Ναυάγιο στην Ιταλία: Συγκλονίζει η μητέρα βρέφους – “Την κράτησα στην επιφάνεια με όλη μου τη δύναμη”

Διαβάζεται σε 4'
Επιχείρηση διάσωσης ανοιχτά του Παλέρμο
Επιχείρηση διάσωσης ανοιχτά του Παλέρμο AP Photo

Μαρτυρίες εξιστορούν τις στιγμές αγωνίας μετά το χτύπημα της καταιγίδας που οδήγησε στη βύθιση του ιστιοφόρου ανοικτά του Παλέρμο. Συνεχίζονται οι έρευνες για τους αγνοούμενους.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των έξι αγνοουμένων από τη βύθιση του υπερπολυτελούς γιοτ με 22 άτομα επιβαίνοντες, στα ανοιχτά του Παλέρμο, κατά τη διάρκεια κακοκαιρίας.

Δεκαπέντε άτομα διασώθηκαν από το 56 μέτρων ιστιοφόρο Bayesian από σκάφη της ακτοφυλακής και πυροσβέστες, συμπεριλαμβανομένου ενός βρέφους ενός έτους, με τους ανθρώπους που ήταν παρόντες στη διάσωση να περιγράφουν τις σκηνές τρόμου που εκτυλίχθηκαν.

Ανάμεσά τους, ξεχωρίζει η μητέρα βρέφους, μόλις ενός έτους, για το οποίο, όπως περιγράφει, κατέβαλε υπερπροσπάθεια προκειμένου να κρατήσει το κεφάλι του πάνω από το νερό.

Ένα πτώμα βρέθηκε κοντά στα συντρίμμια και αλλά έξι ακόμη άτομα παραμένουν αγνοούμενα, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της ιταλικής υπηρεσίας διάσωσης πυροσβεστών. Όπως έγινε νωρίτερα γνωστό, μεταξύ των αγνοουμένων είναι και ο Βρετανός επιχειρηματίας στον χώρο της τεχνολογίας, Mike Lynch, σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται το πρακτορείο Reuters και το ειδησεογραφικό πρακτορείο PA.

Τι οδήγησε στη βύθιση του σκάφους στην Ιταλία

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, όπως μεταδίδει το BBC, ανέφεραν ότι το γιοτ βυθίστηκε αφού συνάντησε μια σφοδρή καταιγίδα κατά τη διάρκεια της νύχτας, η οποία προκάλεσε την εμφάνιση υδροστρόβιλων, δηλαδή περιστρεφόμενων στηλών αέρα, πάνω από τη θάλασσα.

Μάρτυρες δήλωσαν στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa ότι η άγκυρα του Bayesian ήταν κατεβασμένη όταν χτύπησε η καταιγίδα, προκαλώντας το σπάσιμο του ιστού και την απώλεια ισορροπίας του σκάφους, οδηγώντας στη βύθισή του. Ένας υδροστρόβιλος είναι παρόμοιος με έναν ανεμοστρόβιλο και μπορεί να σχηματιστεί πάνω από ωκεανούς, θάλασσες ή μεγάλες λίμνες.

Δύτες έχουν εντοπίσει συντρίμμια 50 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του νερού και αναζητούν τους αγνοούμενους.

Τις πρώτες στιγμές μετά το περιστατικό, ένα κοντινό σκάφος με ολλανδική σημαία διέσωσε επιζώντες από τα κύματα, παρέχοντάς τους φροντίδα μέχρι να φτάσουν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Ο καπετάνιος Karsten Borner δήλωσε ότι, αφού η καταιγίδα είχε περάσει, το πλήρωμα παρατήρησε ότι το γιοτ που βρισκόταν πίσω τους είχε εξαφανιστεί.

Η συγκινητική περιγραφή της μητέρας για τη διάσωση της κόρης της

Μαι μητέρα, βρετανικής καταγωγής, κατάφερε να κρατήσει το βρέφος της ζωντανό, κρατώντας το κεφάλι του πάνω από το νερό μέχρι να φτάσουν οι διασώστες.

«Την κράτησα στην επιφάνεια με όλη μου τη δύναμη, τα χέρια μου τεντωμένα προς τα πάνω για να μην πνιγεί», δήλωσε η μητέρα στους δημοσιογράφους της La Repubblica, ενός ιταλικού ειδησεογραφικού μέσου.

«Ήταν όλα σκοτεινά. Μέσα στο νερό δεν μπορούσα να κρατήσω τα μάτια μου ανοιχτά. Ούρλιαζα για βοήθεια, αλλά το μόνο που μπορούσα να ακούσω γύρω μου ήταν οι κραυγές των άλλων».

Η εφημερίδα Corriere della Sera αναφέρει ότι το ενός έτους κοριτσάκι αγκάλιασε τον πυροσβέστη που την έσωσε από τα κύματα.

Η μικρή μεταφέρθηκε αργότερα στο νοσοκομείο μαζί με τη μητέρα της, η οποία χρειάστηκε ράμματα στο στήθος για έναν μικρό τραυματισμό.

Μιλώντας στην εφημερίδα, ο επικεφαλής του παιδιατρικού τμήματος έκτακτων περιστατικών δήλωσε ότι τόσο η μικρή όσο και η μητέρα της είναι «σε καλή κατάσταση» – προσθέτοντας ότι το νοσοκομείο διενεργεί εξετάσεις στο παιδί «μόνο για προληπτικούς λόγους».

Η μαρτυρία του καπετάνιου που διέσωσε 15 άτομα

Ο καπετάνιος ενός παρακείμενου σκάφους, που διέσωσε τα 15 άτομα, περιέγραψε τις συνθήκες υπό τις οποίες βυθίστηκε το σκάφος Bayesian το βράδυ της Κυριακής (18/08).

Ο Karsten Borner ανέφερε ότι το δικό του σκάφος χτυπήθηκε από πολύ ισχυρές ριπές ανέμου κατά τις πρώτες πρωινές ώρες, καταφέρνοντας να το σταθεροποιήσει ενώ ήταν αγκυροβολημένο χρησιμοποιώντας τη μηχανή.

Όπως είπε, ενώ το έκανε αυτό, παρατήρησε το Bayesian σε κοντινή απόσταση και ελίχθηκε για να αποφύγει τη σύγκρουση.

“Καταφέραμε να κρατήσουμε το πλοίο στη θέση του, και μετά το τέλος της καταιγίδας, παρατηρήσαμε ότι το πλοίο πίσω μας είχε εξαφανιστεί.”

Ο Borner αναφέρει ότι στη συνέχεια αυτός και ο υποπλοίαρχος είδαν μια φωτοβολίδα στο νερό και κατευθύνθηκαν προς τον καπνό και το φως, όπου εντόπισαν μια σωστική λέμβο να παρασύρεται στη θάλασσα.

Μέσα στη λέμβο βρήκαν 15 άτομα, συμπεριλαμβανομένου ενός βρέφους. Τέσσερα άτομα ήταν τραυματισμένα, τρία σοβαρά, όπως δήλωσε ο Borner στους δημοσιογράφους.

Ο Borner αναφέρει ότι επικοινώνησαν με το λιμενικό, το οποίο παρέλαβε τους διασωθέντες και τους τραυματίες.

Περιγράφοντας τις συνθήκες, ο καπετάνιος λέει ότι το σκάφος του επίσης «έγερνε», αλλά το Bayesian «έπεσε επίπεδα στο νερό και στη συνέχεια βυθίστηκε».

«Υπήρχε ένα φως και είδαμε ότι το πλοίο ήταν στο πλάι και μετά είδαμε ένα τρίγωνο. Έτσι νομίζω ότι κατέβηκε πάλι κάτω.»

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα