Γιατί δυτικές αεροπορικές εταιρείες μειώνουν τις πτήσεις προς την Κίνα

Διαβάζεται σε 3'
Αεροπλάνο (φωτογραφία αρχείου)
Αεροπλάνο (φωτογραφία αρχείου) iStock

Οι δύο παράγοντες που ωθούν της δυτικές αεροπορικές εταιρείες να περιορίσουν σημαντικά τις πτήσεις τους προς την Κίνα.

Οι δυτικές αεροπορικές εταιρείες περιορίζουν τις πτήσεις τους προς την Κίνα, καθώς η χαμηλή ζήτηση και το υψηλό κόστος πτήσεων γύρω από τον ρωσικό εναέριο χώρο επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητά τους έναντι των τοπικών εταιρειών.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η British Airways ανακοίνωσε νωρίτερα αυτό τον μήνα την αναστολή των πτήσεων μεταξύ Λονδίνου και Πεκίνου από τον Οκτώβριο, λίγες μόνο εβδομάδες μετά την απόφαση της Virgin Atlantic να αποσύρει τη μοναδική της διαδρομή προς την Κίνα, που συνδέει το Λονδίνο με τη Σαγκάη.

Αν και η Qantas της Αυστραλίας δεν επηρεάζεται από την απαγόρευση του ρωσικού εναέριου χώρου, μείωσε επίσης τη διαδρομή Σίδνεϊ-Σαγκάη τον περασμένο μήνα, επικαλούμενη την πτώση της πληρότητας των πτήσεων.

Αλλαγή στάσης των αεροπορικών εταιρειών προς την Κίνα

Η απόσυρση αυτή σηματοδοτεί μια αλλαγή στάσης από μερικές από τις κορυφαίες αεροπορικές εταιρείες του κόσμου προς την Κίνα, εν μέσω επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας και γεωπολιτικών εντάσεων μεταξύ του Πεκίνου και των ΗΠΑ και των συμμάχων τους. Πριν από την πανδημία του κορονοϊού, η Κίνα θεωρούνταν ως μια σημαντική ευκαιρία ανάπτυξης για τις δυτικές αεροπορικές εταιρείες, οι οποίες ήλπιζαν να επωφεληθούν μεταξύ άλλων από τον αυξανόμενο αριθμό τουριστών με υψηλά εισοδήματα.

Ωστόσο, ο αριθμός των πτήσεων μειώθηκε αισθητά κατά τη διάρκεια της πανδημίας και, ενώ οι αεροπορικές εταιρείες άρχισαν να ανασυγκροτούν τα προγράμματά τους μετά το άνοιγμα των συνόρων το 2023, τους τελευταίους μήνες σημείωσαν νέα πτώση.

Το ρωσικό αεροπορικό εμπάργκο και η επιδείνωση της κατάστασης

Η κινεζική αεροπορική αγορά έχει καταστεί μια από τις πιο αργές στην ανάκαμψη από τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν λόγω της πανδημίας, με τα ταξίδια να ξεκινούν ουσιαστικά ξανά το 2023 και τη ζήτηση στις διεθνείς διαδρομές να παραμένει πολύ χαμηλότερη από το 2019. Για πολλές αεροπορικές εταιρείες, η απαγόρευση πτήσεων στον ρωσικό εναέριο χώρο είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας που καθιστά αυτές τις διαδρομές μη βιώσιμες.

Η Ρωσία το 2022 απαγόρευσε στις αμερικανικές και ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες να πετούν πάνω από το έδαφός της, αναγκάζοντάς τες να προχωρήσουν σε χρονοβόρες παρακάμψεις από τις συνηθισμένες διαδρομές τους προς την ανατολική Ασία. Αυτό αυξάνει τους λογαριασμούς καυσίμων, οι οποίοι αποτελούν από το 25% έως το 30% του κόστους λειτουργίας, προκαλώντας παράπονα από τις αεροπορικές εταιρείες ότι βρίσκονται σε μειονεκτική θέση σε σύγκριση με τις κινεζικές εταιρείες, οι οποίες εξακολουθούν να πετούν πάνω από τη Ρωσία.

“Αν μια κινεζική εταιρεία πετάει πάνω από τη Ρωσία, έχει άδικο πλεονέκτημα έναντί μας,” δήλωσε ο Μπεν Σμιθ, διευθύνων σύμβουλος της Air France-KLM.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα