στρατηγός Syrsky ήταν στα πρόθυρα της απόλυσης. Κύριος στόχος της Ουκρανικής επίθεσης ήταν να επιτεθεί στα πιο “τρωτά” σημεία της ρωσικής γραμμής, να καταλάβει περιοχές και να δημιουργήσει ένα νέο “διαπραγματευτικό χαρτί” ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Οι δυτικοί σύμμαχοι εσκεμμένα έμειναν στο “σκοτάδι”, σύμφωνα με τον Economist, για να γίνει ο “αιφνιδιασμός”.

Πράγματι, η Ουκρανία μπέρδεψε αρχικά τη Ρωσία με την επίθεση των πιο σκληρών ταξιαρχιών. Στα ουκρανικά media εντωμεταξύ έπαιζαν φήμες για επικείμενη ρωσική επίθεση, πριν την εισβολή στο Κουρσκ. Σύμφωνα με τον Economist, η ουκρανική διοίκηση απέκρυψε το σχέδιο επίθεσης ακόμη και από το στρατιωτικό προσωπικό.

Όταν ενημερώθηκαν οι αξιωματικοί για την επικείμενη επίθεση στο Κουρσκ, αρχικά δεν το πίστευαν.

Ο Economist αναφέρει ακόμη πως ο Ζελένσκι εξακολουθεί να πιέζει για μέγιστη πρόοδο αλλά ο Syrsky επικεντρώνεται στην επέκταση των πλευρών κατά μήκος των συνόρων για να δημιουργήσει πιο αμυντικές γραμμές. Αλλά η μακροπρόθεσμη επιτυχία ή όχι της επιχείρησης θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το πώς θα αντιδράσει η Ρωσία.

Για την ώρα η Ρωσία διατηρεί την πίεση εντός της Ουκρανίας κατά μήκος της γραμμής στο Ντονμπάς, ενώ αναμένεται να προσπαθήσει να “εγκλωβίσει” και τελικά να αποκόψει τους Ουκρανούς στο Κουρσκ. Οι Ρώσοι έχουν ενισχυθεί με καλύτερα εκπαιδευμένες μονάδες, συμπεριλαμβανομένων πεζοναυτών και ειδικών δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή, την ώρα που κύριος στόχος του Πούτιν είναι όπως αναφέραμε και παραπάνω, η κατάληψη του Pokrovsk.

Ουκρανία: Κίνηση μπούμερανγκ;

Αυτή τη στιγμή λοιπόν υπάρχει το εξής δίπολο: Η Ουκρανία θέλει να διατηρήσει την επίθεσή της εντός της Ρωσίας, αλλάζοντας την “αμυντική φιλοσοφία” της ενώ η Ρωσία θέλει να εκμεταλλευτεί την επακόλουθη εξάντληση των πόρων της Ουκρανίας πιέζοντας την επίθεσή της αλλού, στο Ποκρόβσκ. Τα ουκρανικά στρατεύματα εντός της Ρωσίας είναι ήδη πιο ευάλωτα και σίγουρα τις επόμενες ημέρες θα φανεί πώς θα κινηθεί η ρωσική αποφασιστικότητα στην περιοχή.

Αν καταρρεύσουν οι “σκληρές” ουκρανικές ταξιαρχίες εντός του Κουρσκ, η Ουκρανία θα έχει πέσει σε μια πολύ μεγάλη παγίδα χάνοντας πόρους αλλά και διαπραγματευτική δυνατότητα, ενώ το ΝΑΤΟ θεωρείται απίθανο να εμπλακεί με στρατό στις όλες επιχειρήσεις παρά τα αιτήματα του Ζελένσκι. Βρετανικά media αναφέρουν δε πως η επίθεση της Ουκρανίας στο Κουρσκ βάζει τέλος στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις και θα μπορούσε να γίνει μπούμερανγκ, οδηγώντας το Κίεβο σε ήττα και συνθηκολόγηση.

Μάλιστα, οι Ουκρανοί φέρονται να έχασαν  382 τεθωρακισμένα σε 12 ημέρες ή 497 πάσης φύσεως τεθωρακισμένα και οχήματα και σχεδόν 3.800 στρατιώτες σε σύνολο 12.000 με 14.000 που συμμετείχαν στην αρχική εισβολή.

Τέλος, ο Yuri Ushakov, σύμβουλος του προέδρου Πούτιν, δήλωσε πως οι προτάσεις της Ρωσίας για διευθέτηση στην Ουκρανία “παραμένουν σε ισχύ”, αλλά οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Μόσχας και Κιέβου είναι αδύνατες όσο συνεχίζονται οι μάχες στο Κουρσκ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα