Γλαβίνας: “Ακόμη μία αποτυχία της κυβέρνησης η διαχείριση των πυρκαγιών”

Διαβάζεται σε 4'
Θανάσης Γλαβίνας
Θανάσης Γλαβίνας ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Για “συλλογική αποτυχία της κυβέρνησης να διαχειριστεί με επιτυχή τρόπο τις πυρκαγιές στη χώρα μας” έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Θανάσης Γλαβίνας σε συνέντευξή του.

Στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ και στη δημοσιογράφο Χριστίνα Βίδου παραχώρησε συνέντευξη ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Θανάσης Γλαβίνας. Κληθείς να σχολιάσει τον τρόπο διαχείρισης των πυρκαγιών στην Αττική, ο κ. Γλαβίνας τόνισε πως «όλοι συμφωνούμε ότι η κλιματική κρίση είναι παρούσα και θα έχουμε διαρκώς τέτοιου είδους φαινόμενα. Όμως, οφείλουμε να εξετάσουμε αν η κυβέρνηση και το επιτελικό της κράτος διαχειρίζονται αποτελεσματικά την κατάσταση προστατεύοντας τις περιουσίες, το οικοσύστημα και πάνω απ’ όλα τις ανθρώπινες ζωές. Θεωρούμε ότι τα τελευταία χρόνια, αναλύοντας και τα δεδομένα από το μέγεθος των καμένων περιοχών, υπάρχει μια συλλογική αποτυχία της κυβέρνησης να διαχειριστεί με επιτυχή τρόπο τις πυρκαγιές στη χώρα μας. Δεν μπορεί να είναι μοιρολατρία ότι θα καίγονται σπίτια και περιουσίες λίγα χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της Αθήνας».

Κατόπιν, ο Εκπρόσωπος Τύπου επέκρινε την κυβέρνηση για το γεγονός ότι «επιμένει σε μια επικοινωνιακή διαχείριση, όπως αποδεικνύει η πολύ καθυστερημένη σύσκεψη που θα γίνει αύριο με τον Πρωθυπουργό. Πρέπει να δοθούν αποζημιώσεις, ώστε να υπάρχει άμεση αποκατάσταση και να μην υπάρχει ολιγωρία όπως στην περίπτωση των καταστροφών του “Daniel” με τις πλημμύρες, για τις οποίες πολλοί άνθρωποι δεν έχουν λάβει ακόμη τις αποζημιώσεις».

Ο κ. Γλαβίνας ανέδειξε τη σημασία της πρόληψης και δήλωσε ότι «παρά την προσπάθεια που έχει γίνει, χρειάζονται και πτητικά μέσα, απαιτούνται επικαιροποιημένα σχέδια πολιτικής προστασίας, ενεργότερη συμμετοχή της δασικής υπηρεσίας, εποχικοί πυροσβέστες που θα εργάζονται και τον χειμώνα ώστε να συμβάλλουν στην πρόληψη. Κατά το γνωστό ρητό “οι φωτιές σβήνονται τον χειμώνα και όχι το καλοκαίρι”. Μεταξύ άλλων, υπήρξε πρόβλημα συντονισμού στη διαχείριση της πυρκαγιάς στη βορειοανατολική Αττική. Η κυβέρνηση πρέπει να λάβει υπόψη της όλα αυτά τα ζητήματα και να αφήσει ο πρωθυπουργός τις επικοινωνιακού χαρακτήρα φωτογραφίες με τους πυροσβέστες και τα Canadair».

Ερωτηθείς για τις πρόσφατες δηλώσεις του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Παππά, ο κ. Γλαβίνας σημείωσε ότι «τέτοιου είδους συμπεριφορές είναι απαράδεκτες και καταδικαστέες, πόσο μάλλον από ανθρώπους που έχουν πολιτικά αξιώματα και έχουν τιμηθεί από τους Έλληνες πολίτες. Αυτού του είδους το λεξιλόγιο, ιδιαίτερα κατά των σωμάτων ασφαλείας, δεν έχει θέση στο δημόσιο διάλογο και στη δημόσια σφαίρα. Τιμούμε τη δουλειά των σωμάτων ασφαλείας που εργάζονται πολύ σκληρά για να προστατεύουν την κοινωνία και τους πολίτες. Δυστυχώς, πολλές φορές γινόμαστε όλοι μάρτυρες τέτοιων συμπεριφορών στον πολιτικό βίο».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής επεσήμανε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ με τις συμπεριφορές στελεχών του δίνει άλλοθι στη Νέα Δημοκρατία να αλλάζει την πολιτική ατζέντα. Αντί να συζητάμε τις συλλογικές αποτυχίες της κυβέρνησης σε ένα πλήθος ζητημάτων, όπως είναι η ακρίβεια, η υγεία, η πολιτική προστασία, ασχολούμαστε με τον κ. Παππά και τις ιδιωτικές του συνομιλίες. Τον χρόνο που αφιερώνουμε σε τέτοιου είδους συμπεριφορές, θα μπορούσαμε να τον αξιοποιήσουμε για πολύ σημαντικότερα ζητήματα, όπως το περιστατικό που έλαβε χώρα την Παρασκευή στο νοσοκομείο της Κω. Σε ένα νησί, που το καλοκαίρι έχει 100.000 πληθυσμό, δεν υπήρχε καρδιολόγος και χρειάστηκε η μεταφορά ασθενούς με καρδιολογικό πρόβλημα στην Κρήτη».

Τέλος, ο κ. Γλαβίνας δήλωσε ότι «συνεχίζουμε να ασκούμε αντιπολίτευση με στοιχεία, θέσεις και προτάσεις. Στο πλαίσιο αυτό και η πρόταση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκη για τη διεξαγωγή προ ημερησίας συζήτησης στη Βουλή για τις πυρκαγιές, ώστε να ελεγχθεί τι δεν πήγε καλά, να δοθούν εξηγήσεις, και να συζητηθεί με ποιον τρόπο θα γίνει η χώρα μας και ο κρατικός μηχανισμός καλύτερος και πιο αποτελεσματικός στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, υιοθετώντας π.χ. και παραδείγματα άλλων χωρών».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα