Νετανιάχου: Το Ισραήλ στηρίζει την πρόταση των ΗΠΑ

Διαβάζεται σε 2'
Συνάντηση του Άντονι Μπλίνκεν με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου
Συνάντηση του Άντονι Μπλίνκεν με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου AP Photo

Μετά από μια τρίωρη συνάντηση με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, το γραφείο του Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε για πρώτη φορά ότι στηρίζει την τελευταία πρόταση των ΗΠΑ στη Ντόχα.

Μετά από μια τρίωρη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, που πραγματοποιήθηκε στην Ιερουσαλήμ τη Δευτέρα (19/08), ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου εξέδωσε δήλωση υποστηρίζοντας δημόσια την τελευταία «γεφυρωτική πρόταση» όπως την χαρακτήρισε, αυτή δηλαδή των ΗΠΑ, η οποία παρουσιάστηκε στο Ισραήλ και μεταφέρθηκε στη Χαμάς στο τέλος των συνομιλιών στη Ντόχα, την περασμένη εβδομάδα.

Η συνάντηση, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, ήταν “θετική” και “σε καλό κλίμα”.

«Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε τη δέσμευση του Ισραήλ στην τρέχουσα αμερικανική πρόταση για την απελευθέρωση των ομήρων μας, η οποία λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες ασφαλείας του Ισραήλ, στις οποίες επιμένει έντονα», ανέφερε το Γραφείο του Πρωθυπουργού σε ανακοίνωση που εκδόθηκε στα εβραϊκά και στα αγγλικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η δήλωση σηματοδοτεί την πρώτη φορά που ο Νετανιάχου υποστηρίζει δημόσια την τελευταία πρόταση των ΗΠΑ για εκεχειρία και απελευθέρωση των ομήρων.

Το Σάββατο, το Ισραήλ είχε δεχθεί με επιφύλαξη τη νέα πρόταση των ΗΠΑ. Το Γραφείο του Πρωθυπουργού είχε εκδώσει τότε μια δήλωση, αναφέροντας ότι η πρόταση «περιλαμβάνει στοιχεία που είναι αποδεκτά από το Ισραήλ».

Μεταξύ άλλων, η νέα πρόταση προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις διαφωνίες σχετικά με τη λίστα των ομήρων που θα απελευθερωθούν, τη σειρά με την οποία θα απελευθερωθούν και τη λίστα των Παλαιστίνιων κρατουμένων που θα δοθούν για κάθε όμηρο.

Από την πλευρά της, η Χαμάς απέρριψε την αμερικανική πρόταση το βράδυ της Κυριακής (18/08). Σε ανακοίνωσή της, η Χαμάς κατηγόρησε τον Νετανιάχου ότι «θέτει νέες προϋποθέσεις και απαιτήσεις» για να ματαιώσει τις συνομιλίες και να παρατείνει τον πόλεμο στη Γάζα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα