Η Γάζα διχάζει το συνέδριο των Δημοκρατικών

Διαβάζεται σε 9'
Διαδηλώσεις κατά του πολέμου στη Γάζα έξω από το συνέδριο των Δημοκρατικών στο Σικάγο
Διαδηλώσεις κατά του πολέμου στη Γάζα έξω από το συνέδριο των Δημοκρατικών στο Σικάγο AP Photo

Δεκάδες χιλιάδες αναμένεται να διαδηλώσουν έξω από το συνέδριο των Δημοκρατικών στο Σικάγο για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα. Διχασμένο παραμένει το κόμμα, πού τοποθετείται η Κάμαλα Χάρις.

Από το βράδυ της Κυριακής (18/08) που οι αντιπρόσωποι έφταναν στο Σικάγο ενόψει του Εθνικού Συνεδρίου των Δημοκρατικών, διαδηλωτές συγκεντρώνονταν κατά μήκος της λεωφόρου Μίσιγκαν, δίνοντας “ραντεβού” για την Δευτέρα έξω από το United Center όπου πραγματοποιείται το Συνέδριο, για να διαμαρτυρηθούν για τη θέση της κυβέρνησης Μπάιντεν υπέρ του Ισραήλ και του πολέμου του στη Γάζα.

Ενώ η νυν Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, προσπαθεί την τελευταία εβδομάδα να δώσει ενωτικό και πανηγυρικό τόνο για το συνέδριο το οποίο φιλοδοξεί να την στείλει και επίσημα ως υποψήφια για την προεδρία των ΗΠΑ απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ, οι ακτιβιστές διαμηνύουν ότι οι διαμαρτυρίες θα συνεχίζονται καθημερινά.

Στις διαμαρτυρίες για τον πόλεμο στη Γάζα πρωτοστατούν μέλη των Δημοκρατικών από την αριστερή πτέρυγα του κόμματος, που “απειλούν” να διαταράξουν το μήνυμα ενότητας που θέλει να κυριαρχήσει η Χάρις.

Από τη στιγμή που οι Δημοκρατικοί επέλεξαν το Σικάγο ως τόπο διεξαγωγής του συνεδρίου τους, ήταν δεδομένο ότι οι διαδηλωτές θα εμφανίζονταν σε μεγάλους αριθμούς, σημειώνουν οι New York Times. Η πόλη έχει μακρά παράδοση αριστερής, ακτιβίστικης δράσης και τα συνέδρια των Δημοκρατικών τείνουν να προσελκύουν διαδηλώσεις.

Χιλιάδες διαδηλωτές αναμένεται να συγκεντρωθούν κοντά στον χώρο του συνεδρίου για να δείξουν την αντίθεσή τους στις πολιτικές του Προέδρου Μπάιντεν σχετικά με το Ισραήλ και τη Γάζα, πολιτικές από τις οποίες η Χάρις, ως αντιπρόεδρός του, δεν έχει παρεκκλίνει.

Παράλληλα, θα οργανωθούν εκδηλώσεις από φιλοϊσραηλινές ομάδες, συμπεριλαμβανομένου ενός «τετραγώνου ομήρων» για να επιστήσουν την προσοχή στη δυσχερή κατάσταση αυτών που παραμένουν όμηροι της Χαμάς. Συγγενείς ομήρων αναμένεται επίσης να παρευρεθούν στο συνέδριο.

Δεκάδες χιλιάδες αναμένεται να διαδηλώσουν σήμερα για τον πόλεμο στη Γάζα

Μια πορεία 1,6 και πλέον χιλιομέτρων, την οποία οργανώνει η οργάνωση March on the DNC αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε ένα πάρκο έξω από το στάδιο όπου θα διεξαχθεί το συνέδριο, ώρες προτού ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν απευθυνθεί στους συνέδρους.

Οι διοργανωτές συνεχίζουν σήμερα τις διαπραγματεύσεις με τις αρχές με στόχο να επεκτείνουν τη διαδρομή που θα ακολουθήσει η πορεία, προκειμένου όλοι οι διαδηλωτές να έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν, δήλωσε ο Χάτεμ Αμπουντάγιε, ένας εκπρόσωπος Τύπου της Πορείας, η οποία διεξάγεται με τη στήριξη περισσότερων από 200 οργανώσεων.

Την προηγούμενη εβδομάδα οι διοργανωτές είπαν στο Reuters ότι πολλοί άνθρωποι αναμένεται να έρθουν από παλαιστινιακές και αραβικές κοινότητες στο Ιλινόι και γειτονικές πολιτείες. Ο συνασπισμός περιλαμβάνει επίσης οργανώσεις που προασπίζονται διάφορους σκοπούς, μεταξύ άλλων τα αναπαραγωγικά δικαιώματα και τη φυλετική δικαιοσύνη.

Ο Αμπουντάγιε λέει πως αναμένει δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές στην εκδήλωση στις 21.00 ώρα Ελλάδας. Η οργάνωση θα εγγυηθεί την ασφάλεια της κινητοποίησης και δεν αναμένει πως θα σημειωθούν επεισόδια από τους διαδηλωτές. Iσχυρές αστυνομικές δυνάμεις και άνδρες της Μυστικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ θα έχουν αναπτυχθεί περιμετρικά της πορείας.

Οι διαδηλωτές καλούν την αστυνομία να μην παραβιάσει το δικαίωμά τους στην ελευθερία του λόγου και να πραγματοποιήσουν κανονικά την διαμαρτυρία τους, όπως επισήμανε ο ίδιος. «Αυτή είναι η μοναδική ευθύνη τους. Δεν τους χρειαζόμαστε να μας κρατήσουν ασφαλείς. Δεν τους χρειαζόμαστε να μας προστατεύσουν, απλά να μην καταπατήσουν τα δικαιώματά μας», είπε σήμερα το πρωί ο Αμπουντάγιε.

Μια ακόμη μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη, την ημέρα που η Κάμαλα Χάρις αναμένεται να αποδεχθεί το χρίσμα.

Εδώ και μήνες υποστηρικτές των Παλαιστινίων διαμαρτύρονται για τη στρατιωτική και οικονομική στήριξη της διοίκησης Μπάιντεν προς το Ισραήλ κατά τη διάρκεια του πολέμου του εναντίον της Χαμάς, κατά τον οποίο έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 40.000 Παλαιστίνιοι στη Γάζα.

«Οι Δημοκρατικοί βρίσκονται στην εξουσία», δήλωσε σήμερα ο Αμπουντάγιε. «Είναι ο πόλεμός τους. Αυτοί είναι υπεύθυνοι για αυτόν, είναι συνεργοί και αυτοί μπορούν να τον σταματήσουν».

Η στάση της Χάρις γύρω από τον πόλεμο στη Γάζα και ο αντίκτυπος στο συνέδριο

Αυτό που παραμένει ασαφές είναι πώς η εκστρατεία της Κάμαλα Χάρις και το Δημοκρατικό Κόμμα θα αντιμετωπίσουν την πολιτική τους προς το Ισραήλ και τα όσα φριχτά διαδραματίζονται στον πόλεμο στη Γάζα.

Η Χάρις δεν έχει παρουσιάσει σαφή πολιτική για τoν πόλεμο στη Γάζα και το Ισραήλ, όπως επισημαίνει το BBC. Ωστόσο, έχει καλέσει για εκεχειρία και για σεβαστή μεταχείριση των διαδηλωτών στις συγκεντρώσεις της.

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ είχε κερδίσει κάποια υποστήριξη από τους διαδηλωτές για τον πόλεμο στη Γάζα, καθώς ήταν από τα πρώτα μέλη της κυβέρνησης Μπάιντεν που κάλεσαν για εκεχειρία και εξέφρασαν μια πιο έντονη άποψη για το Ισραήλ και τον πρωθυπουργό της χώρας, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ωστόσο, πολλοί διαδηλωτές δήλωσαν ότι η περίοδος χάριτος έχει τελειώσει και αναμένουν να δουν μια πολιτική θέση που θα είναι εφαρμόσιμη.

Πρόσφατα δήλωσε επίσης ότι «πάρα πολλοί» άμαχοι έχουν σκοτωθεί, αλλά δεν υποστήριξε την επιβολή εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ, όπως έχουν ζητήσει ορισμένοι από την αριστερή πτέρυγα των Δημοκρατικών.

Η αντίθεση στον τρόπο που η κυβέρνηση Μπάιντεν χειρίζεται τη σύγκρουση οδήγησε περισσότερους από 750.000 ανθρώπους να ψηφίσουν «αναποφάσιστοι» – αντί να υποστηρίξουν κάποιο συγκεκριμένο υποψήφιο – κατά τη διάρκεια των προκριματικών εκλογών των Δημοκρατικών νωρίτερα φέτος.

Αν και η ένταση αυτής της αντίδρασης έχει μειωθεί ελαφρώς, η παρουσία αυτής της ψήφου σε κρίσιμες πολιτείες όπως το Μίσιγκαν θα γίνει αισθητή στο συνέδριο.

Μόλις 36 αντιπρόσωποι θα εκπροσωπήσουν την ψήφο των «αναποφάσιστων», και θα είναι πολύ λιγότεροι από τους περισσότερους από 4.500 που υποστηρίζουν την κυρία Χάρις. Ωστόσο, εκπροσωπούν εκατοντάδες χιλιάδες δυσαρεστημένους ψηφοφόρους.

Σε συνεντεύξεις τους, οι αντιπρόσωποι ανέφεραν ότι σκοπεύουν να περάσουν το συνέδριο πιέζοντας την εκστρατεία της Χάρις και το κόμμα τους να δράσουν πιο αποφασιστικά για τη Γάζα.

«Ξέρουμε ότι αυτό δεν είναι μια μικρή προσπάθεια. Προκαλούμε μια παγιωμένη πολιτική των ΗΠΑ των τελευταίων 40 ετών, και αυτό δεν θα αλλάξει από τη μία μέρα στην άλλη», δήλωσε ο Samuel Doten, οργανωτής των Δημοκρατικών και αντιπρόσωπος «αναποφάσιστων».

Αρκετοί από τους αντιπροσώπους δήλωσαν ότι ελπίζουν να πείσουν άλλους Δημοκρατικούς να υπογράψουν μια επιστολή που ζητά από την Χάρις και το κόμμα να υποστηρίξουν μια εκεχειρία και ένα εμπάργκο όπλων κατά του Ισραήλ.

Τόνισαν ότι δεν προσπαθούν να υπονομεύσουν το συνέδριο ή τις εκλογές, αλλά να πιέσουν το κόμμα να υιοθετήσει μια πολιτική που είναι δημοφιλής μεταξύ των ψηφοφόρων των Δημοκρατικών.

«Υπάρχουν χιλιάδες ψηφοφόροι σε όλη την Αμερική που ψήφισαν “αναποφάσιστοι”, οπότε αισθανόμαστε μια τεράστια ευθύνη να παρουσιάσουμε τις επιθυμίες τους και να διασφαλίσουμε ότι οι φωνές τους θα ακουστούν και θα ενισχυθούν σε αυτό το κόμμα», δήλωσε η Adrita Rahman, η οποία θα παραστεί για πρώτη φορά στο συνέδριο των Δημοκρατικών ως αντιπρόσωπος «αναποφάσιστων».

Η κινητοποίηση της αστυνομίας και τα γεγονότα του συνεδρίου το 1968

Όμως, καθώς ο πόλεμος στη Γάζα άφησε δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και διχάζει το Δημοκρατικό Κόμμα, οι προσδοκίες για μαζικές διαδηλώσεις αυξήθηκαν, όπως και οι αναμνήσεις από διαμαρτυρίες που εξελίχθηκαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία του Σικάγο έξω από το συνέδριο του κόμματος το 1968.

Το συνέδριο εκείνο έλαβε χώρα σε μια εποχή έντονων κοινωνικών και πολιτικών εντάσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες, εν μέσω του πολέμου του Βιετνάμ, του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα και της δολοφονίας του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και του Ρόμπερτ Κένεντι.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Σικάγο για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στον πόλεμο του Βιετνάμ και στις πολιτικές του προέδρου Λίντον Τζόνσον και του Δημοκρατικού Κόμματος. Η αστυνομία του Σικάγο, υπό τη διοίκηση του δήμαρχου Richard J. Daley, αντιμετώπισε τους διαδηλωτές με βία, χρησιμοποιώντας γκλομπ και δακρυγόνα. Οι συγκρούσεις κορυφώθηκαν στις 28 Αυγούστου 1968, όταν η αστυνομία επιτέθηκε σε διαδηλωτές στο Grant Park και στη συνέχεια στους δρόμους γύρω από το συνέδριο. Οι σκηνές βίας μεταδόθηκαν ζωντανά στην τηλεόραση, προκαλώντας σοκ και οργή σε ολόκληρη τη χώρα. Οι εικόνες της αστυνομικής βίας εναντίον των διαδηλωτών ζημίωσαν σοβαρά τη δημόσια εικόνα του Δημοκρατικού Κόμματος.

Οι συγκρούσεις του 1968 παραμένουν σημείο αναφοράς στην πολιτική ιστορία των ΗΠΑ και αποτελούν παράδειγμα των κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι πολιτικές διαμαρτυρίες όταν καταστέλλονται βάναυσα από τις αρχές, κάτι που θα ήθελε σε κάθε περίπτωση να αποφύγει η Κάμαλα Χάρις.

Οι δημοτικές αρχές έχουν διαφωνήσει τις τελευταίες ημέρες με τις ομάδες που διοργανώνουν τις διαδηλώσεις σχετικά με τις λεπτομέρειες, όπως το μήκος της διαδρομής της πορείας και το αν θα επιτραπεί η χρήση συστήματος ήχου. Παρ’ όλα αυτά, η πόλη, η οποία εδώ και καιρό διοικείται και κυριαρχείται από τους Δημοκρατικούς, έχει προσπαθήσει να δείξει ότι είναι ανοιχτή προς τις διαδηλώσεις και εμπιστοσύνη ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά.

Από την άλλη βέβαια, υπάρχουν προετοιμασίες και για την περίπτωση που η κατάσταση ξεφύγει του ελέγχου, με την αστυνομία να προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο μαζικών συλλήψεων. Το Πρωτοδικείο της Κομητείας Κουκ ανακοίνωσε επίσης σχέδια για το άνοιγμα μιας επιπλέον δικαστικής εγκατάστασης, η οποία θα είναι διαθέσιμη μέχρι τα μεσάνυχτα για τη διεκπεραίωση συλλήψεων που σχετίζονται γενικώς με το συνέδριο, με ορισμένους δικαστές να ελευθερώνουν το πρόγραμμά τους για να μπορούν να βοηθήσουν.

Οι αξιωματούχοι της Μυστικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ, οι οποίοι θα έχουν τον έλεγχο του United Center και της ενισχυμένης ζώνης ασφαλείας γύρω από την αρένα, δήλωσαν ότι συνεργάστηκαν με περισσότερες από δώδεκα άλλες υπηρεσίες για να αναπτύξουν σχέδια ασφαλείας που καλύπτουν τα πάντα, από τον εναέριο χώρο πάνω από το United Center μέχρι την κυκλοφορία έξω από αυτό.

Η Αστυνομία του Σικάγο θα είναι υπεύθυνη για τις διαδηλώσεις εκτός της ζώνης ασφαλείας και δήλωσε ότι είναι έτοιμη. Οι επικεφαλής φαίνεται πως έχουν κουραστεί να ακούνε αναφορές στο 1968, επισημαίνοντας το πιο ήσυχο συνέδριο των Δημοκρατικών που φιλοξενήθηκε στο Σικάγο ήταν το 1996.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα