Το αδιέξοδο στα κομματικά ΜΜΕ στην Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ

Διαβάζεται σε 3'
Το αδιέξοδο στα κομματικά ΜΜΕ στην Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ
INTIME

Την Πέμπτη η επίμαχη συνεδρίαση του οργάνου. Σε κινητοποιήσεις προσανατολίζονται οι εργαζόμενοι.

Το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί τον τελευταίο χρόνο στα κομματικά ΜΜΕ («Αυγή», «Στο Κόκκινο») θα απασχολήσει την Πέμπτη την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεδριάζει με αυτό ως αποκλειστικό αντικείμενο. Την ίδια στιγμή, οι (απλήρωτοι επί μήνες) εργαζόμενοι εντείνουν τις πιέσεις τους.

Το οικονομικό διέξοδο

Σύμφωνα με την εικόνα που καταγράφεται για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης του ΣΥΡΙΖΑ, η τακτική που ακολουθήθηκε επί έναν χρόνο από την ηγεσία του κόμματος που προέκυψε τον περασμένο Σεπτέμβριο έχει οδηγήσει σε πλήρες οικονομικό αδιέξοδο.

Θυμίζουμε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης, μετά την εκλογή του, στις επαφές που είχε με τους εργαζόμενους στην Αυγή και στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο» είχε υποσχεθεί οικονομική ανάπτυξη των μέσων. Επίσης, όχι απλά τη διατήρηση αλλά την ανάπτυξή τους.

Έναν χρόνο αργότερα, παρότι έχει ανασταλεί η έκδοση του ημερήσιου φύλου της «Αυγής», η κατάσταση έχει δρομολογηθεί στην …ακριβώς αντίθεση κατεύθυνση. Στους εργαζόμενους της Αυγής οφείλονται συνολικά αποδοχές 11,5 μηνών! Αυτές αναλύονται στην εξόφληση του μηνός Ιουλίου, στην καταβολή το επιδόματος αδείας αλλά και σε 10 μισθούς που οφείλονται από το παρελθόν.

Στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» οφείλεται ο μισθός του Ιουλίου (και οσονούπω του Αυγούστου) καθώς και το επίδομα αδείας. Αυτά ενώ ήδη έχουν ήδη απολυθεί δημοσιογράφοι ενώ η γενική συνέλευση των εργαζομένων στον σταθμό έχει καταγγείλει την συμπεριφορά της διοίκησής του.

Να σημειωθεί ότι για το μέλλον των δύο μέσων και την καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους και το συνδικαλιστικό τους όργανα (ΕΣΗΕΑ, ΕΠΗΕΑ, ΕΤΕΡ κ.λ.π) δεν έχει υπάρξει καμία ενημέρωση.

Η πρακτική αυτή έχει προκαλέσει – μεταξύ άλλων – την αντίδραση της ΕΣΗΕΑ που σε ανακοίνωσή της έχει επισημάνει ότι η στάση αυτή «αντιβαίνει στους όρους καλόπιστου διαλόγου όπως ορίζονται από τη νομοθεσία αλλά και από την πολιτική και ηθική στάση που αρμόζει σε ένα κόμμα το οποίο θέτει ως θέση αρχής την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων»

Απόρριψη

Ενδεικτική του αδιεξόδου είναι και η πληροφορία σύμφωνα με την οποία απορρίφθηκε από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ πρόταση που κατατέθηκε από διοικητικά στελέχη των κομματικών ΜΜΕ. Αυτή προέβλεπε τον δανεισμό προκειμένου να ανευρεθούν κονδύλια που θα χρηματοδοτούσαν αποζημιώσεις και πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου.

Όπως φαίνεται, το ζήτημα των ΜΜΕ χειρίζεται πλέον κατ’ αποκλειστικότητα το γραφείου του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη.

Η συνεδρίαση

Στο «φόντο» αυτό θα συνεδριάσει για το ζήτημα αυτό την Πέμπτη στη 1 το μεσημέρι με αντικείμενο την ανεύρεση ενός  «σχεδίου βιωσιμότητας». Θυμίζουμε ότι το θέμα απασχόλησε και την τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας τον Ιούλιο.

Εκεί προτάθηκε από την πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη η περικοπή κατά 45% της χρηματοδότησης των ΜΜΕ από τα κονδύλια της κρατικής επιχορήγησης. Πράγμα που -αντικειμενικά- προϊδεάζει είτε για σημαντικές περικοπές προσωπικού είτε για περιορισμό των μιντιακών δραστηριοτήτων του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι εργαζόμενοι

Οι εργαζόμενοι, από την πλευρά τους, προσανατολίζονται στη διενέργεια απεργιακής κινητοποίησης για την Πέμπτη και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Να σημειωθεί πως από την πλευρά των εργαζομένων επισημαίνεται ότι η οποιαδήποτε συζήτηση με τον κύριο μέτοχο της Αυγής και του Ρ/Σ «Στο Κόκκινο» προϋποθέτει την καταβολή των δεδουλευμένων.

Πρόκειται άλλωστε για πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ ( και συνολικά των κομμάτων της αριστεράς) σε ανάλογες περιπτώσεις συνδικαλιστικής διαπραγμάτευσης, αφού το αντίθετο συνιστά εργοδοτικό εκβιασμό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα