Ινδία: Σύσταση εθνικής ομάδας δράσης για την ασφάλεια των γιατρών

Διαβάζεται σε 3'
Ινδία: Σύσταση εθνικής ομάδας δράσης για την ασφάλεια των γιατρών
Διαδήλωση γιατρών στην Ινδία AP Photo

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας αποφάσισε τη σύσταση εθνικής ομάδας δράσης, αποτελούμενη από γιατρούς, για την ασφάλεια στον χώρο εργασίας τους.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας ζήτησε σήμερα να συσταθεί εθνική ομάδα δράσης αποτελούμενη από γιατρούς, η οποία θα αναλάβει να υποβάλει προτάσεις για την ασφάλεια στον χώρο εργασίας τους, μερικές ημέρες μετά τον βιασμό και τον φόνο 31χρονης ειδικευόμενης γιατρού στο νοσοκομείο όπου εργαζόταν.

Γιατροί σε ολόκληρη την Ινδία συμμετέχουν σε κινητοποιήσεις και αρνούνται να δουν μη επείγοντα περιστατικά ζητώντας πιο ασφαλείς συνθήκες εργασίας και την άμεση διερεύνηση της υπόθεσης. Ένας εθελοντής αστυνομικός συνελήφθη και κατηγορείται για το έγκλημα.

Ακτιβίστριες επισημαίνουν ότι το περιστατικό έφερε εκ νέου στο φως τα συνεχιζόμενα δεινά των γυναικών στην Ινδία, οι οποίες υποφέρουν από τη σεξουαλική βία παρά την αυστηρότερη νομοθεσία που υιοθετήθηκε στη χώρα μετά τον ομαδικό βιασμό και τον φόνο μίας 23χρονης φοιτήτριας σε λεωφορείο στο Νέο Δελχί το 2012.

Η στάση των αρχών

Το Ανώτατο Δικαστήριο ζήτησε από την ομοσπονδιακή αστυνομία να υποβάλει έκθεση την Πέμπτη για την πορεία των ερευνών της αναφορικά με το περιστατικό που σημειώθηκε στις 9 Αυγούστου σε πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Κολκάτα (Καλκούτα).

Παράλληλα διέταξε μια ομοσπονδιακή παραστρατιωτική ομάδα να αναπτυχθεί στο νοσοκομείο όπου διαπράχθηκε το έγκλημα προκειμένου να φροντίζει για την ασφάλεια των γυναικών γιατρών, οι οποίες διαμαρτύρονται ότι δεν αισθάνονται ασφαλείς μετά το περιστατικό και τον βανδαλισμό του νοσοκομείου από αγνώστους.

Το Ανώτατο Δικαστήριο πρότεινε στην ομάδα δράσης να εξετάσει σε βάθος μεταρρυθμίσεις, όπως η πρόσληψη προσωπικού ασφαλείας στις υγειονομικές δομές, ο επαρκής φωτισμός όλων των χώρων τους, η τοποθέτηση κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης, η δημιουργία ξεχωριστών χώρων ανάπαυσης για τις γυναίκες και η σύσταση επιτροπών που θα εξετάζουν κάθε τρίμηνο την επάρκεια των μέτρων ασφαλείας. «Αν οι γυναίκες δεν μπορούν να πάνε σε έναν χώρο εργασίας και να είναι ασφαλείς, τότε τους στερούμε τους βασικούς όρους της ισότητας», τόνισε ο δικαστής Ντ. Υ. Τσαντραχούντ.

Το Ανώτατο Δικαστήριο ζήτησε από την ομάδα δράσης να παρουσιάσει προκαταρκτική έκθεση μέσα σε τρεις εβδομάδες και την τελική της έκθεση σε διάστημα δύο μηνών. Παράλληλα ζήτησε από τους γιατρούς να επιστρέψουν στην εργασία τους το συντομότερο δυνατό.

Βιασμός δύο 4χρονων στο Μπαντλαπούρ

Στο μεταξύ, σήμερα χιλιάδες άνθρωποι πραγματοποίησαν κατάληψη επί ώρες σε σιδηροδρομικές γραμμές στο δυτικό κρατίδιο Μαχαράστρα, προκαλώντας προβλήματα στην κυκλοφορία των τρένων διαμαρτυρόμενοι για τη σεξουαλική κακοποίηση δύο 4χρονων κοριτσιών από έναν υπάλληλο καθαριότητας σε σχολείο έξω από το Μουμπάι (Βομβάη).

Σύμφωνα με τους Times of India, δύο τετράχρονες μαθήτριες νηπιαγωγείου φέρονται να κακοποιήθηκαν σεξουαλικά την προηγούμενη εβδομάδα από έναν νεοπροσληφθέντα υπάλληλο καθαριότητας σε ένα αγγλικό σχολείο μέσης εκπαίδευσης στην περιοχή Thane. Ο 24χρονος κατηγορούμενος συνελήφθη το Σάββατο (17/8), αλλά οι γονείς των θυμάτων εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για τον χειρισμό της υπόθεσης από την αστυνομία. Υποστήριξαν ότι οι αρχές έδρασαν σε περισσότερες από 12 ώρες μετά την υποβολή της καταγγελίας και μόνο μετά από παρέμβαση του Επαρχιακού Τμήματος Γυναικών και Παιδικής Πρόνοιας.

Η διοίκηση του σχολείου ανέστειλε τη Δευτέρα τον διευθυντή, τη δασκάλα και τη συνοδό, θεωρώντας τους υπεύθυνους για το περιστατικό.

Όλα αυτά τα περιστατικά υποδηλώνουν ότι παρά την ανανέωση στην νομοθεσία, η σεξουαλική βία παραμένει διάχυτη στην Ινδία. Σύμφωνα με το Aljazeera, το 2022, το τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχουν διαθέσιμα αρχεία, η αστυνομία κατέγραψε 31.516 αναφορές βιασμού – αύξηση 20 τοις εκατό από το 2021, σύμφωνα με το Εθνικό Γραφείο Εγκλημάτων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα