Speed dating - Αρκούν 6 λεπτά για να βρεις το ιδανικό ταίρι; istockphoto

ΑΡΚΟΥΝ 6 ΛΕΠΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΕΙΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟ; Η ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ

Τι συμβαίνει στον κόσμο του Speed Dating; Τα θετικά, τα αρνητικά και μια μαρτυρία στο NEWS 24/7.

Στη σύγχρονη εποχή, οι παραδοσιακές μέθοδοι φλερτ έχουν προσαρμοστεί για να ανταποκρίνονται στους ολοένα και ταχύτερους ρυθμούς της καθημερινότητας.

Το Speed Dating αποτελεί για τους περισσότερους μία σχετικά άγνωστη προσέγγιση, η οποία έχει αποκτήσει δημοτικότητα κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο δεκαετιών.

Το φαινόμενο αυτό, που συνδυάζει ταχύτητα και μαζικές συναντήσεις με σκοπό τη σύντομη αξιολόγηση των υποψηφίων συντρόφων, έχει επηρεάσει τη διαδικασία αναζήτησης σχέσεων αρκετών ανθρώπων, προσφέροντας μια νέα προοπτική στο κοινωνικό και ερωτικό τοπίο.

Σε αυτό το κείμενο, θα σταθούμε στο πώς λειτουργεί το Speed Dating, ενώ λίγο πιο κάτω, η Αλεξάνδρα, η οποία συμμετέχει τακτικά σε speed dates, μοιράζεται τις σκέψεις της γύρω από αυτόν τον ανεξερεύνητο κόσμο του φλερτ.

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ SPEED DATING

Η ιστορία του Speed Dating

Το Speed Dating εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1990, όταν ο Yaacov Deyo, στη Νότια Καλιφόρνια, δημιούργησε ένα σύστημα που θα επέτρεπε σε ανθρώπους να γνωριστούν γρήγορα σε ένα οργανωμένο και ελεγχόμενο περιβάλλον.

Η ιδέα βασίστηκε στην ανάγκη για μια αποτελεσματική μέθοδο γνωριμίας, κυρίως για άτομα που ήθελαν να βρουν σύντροφο γρήγορα, εν μέσω της αυξανόμενης πολυπλοκότητας της σύγχρονης ζωής.

Η αρχική επιτυχία του Speed Dating στις Ηνωμένες Πολιτείες επεκτάθηκε γρήγορα σε άλλες χώρες και πολιτισμούς, με τη μορφή που σήμερα γνωρίζουμε, όπου οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν πολλούς ανθρώπους σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Πώς λειτουργεί το Speed Dating

Το Speed Dating συνήθως οργανώνεται σε ειδικές εκδηλώσεις ή σεμινάρια, όπου οι συμμετέχοντες συναντούν ατομικά άλλα άτομα, σε ραντεβού διάρκειας 5-10 λεπτά λεπτών. Σε κάποιες εκδηλώσεις, το πλαίσιο αυτό είναι αρκετά αυστηρό και το κάθε ραντεβού διαρκεί 6 λεπτά.

Αυτές οι συναντήσεις διαρκούν αρκετά ώστε να γίνει μια γρήγορη γνωριμία, αξιολογώντας τα βασικά χαρακτηριστικά του ατόμου και το ενδεχόμενο για μια μελλοντική συνάντηση. Στο τέλος της εκδήλωσης, οι συμμετέχοντες συμπληρώνουν μια φόρμα με τα ονόματα των ατόμων με τα οποία θα ήθελαν να συνεχίσουν την επικοινωνία.

Αυτή η διαδικασία επιτρέπει στους συμμετέχοντες να γνωρίσουν πολλούς υποψήφιους συντρόφους μέσα σε μια βραδιά, μειώνοντας τον χρόνο που απαιτείται για να βρουν κάποιον με τον οποίο ταιριάζουν.

Οφέλη και περιορισμοί

Τα οφέλη του Speed Dating είναι τα εξής: Πρώτον, προσφέρει στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να συναντήσουν πολλούς ανθρώπους σε σύντομο χρονικό διάστημα, κάτι που μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε μεγάλες πόλεις όπου οι ευκαιρίες για κοινωνικές επαφές και γνωριμίες είναι περιορισμένες. Δεύτερον, η δομημένη φύση της διαδικασίας μειώνει το άγχος που σχετίζεται με τη γνωριμία νέων ατόμων, παρέχοντας ένα οργανωμένο πλαίσιο για κοινωνικές αλληλεπιδράσεις.

Ωστόσο, υπάρχουν και περιορισμοί: Η γρήγορη φύση των συναντήσεων μπορεί να μην επιτρέπει αρκετό χρόνο για πραγματική γνωριμία και κατανόηση του ατόμου σε βάθος. Επιπλέον, η πίεση του χρόνου μπορεί να οδηγήσει σε επιφανειακές εντυπώσεις, που ενδέχεται να μην αντικατοπτρίζουν πλήρως την προσωπικότητα των συμμετεχόντων.

Η κουλτούρα του Speed Dating δεν έρχεται χωρίς αντιφάσεις. Ενώ πολλοί άνθρωποι το βλέπουν ως μια μοντέρνα και αποτελεσματική μέθοδο γνωριμιών, άλλοι το θεωρούν επιφανειακό, παλιομοδίτικο και περιοριστικό. Ορισμένοι επικριτές επισημαίνουν ότι η σύντομη διάρκεια των συναντήσεων δεν επιτρέπει τη βαθιά επικοινωνία και την ανάπτυξη αληθινών σχέσεων. Επίσης, η κοινωνική πίεση να βρει κανείς “ταίρι” σε περιορισμένο χρόνο μπορεί να εντείνει την αίσθηση απογοήτευσης ή αποτυχίας.

Για να ξεπεραστούν αυτά τα προβλήματα, ορισμένες εκδηλώσεις Speed Dating έχουν ενσωματώσει νέες στρατηγικές, όπως η αύξηση του χρόνου συνάντησης ή η προσφορά θεματικών εκδηλώσεων που εστιάζουν σε συγκεκριμένα ενδιαφέροντα ή δραστηριότητες.

Με την πρόοδο της τεχνολογίας και την ανάπτυξη των κοινωνικών μέσων δικτύωσης, το Speed Dating συνεχίζει να εξελίσσεται. Η ενσωμάτωσή του σε ψηφιακές πλατφόρμες και εφαρμογές έχει προσφέρει νέες δυνατότητες για εικονικές εκδηλώσεις, επιτρέποντας στους ανθρώπους να συμμετέχουν από το σπίτι τους. Το μέλλον του Speed Dating μπορεί να περιλαμβάνει ακόμη περισσότερη εξατομίκευση και καινοτομία, με τη χρήση προηγμένων αλγορίθμων και τεχνητής νοημοσύνης για την καλύτερη αντιστοίχιση συμμετεχόντων, καθώς και την εξέλιξη νέων μεθόδων για τη βελτίωση της συνολικής εμπειρίας.

Τι δείχνουν οι έρευνες

Μια μελέτη του 2005 στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια για το Speed Dating έδειξε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι έκαναν τις επιλογές τους μέσα στα πρώτα τρία δευτερόλεπτα της συνάντησης με το υποψήφιο ταίρι. Επιπλέον, ζητήματα όπως η θρησκεία, οι προηγούμενοι γάμοι και οι συνήθειες όπως το ποτό και το κάπνισμα, έπαιξαν πολύ μικρότερο ρόλο από τον αναμενόμενο.

Μια πρόσφατη μελέτη για τις συνήθειες στα γρήγορα ραντεβού κατέληξε στο συμπέρασμα ότι εάν άνδρες και γυναίκες συμμετέχουν σε μια βραδιά με 22 ξεχωριστά ραντεβού, οι άνδρες θα ήθελαν να ξαναδούν περίπου πέντε γυναίκες, ενώ οι γυναίκες θα επέλεγαν να ξαναδούν μόνο δύο, κατά μέσο όρο. Αυτό σημαίνει ότι για κάθε πρόταση που κάνει μια γυναίκα, έχει περίπου 50-50 πιθανότητες να θέλει και ο άνδρας να τη συναντήσει ξανά. Αντίθετα, για κάθε πρόταση που κάνει ένας άνδρας, έχει μόνο μία στις πέντε πιθανότητες να είναι αμοιβαία η επιθυμία για νέα συνάντηση. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την οικονομολόγο Michele Belot από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και τον συνάδελφό της, Marco Francesconi από το Πανεπιστήμιο του Έσσεξ, οι οποίοι συνέλεξαν δεδομένα από 84 εκδηλώσεις γρήγορων ραντεβού με τη συμμετοχή 3.600 ατόμων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σε μια μελέτη του 2012, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ενεργοποίηση συγκεκριμένων περιοχών του εγκεφάλου κατά την προβολή εικόνων από άτομα του αντίθετου φύλου σε speed dating μπορούσε να προβλέψει αν ένας συμμετέχων θα επιδιώξει ή θα απορρίψει τα άτομα αυτά. Άνδρες και γυναίκες έπαιρναν αποφάσεις με παρόμοιο τρόπο, ενσωματώνοντας την φυσική έλξη και την συμπάθεια των ατόμων στην αξιολόγησή τους.

ΜΙΑ ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΣΤΟ NEWS 24/7

Για την Αλεξάνδρα, 32χρονη ιδιωτική υπάλληλο από την Αθήνα, το Speed Dating έχει γίνει ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής της, ως ένα εργαλείο αναζήτησης συντρόφου.

H ίδια, μιλώντας στο NEWS 24/7, θέλησε να μοιραστεί τη δική της εμπειρία γρήγορων ραντεβού, εξηγώντας πώς το Speed Dating έχει επηρεάσει την αντίληψή της για το φλερτ και τις σχέσεις.

Η πρώτη επαφή με το Speed Dating

“Η πρώτη μου επαφή με το Speed Dating συνέβη πριν από περίπου ενάμιση χρόνο”, λέει η Αλεξάνδρα. “Εκείνη την περίοδο, ήμουν πολύ απογοητευμένη με τις παραδοσιακές μεθόδους γνωριμιών. Οι γνωριμίες μέσω κοινών φίλων ή τα ραντεβού μέσω dating app μου φαινόντουσαν εντελώς αναποτελεσματικά και συνήθως απλώς χαλούσα τον χρόνο μου, βγαίνοντας με άνδρες που δεν ήξεραν τι ήθελαν. Οπότε, όταν μου πετάχτηκε τυχαία μια αγγελία για Speed Dating, σκέφτηκα, ‘Γιατί όχι; Μπορεί να είναι κάτι διαφορετικό.’”

Η Αλεξάνδρα θυμάται ότι είχε κάποιες επιφυλάξεις πριν δοκιμάσει την τύχη της με το Speed Dating.

“Η ιδέα του να μιλήσω με δεκάδες ανθρώπους μέσα σε λίγες ώρες και να κρίνω αν έχουμε κάτι κοινό σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, μου φαινόταν κάπως παράξενο και αμήχανο. Ήμουν σίγουρη ότι θα ήταν δύσκολο να κάνω σωστή εκτίμηση μέσα σε 5-6 λεπτά. Βασικά, για να είμαι απολύτως ειλικρινής, θεωρούσα ότι θα είναι… ναυάγιο το όλο σκηνικό”.

Η εμπειρία της πρώτης εκδήλωσης

Η πρώτη εκδήλωση Speed Dating που συμμετείχε η Αλεξάνδρα πραγματοποιήθηκε σε έναν χώρο στο κέντρο της Αθήνας.

“Η ατμόσφαιρα ήταν πολύ ευχάριστη και χαλαρή. Οι διοργανωτές είχαν φτιάξει έναν όμορφο χώρο και φαινόταν ότι είχαν φροντίσει για κάθε λεπτομέρεια. Η μουσική ήταν απαλή και ο χώρος ήταν πολύ φιλόξενος. Αυτό βοήθησε πολύ με την αμηχανία και το άγχος που είχα ως πρωτάρα”.

“Εκείνη τη βραδιά, είχα την ευκαιρία να γνωρίσω αρκετούς άνδρες. Κάθε συνομιλία διαρκούσε 6 λεπτά, και αυτή ήταν και η πρόκληση, αλλά και το ενδιαφέρον της διαδικασίας. Στην αρχή, η σύντομη διάρκεια των συνομιλιών με έκαναν να νιώθω αρκετή πίεση, αλλά πολύ σύντομα συνειδητοποίησα ότι αυτό ήταν μέρος του παιχνιδιού. Και είχε και κάτι σέξι. Ξέρεις, το να λες μέσα σου πως έχεις λίγα λεπτά για να κάνεις τον άλλον να θέλει να σε ξαναδεί, να θέλει να σε φιλήσει, να θέλει να κάνετε σεξ”.

“Επικεντρώθηκα στο να είμαι ο εαυτός μου και να προσεγγίζω κάθε άτομο με θετική διάθεση, να μην κρίνω από την πρώτη κουβέντα, ούτε βέβαια και από την εμφάνιση. Αυτό που μου άρεσε περισσότερο ήταν το γεγονός ότι συνάντησα διαφορετικούς ανθρώπους”, λέει στη συνέχεια η Αλεξάνδρα. “Είχα την ευκαιρία να μιλήσω με ανθρώπους από διαφορετικούς κλάδους, με πολλά ενδιαφέροντα, από εντελώς διαφορετικά κοινωνικά και οικονομικά backgrounds. Το Speed Dating με βοήθησε να καταλάβω πως εκεί έξω υπάρχουν πολλές διαφορετικές προσεγγίσεις στη ζωή και στο φλερτ”.

Οι προβληματισμοί

Ωστόσο, όπως λέει η Αλεξάνδρα, δεν είναι πάντα όλα τέλεια.

“Η μεγαλύτερη δυσκολία είναι ο περιορισμένος χρόνος που έχω για να συνδεθώ με κάποιον. Μπορεί να νιώθεις ότι δεν έχεις την ευκαιρία να κατανοήσεις τον άλλον σε βάθος. Υπάρχουν στιγμές που η συνομιλία δεν κυλά φυσικά και είναι δύσκολο να κάνεις μια αξιολόγηση με βάση μόνο έξι λεπτά. Επίσης, μπορεί να τύχει να συναντήσεις έναν άνθρωπο που ιδεολογικά να μην ταιριάζετε καθόλου. Πράγμα που σημαίνει ότι μετράς από μέσα σου να περάσει ο χρόνος για να μην τον ξαναδείς ποτέ. Μου έχει τύχει και δεν ήταν ό,τι καλύτερο”.

“Μια από τις σημαντικές αναθεωρήσεις που έκανα μέσω του Speed Dating είναι ότι η ποιότητα των πρώτων εντυπώσεων είναι πολύ σημαντική”, λέει η Αλεξάνδρα. “Μερικές φορές, μια γρήγορη σύνδεση με κάποιον μπορεί να δώσει μια καλή αίσθηση για το αν υπάρχει χημεία. Έχω συνειδητοποιήσει ότι είναι σημαντικό να είσαι ανοιχτός και να μην κρίνεις από την πρώτη εντύπωση.”

Το θετικό πρόσημο

Η Αλεξάνδρα μοιράζεται επίσης πώς η εμπειρία αυτή έχει επηρεάσει την προσωπική της ανάπτυξη.

“Με έχει βοηθήσει να γίνω πιο ευέλικτη και πιο ανοιχτή σε νέες εμπειρίες. Επίσης, με έχει κάνει να συνειδητοποιήσω τι ακριβώς ψάχνω σε μια σχέση. Αν και δεν έχω βρει ακόμα τον ιδανικό σύντροφο, έχω μάθει πολλά για τον εαυτό μου και τις προτιμήσεις μου. Επιπλέον, έχω γίνει πιο κοινωνική και λιγότερο ντροπαλή”.

“Η διαδικασία αυτή δεν αφορά μόνο τη διαδικασία του να βρεις σύντροφο. Αποτελεί και ένα εργαλείο για να γνωρίσεις νέους ανθρώπους και να επεκτείνεις τον κοινωνικό σου κύκλο. Πολλές φορές, έχεις την ευκαιρία να συναντήσεις ενδιαφέροντες ανθρώπους και να καταλήξετε να κάνετε και παρέα, αν δεν κάτσει το ερωτικό“.

Κλείνοντας, η Αλεξάνδρα υποστηρίζει ότι το Speed Dating έχει γίνει πλέον μέρος της ζωής της, αφού, όπως παραδέχεται, συνηθίζει να πηγαίνει σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις μία με δύο φορές τον μήνα.

“Αν και η διαδικασία δεν είναι πάντα τέλεια και έχει τα δικά της προβλήματα, όπως όλα τα τυφλά ραντεβού, μου έχει προσφέρει όμορφες εμπειρίες και έχει επηρεάσει τη ζωή μου με έναν τρόπο που δεν περίμενα. Προσωπικά, δεν μετανιώνω που το δοκίμασα. Μόνο καλά μου έχει δώσει, παρόλο που δεν έχω βρει ακόμη κάποιον που να με κάνει να τον ερωτευτώ. Αν είστε ανοιχτοί σε νέες προσεγγίσεις, το speed dating είναι ό,τι πρέπει για να γνωρίσετε κόσμο. Κι αν κάποιοι σας υποτιμήσουν για αυτή την επιλογή, πραγματικά μην δίνετε σημασία, μην νιώθετε ντροπή, μην αισθάνεστε ότι κάνετε κάτι που μπορεί να θεωρηθεί pathetic ή κίνηση απελπισίας. Αντιθέτως, προσκαλέστε τους κι εκείνους να το δοκιμάσουν. Το έχω κάνει με φίλη που με κορόιδευε που πάω σε speed dates και τελικά ήρθε μαζί μου και βρήκε και αγόρι, με το οποίο τα πάνε πολύ καλά μάλιστα…”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα